'Tuhaf sonuçlar': Kürtaj hakları tedbiri Arizona seçimlerini karıştırabilir



PHOENIX - Arizona'daki ilericiler, eyaletin kürtaj haklarıyla ilgili oy pusulası ölçüsünün Demokrat adaylara 2024 seçimlerinin son aşamasında acilen ihtiyaç duydukları desteği vermediğinden endişe ediyor.

Phoenix ve Tucson gibi çekişmeli banliyölerdeki seçmenler, anketörlere ve kamuoyu yoklamacılarına giderek daha fazla, eyaletin 15 haftalık kürtaj yasağını kaldırmayı planladıklarını söylüyorlar; ancak aynı zamanda eski Başkan Donald Trump, Senato adayı Kari Lake ve kürtaj haklarına karşı çıkma geçmişi olan diğer Cumhuriyetçileri de destekliyorlar.
Bu, Demokratların Kongre ve Beyaz Saray'ın kontrolü için kritik öneme sahip olabilecek Sun Belt eyaletinde zorluk çektiğinin ve solun Cumhuriyetçilerin her yerde -hatta koruma önlemleri alan eyaletlerde bile- kürtaj haklarına tehdit oluşturduğu yönündeki argümanının her zaman kabul görmediğinin son işareti .


Planned Parenthood kıdemli danışmanı ve Arizona for Abortion Access sözcüsü Chris Love, "[Seçmenler] diğer konulara öncelik veriyor," dedi. "Bunu, Planned Parenthood bağışçılarından bile, mali açıdan muhafazakar oldukları için [Cumhuriyetçilere oy verdiklerini] söyleyenlerden bile sık sık duyuyorum."

Bazı muhafazakarlar kürtaj hakkı tedbirinin oy pusulasından çıkarılması için aylarca mücadele ederken , diğerleri artık seçmenlerin Cumhuriyetçi adayları desteklerken prosedürü koruma seçeneğine sahip olmasından memnun olduklarını söylüyor.

Lake'in kıdemli danışmanlarından Caroline Wren, "'Tamam, bence market fiyatlarım çok yüksek. Sınırın açık olduğunu düşünüyorum. Ama bu teklifi de beğeniyorum' diyecek çok sayıda insan olacak," dedi. "Arizonalılar bu seçimi yapacak ve Kari onların bu seçimi yapacağına güveniyor."

Harris kampanyası, "oyların bölünmesi" konusundaki korkuları reddetti ve Arizona seçmenlerine verdikleri mesajın, yani yalnızca oy pusulası ölçüsünün ve Demokratların birlikte zafer kazanmasının kürtaj erişimini koruyabileceği mesajının yankı bulduğunu söyledi.
"Pro-choice oy pusulası girişimlerine olan yüksek desteği, bu konuda insanları harekete geçirecek çok fazla alanımız olduğunun göstergesi olarak görüyoruz," dedi dahili stratejiyi tartışmak için isminin açıklanmasını istemeyen bir kampanya görevlisi. "Oy pusulası girişimlerinin bu eyaletleri bizim için teslim etmesini beklemiyoruz, ancak yakın bir yarışta, üreme özgürlüğünün önemi konusunda çok agresif bir şekilde kampanya yürüttüğü için bu, daha fazla insanı Harris'in tarafına çekebilecek motive edici bir konu."
Roe v. Wade davasının düşmesiyle teşvik edilen kürtaj haklarına yönelik rekor düzeydeki destek, Demokratların 2022'de beklenen kırmızı dalgayı savuşturmasına ve önemli yasama ve yargı koltuklarını değiştirmesine yardımcı oldu . Ancak bu her zaman partizan yarışlara yansımadı .

Bu yıl, kürtaj hakları oylaması Cumhuriyetçi seçmenleri etkilemeye çalışırken ve GOP adayları bu konuda ılımlı olmaya çalışırken, Seçim Günü'nden önceki son turda yapılan anketler, kararsız eyaletlerdeki birçok seçmenin kürtaj hakları girişimlerine ve GOP adaylarına oy vermeyi planladığını gösteriyor.

"İnsanların eğer kürtaj yanlısıysanız liberal olduğunuzu söylemesinden bıktım," dedi 2016 ve 2020'de Trump'a oy veren, Arizona Cumhuriyetçisi Kathy Petsas. Petsas bu yıl birkaç muhafazakar adaya oy vermeyi planlıyor ve listenin başında kim olacağı henüz belli değil. Demokratların Trump'ın seçilmesi halinde ulusal bir kürtaj yasağı uygulayacağı yönündeki uyarılarından etkilenmiyor ve kürtajla ilgisi olmayan sebeplerden dolayı hem Trump'a hem de Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e karşı çıkıyor. Yine de Arizona'nın kürtaj hakları oy pusulası ölçüsünü güçlü bir şekilde destekliyor, özellikle de kendi istenmeyen hamileliğini deneyimledikten sonra.
"Her şey benim çok muhafazakar bir ilkeme dayanıyor, bu da mahremiyet hakkı," dedi. "Kimseyi ilgilendirmez. Benim ilgim."

Eyalet anketleri kürtaj hakları tedbirinin ezici bir çoğunlukla geçmeye hazır olduğunu gösterirken, başkanlık yarışı hata payı içinde kilitlendi . Tarafsız sağlık hizmeti düşünce kuruluşu KFF tarafından bu yaz yayınlanan Arizona kadın seçmenler arasında yapılan bir anket , büyük çoğunluğun kürtajı bir aday seçerken birçok faktörden sadece biri olarak gördüğünü veya hiç önemli bir faktör olmadığını ortaya koydu. Eyaletteki kilit bir blok olan Hispanik kadın seçmenler arasında beşte dördü kürtaj hakkındaki görüşlerini paylaşmayan bir adaya oy vermeye istekli olduklarını söyledi.

Yine de Demokratlar, kürtaj için federal korumaların geri getirilmesini, Beyaz Saray ve Kongre üzerindeki kontrol mücadelelerinde başlıca argümanlardan biri haline getirdiler ve konunun doğrudan Arizona, Colorado, Florida, Montana, Nevada ve New York'ta oy pusulasında yer almasının adaylarına destek sağlayacağını söylüyorlar .

Harris ve Arizona'nın boştaki Senato koltuğu için yarışta Lake'in önünde olan Temsilci Ruben Gallego , aylardır Arizona'nın kürtaj hakları yasa değişikliğine uyum sağlamak için çalışıyorlar; reklamlarda ve konuşmalarda seçmenlere , bu yasanın kabulünün gerekli olduğunu ancak üreme haklarını güvence altına almak için yeterli olmadığını savunuyorlar.
İlericiler, eyalet Yüksek Mahkemesi'nin 1864'ten itibaren bu prosedüre getirilen tam yasağı onaylamasının ardından bu argümanın yankı bulacağından özellikle eminler. Karar ulusal bir tepkiye yol açtı ve eyalet meclisi, Trump'ın ısrarıyla , yürürlüğe girmeden önce yasayı yürürlükten kaldırdı ve hamileliğin ilk 15 haftasından sonra kürtaj yasağını yerinde bıraktı.

Roe seçimlerinin kaybedilmesinin ardından oluşan kamuoyu öfkesi, Arizona Demokratlarının 2022'de kıl payı zafer elde etmesine yardımcı oldu ve Arizona Başsavcısı Kris Mayes, seçmenlerin eyaletin 15 haftalık yasağı altında yaşamasıyla birlikte bunun 2024'te daha da güçlü bir etkiye sahip olacağını öngörüyor.

" Dobbs kararı nedeniyle Arizona başsavcısıyım ," dedi yakın zamanda kürtaj hakları için seçimin risklerini vurgulamak için düzenlenen bir basın etkinliğinde. "Ve Arizona'daki bağımsızların başkanlık yarışındaki hangi adayın özgürlüklerini ve bedenlerine ne olacağını belirleme yeteneklerini destekleyeceğini anladığını biliyorum."

 

Ancak milyonlarca doları televizyon reklamlarına, billboardlara ve kampanya ordularına yatıran kürtaj hakları grupları, bu güvenin yersiz olduğu konusunda uyarıyor.

Love, ekim ayının rekor sıcağında Chandler semtindeki evlerinin kapılarını çalmaya çıkarken, elinde bir boyun vantilatörü ve yalıtımlı su şişesiyle POLITICO'ya Demokratların "tüm bu sorumluluğu bize yükleme konusunda gerçekten dikkatli olmaları gerektiğini" söyledi.

"Biraz..." derin bir nefes aldı ve yüzünü buruşturdu, "her seferinde birileri 'Demokratların katılımını sağlayacak' dediğinde."

"Kürtajın korunması işini yapmak için buradayız," diye ekledi. Ve oy pusulası ölçüsü daha yüksek katılımı teşvik edebilirken, "konumuzu parçalara ayırdığımız için, bu insanlara bize ve ardından [GOP adaylarına] oy verme izni veriyor ve bunun seçim için bazı tuhaf sonuçları olabilir."

Kürtaj hakları oy pusulası kampanyaları, 2022 ve 2023'te Cumhuriyetçilere ve bağımsızlara ve Demokratlara, kişisel tıbbi kararlarda hükümet müdahalesinden özgürlüğe odaklanan muhafazakar dostu mesajlarla hitap ederek kırmızı ve mor eyaletlerde büyük kazandı. Oy pusulası kampanyaları ayrıca kendilerini Demokrat adaylardan uzaklaştırdı ve iki partili kimlik bilgilerini güçlendirmek ve mümkün olduğunca geniş bir seçmen kitlesine hitap etmek için GOP seçmenlerinden destek istedi .

Bazı Cumhuriyetçi adaylar da seçmenleri bölümlere ayırmaya teşvik etti. 2022'de Michigan valiliğine aday olan Tudor Dixon, kürtaj haklarını destekleyen seçmenlere kendisine ve prosedürü korumak için bir anayasa değişikliğine oy verebileceklerini söyledi. Yarışını 10 puanla kaybetti.

Ancak bu yıl, Roe yasasının düşüşünden bu yana ilk başkanlık seçimi olacak ve Love'ın da belirttiği gibi sağa yapılan bu çağrılar "tuhaf sonuçlara" yol açabilir; özellikle de Arizona'da.

Eyaletin kürtaj hakları değişikliği, "bir seçmenin kendisini ifade etmesine ve felsefesinin o kısmını tatmin etmesine ve sonra devam edip adayı yargılarken bunu hesaplamalarının dışında bırakmasına izin veren bir siyasi tahliye vanası görevi görebilir" diyor Phoenix merkezli bir siyasi stratejist ve eski GOP eyalet milletvekili Stan Barnes. "Çoğu insan tek bir konuya odaklanan seçmenler değildir ve seçtikleri aday söz konusu olduğunda konuları ve karar vermeyi bölümlere ayırma yeteneğine sahiptirler. Ve bunun Cumhuriyetçiler için kazanan bir el olduğuna inanıyorum."

Demokrat adaylar ve Planned Parenthood Action Fund başkanı Alexis McGill Johnson da dahil olmak üzere kürtaj hakları savunucuları, Arizona seçmenlerine oylarını "bölmemeleri" için yalvarıyor; telefonla bankacılık yaparken, kapı kapı dolaşırken, mitinglerde ve reklamlarda, Cumhuriyetçilerin eyalet veya federal hükümeti kontrol etmesi durumunda prosedüre erişimin güvenli olmayacağını savunuyorlar.

Arizona Kampanyaları Üreme Özgürlüğü Direktörü Athena Salman, "Seçmen eğitimi için her zaman yer vardır," dedi. "Bu yüzden, insanların oylarının yalnızca [eyalet] anayasasında bir hakkı nasıl güvence altına alabileceğini değil, aynı zamanda oylarının Arizona yasama meclisini altüst ederek ve tabii ki Ruben Gallego'yu Senato'ya ve Kamala Harris'i Beyaz Saray'a seçerek kürtaj hakkını korumada nasıl hala önemli olduğunu anlamaları için bu sözü yaymak için tüm bu seferberliği yapıyoruz."
Salman, Trump'ın Yüksek Mahkeme adaylarının mümkün kıldığı kürtaj yasakları konusunda "öfkeli" olan ve bu yıl maviye oy vermeyi planlayan, ömür boyu GOP seçmenleriyle yapılan görüşmelere atıfta bulunarak, bu çalışmanın karşılığını gördüğünü söyledi. Ve Gallego sözcüsü Hannah Goss, kongre üyesinin Lake'e karşı üstünlüğünün, seçmenlerin Cumhuriyetçilerin bu konudaki sicilinin farkında olduğunu gösterdiğini söyledi.

"Arizonalılar, Kari Lake'in iktidara gelmek için her şeyi yapacağını veya söyleyeceğini, tecavüz veya ensest için istisnasız kürtajı yasaklamak da dahil olmak üzere her şeyi yapacağını biliyor. Lake, kürtajı 'en büyük günah' olarak adlandırdı ve yerel şerifleri İç Savaş öncesi zalim kürtaj yasağımızı uygulamaya çağırdı - ve Arizonalıların Ruben Gallego'yu 20 günden kısa bir süre içinde ABD Senatosu'na göndermesinin nedeni tam da bu."

Ancak Arizona Kadın Gelişimi Merkezi'nin kurucusu Jodi Liggett, daha fazla seçmenin kürtajı koruyan bir oylama önleminin geçirilmesinin yeterli olmadığı mesajını alması gerektiğini söyledi.

"'Ben buna inanıyorum ve bunu doğru yapmak istiyorum ama yine de en uç adaya oy vereceğim' demek beyninizi ikiye ayırıyor," dedi. "Bu yüzden bizim görevimiz, Anayasayı değiştirdiğinizde [işin] bitmediğini onlara öğretmek. Bu şeye koymanız gereken genişletilmiş bir garanti var ve bu genişletilmiş garanti, bu yasaları yürürlükten kaldırmak ve kadınların ve hamilelerin ihtiyaç duydukları hizmetlere erişimlerine yasal bir şekilde müdahale etmeye çalışanlara karşı savunma yapmak için oy kullanacak bir yasama çoğunluğudur."

Chandler'daki kapıları çaldığında bazı seçmenler utanarak Love'a kendilerinin veya bir aile üyesinin Trump'a oy vermeyi planladığını söyledi.

"Sorun değil," diye temin etti yaşlı bir Latino adama. "Biliyor musun? Trumpçı olabilirsin ve oy pusulası girişimimizi destekleyebilirsin. Tarafsız."

Arabasına geri dönerken, "Siyasi görüşlerine bakılmaksızın herkesin kendi balonunu bizim için doldururken rahat hissetmesini istiyoruz," dedi. Demokrat Parti ve bireysel adayların, "destekçileri için noktaları birleştirmenin bir yolunu bulmaya çalışmaları gerekiyor, böylece üreme haklarını desteklemekle ilgileniyorsanız, onları destekleyen adaylar da var. Bu şu anda bizim görevimiz değil."

Girişimin destekçileri, bu yaklaşımın yasanın geçmesi için gerekli olabileceğini anlıyorlar, ancak prosedüre erişimi kesmeye kararlı bir Cumhuriyetçi Beyaz Saray, Kongre veya eyalet meclisi karşısında, bu yaklaşımın sağladığı korumaların zayıf kalacağından endişe ediyorlar.

"Trump'a oy verip ardından Prop. 139'a evet oyu verebilirim" diyen insanların bizi çok savunmasız bırakacağından endişeleniyorum," dedi 2023'te eyaletin yasağı nedeniyle yaşama şansı olmayan ve sağlığı tehdit eden bir gebeliği sonlandırmak için eyaletten ayrılmak zorunda kalan Tucson sakini Kristin Gambardella. Cumhuriyetçiler bu yıl kazanırsa, "bu neredeyse kendisinin ve diğer gönüllülerin oy pusulası ölçüsü için kampanya yapmak için harcadıkları tüm adam-saatleri ve kadın-saatleri boşa çıkarmak gibi" dedi.