SİLAH OLARAK YUAN’IN DEVALÜASYONU

Yuan’ın Devalüasyonu: ABD ile Olan Ticaret Anlaşmazlığı’nda Çin, Para Birimini Silah Olarak Kullanıyor 

ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığı tırmanmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump tarafından yeni cezai tarifelerin açıklanmasından tam gün sonra Çin buna, Pazartesi günü para biriminin devalüasyonuyla karşılık verdi. Yanısıra Halk Cumhuriyeti şirketlerine, ABD’den tarım ürünleri ithalatını durdurmalarını emretti. Bir süre önce, anlaşmazlığın ortadan kaldırılması için, ithalatın bir imtiyaz olarak görülmesini kabul etmişti.

Bir Dolar, 2018’den bu yana ilk kez Pazartesi günü Yedi Yuan’dan fazlaya mal oldu. Uzun zamandır bu değer, uzmanlarca Çin Merkez Bankası’nın geçmeyeceği bir “Kırmızı Çizgi” olarak görülüyordu. Analistler arasında endişeyle karşılanan bu duruma, şimdi müsaade edilmiş oldu: Commerzbank Uzmanı Hao Zhou, “Şimdi ateşli yakıcı soru, Çin’in karıştığı bir ticaret savaşında savaşmak için para birimini silah olarak şekillendirmek, dolayısıyla kullanmak isteyip istemediğidir” açıklamasında bulundu.

ABD Hükümeti, Yuan’ın Devalüasyonu’ndan Memnun Olamaz

Yuan Kurları, piyasa koşullarına göre serbestçe hareket etmiyor. Aksine, Çin Merkez Bankası tarafından kontrol edilmektedir. ABD ile olan ticaret anlaşmazlığının bir açıklaması olarak Çin Merkez Bankası’nın; kalkınmayı sağlamak amacıyla korumacı eğilimlere göre bir hareket belirlediği düşünülebilir. ABD Hükümeti’nin Yuan’ın Devalüasyonu’ndan memnun olamaz. Uluslararası rekabette avantajlar elde etmek için kendi para birimini devalüe etme hususunda Trump, son haftalarda Çin’i Avrupa ile birlikte defalarca suçladı.

Birkaç gün önce, Trump, 300 milyar Dolar değerinde Çin Malları için yüzde 10 daha ceza açıkladı. Uzatma durumunda, neredeyse ABD’nin Çin’den yaptığı tüm ithalat, cezai işlemlere muhatap olacak. Trump ayrıca Çin’in ABD’den daha fazla tarım ürünü (söz verildiği gibi) satın almadığını belirterek de, açıklamasını doğrulamış oldu