Sarayları süsleyen Alaca Dokuma yeniden yaşatılıyor

Burdur Alaca Dokumaları, 1950 yıllarına kadar ilin önemli bir geçim kaynağıydı şimdilerde ise HEM Alaca dokumasının canlanması ve yeniden geçim kaynağı hâline gelebilmesi için açtığı kurslarla destek veriyor.

Burdur’da dokunan Alaca Dokumalarının bir zamanlar sarayları süslediğini anlatan Kurs Eğitmeni Sümeyra Yalınız, “Bu kursta Burdur’un geleneksel dokunması olan Alaca Dokumayı yapıyoruz. Bilindiği üzere Osmanlı döneminde Burdur'da 800'ün üzerinde tezgah olduğu düşünülüyor. Osmanlı saraylarının tekstil ihtiyacı bu tezgahlarda dokunulan kumaşlarla sağlandığı düşünülüyor. Bizim de bugün amacımız Burdur Alaca Dokunmasını güncelleyerek tekrar toplumsal yapanın bir parçası olmasını sağlamak” dedi.

Alaca Dokumalarda Burdur’a özgü desenler ve renkler kullandıklarını Belirten Yalınız, “Dokumalarda Burdur'un renklerini kullanıyoruz, desenlerini kullanıyoruz. Özellikle koç boynuzu ve küp şeker deseni yoğunlukta. Hatta burada dokunan kumaşları giyim alanında da kullanmaya başladık. Hatta bir tane gömlek diktik çok güzel ve %100 pamuktan bir gömlek oldu. Şal, fular, Peştemal, Örtü, yastık, çarşaf, oda takımları, masa örtüsü perde gibi birçok ürünleri Alaca dokunmalarıyla elde ettik. Bunlar tamamen el tezgahlarında oluyor ve sadece pamuk ipliğinden yapılır, kesinlikle alerji yapmaz” şeklinde konuştu.