TGC BAŞKAN OLCAYTO: DEMİRKENT UZLAŞTIRAN BİRLEŞTİREN KİŞİYDİ.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Başkanlarından Dünya Gazetesi kurucusu Nezih Demirkent ölümünün 17. yılında mezarı başında anıldı. Nezih Demirkent'in vefatının 17’nci yılında 11 Şubat 2018 Pazar günü İstanbul’da Aşiyan’daki kabri başında düzenlenen törene katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Olcayto, “Nezih Demirkent sadece TGC’nin önceki başkanı değildi. Sadece bir yönetici değildi. Her zaman başvurduğumuz, her zaman yardımımıza koşan ağabeyimizdi. İnsan kimliği çok ön plandaydı. Sıkıntısı olan, derdi olan ona gelirdi. Kapısı her gazeteciye açıktı. Bizi uzlaştıran, birleştiren kişiydi. Hepimiz ona ‘ağabey’ derdik, hepimiz başımız sıkışınca ona koşardık. Gazetecilerin birlikteliği, yardımlaşması, dayanışması için sürekli çaba harcadı. Bunun ne kadar önemli olduğunu aramızdan ayrılmasından sonra daha çok anlıyoruz" dedi. Nezih Demirkent’in yıllar boyunca ustalıkla kaleme aldığı yazılarının topluma olduğu gibi gazetecilere de doğru yönü gösteren çok kıymetli kaynaklar olduğunun altını çizen Olcayto, şunları söyledi:

“Nezih Demirkent’in gözlemci gücü çok yüksekti. Salı Yazıları hepimize yön gösterirdi. Etrafımızda ne olup bittiğini ondan öğrenirdik. Gözlemlerini bizimle paylaşır, ne anlama geldiklerini ince ince detaylarıyla yorumlardı. Biz de anlattıklarını merakla izlerdik. Hepimiz onu çok özlüyoruz. Bazen düşünüyorum da, şu yaşadığımız günlerde ne yapardı? Basının içinde bulunduğu duruma bakınca iyi ki bazı şeyleri görmedi..."

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun ardından söz alan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, 'duayen' sözcüğünün bazen fazla rahatlıkla kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Nezih Demirkent, ‘duayen’ nitelemesini gerçekten hak etmiş meslek büyüğümüz, ustamızdır. Nezih Demirkent bize rehberlik etti. Nezih Demirkent güçlü rehberliği ile kelimenin gerçek anlamıyla bir duayendir. Demirkent, gazetecilikte olduğu gibi sivil toplumda da rehberimizdi. Mesleğini ilerleten, geliştiren bir rehber olduğu kadar kurumsallaştıran bir liderdi. Biz Dünya çalışanları Nezih Demirkent gibi bir duayenin kurucusu olduğu bir yapının çatısı altında bulunmaktan gururluyuz. Onun bu yapıyı oluştururken ortaya koyduğu değerler, ilkeler, habercilik anlayışı ve Türkiye ekonomisini İstanbul’dan ibaret sayan anlayışı yıkan isabetli vizyonu, Anadolu’nun sesini yükseltişi bugün de bizlere yol gösteriyor. Onun bize öğrettiği gibi, ülkemizden ve mesleğimizden umutlu olmayı sürdürüyoruz.”

NEZİH DEMİRKENT KİMDİR?

​Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki başkanlarından Nezih Demirkent, 50 yıl gazetecilik mesleğinin içinde bulundu. Uzun bir dönem TGC‘nin Başkan Yardımcılığı görevinde hizmet verdikten sonra 18 Kasım 1982 günü Başkanlığa seçildi. 10 yıl sürdürdüğü bu hizmetten, seçimde adaylığını koymayarak çekildi. Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfını yönetti. TGC‘nin yayın organı Bizim Gazete‘nin aylık olarak yayımını başlattı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu TGCHikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi ile TGC Basın Müzesi projelerini gerçekleştirdi. Nezih Demirkent 1930 yılında İstanbul’da doğdu. F.Sabiha ve A.Nurettin Demirkent’in oğlu, Haydarpaşa Lisesi’ni ve İÜ Hukuk Fakültesi bitirdi. 1950 yılında Son Saat Gazetesinde mesleğe başladı. Yeni Sabah, Yeni Gazete ve Hürriyet’te, mesleğin çeşitli dallarında çalıştı. Hürriyet Gazetesinde Genel Müdürlük yaptı. Daha sonra Dünya Gazetesinin sahipliğini üstlendi. Fransızca biliyordu. “Sayfa Sayfa Gazetecilik”, “Medya Medya” ve “Salı Yazıları” isimli kitapları yayımladı. Işın Demirkent ile evli ve bir çocuk babasıydı. TSYD kurucu üyesiydi ve Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası’nın Başkanıydı. Basın Şeref Kartı taşıyordu. 11 Şubat 2001’de vefat etti.