ÜNİVERSİTE DE YAPILAN MPT TESTİ İLE HAYVAN HASTALIKLARININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Metabolik Profil Testi olarak adlandırılan koruyucu test ile sütçü sığır işletmelerinde hastalıkların önüne geçiliyor ve süt üretiminde artış sağlanıyor. İnsanlardaki check-up profiline benzeyen bu test sayesinde hayvanlardaki metabolik hastalıklara yönelik riskler önceden belirlenebiliyor.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayvan hastalıkları ciddi ekonomik kayıplara neden oluyor. Bu hastalıkla gelen kayıpların önüne geçilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen Metabolik Profil Testi hakkında bilgiler veren Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ramazan Yıldız, ortaya çıkan bir hastalığın diğer hastalıkları da beraberinde getirebildiğini söyledi. Bu hastalıkların büyük ekonomik kayıplara yok açabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Yıldız, “Hayvanlarda görülen bu hastalıklar arasında ketozis, abomasum deplasmanı, subklinik ketozis ya da hipokalsemi gibi hastalıklar vardır. Bu hastalıkların birinin bile hayvanın başına gelmesi süt veriminde ortalama 15 ila 30 gün arasında kayba neden olmaktadır. Bunu da şu anki süt fiyatları ile kıyasladığımızda bin ila 2 bin 500 Türk Lirası arasında verim kaybı vardır. Bunun tedavi masrafları da var. Daha sonra bu hastalığa bağlı immun sistemi zayıflatarak diğer hastalıklara açık hale gelmesi var. Kolostrum kalitesini düşürerek buzağıların hastalığa açık hale gelmesi ihtimali var ve diğer hastalıklara da zemin hazırlaması var.” diye konuştu.
Bölgede Sadece MAKÜ’de Gerçekleştiriliyor
MAKÜ’de gerçekleştirilen ‘Burdur İli Sütçü Sığır İşletmelerinde Doğum Öncesi ve Sonrası Görülen Metabolik Hastalıkların Önlenmesi ve İşletmelerin Ekonomik Olarak Verimliliğin Artırılması Amacı ile Metabolik Profil Testi Kullanımı’ projesi kapsamında Antalya, Isparta ve Burdur’da ölçüm yapabilen tek merkez olduklarını vurgulayan Doç. Dr. Ramazan Yıldız, “Bu proje sayesinde alınan cihazlarımızla Isparta, Antalya ve Burdur bölgesinde ölçüm yapabilen tek merkez şu an biziz. Bu aslında 1970’li yıllardan beri yapılan bir ölçüm fakat burada yaygınlaştırılmadığı için ve insanlar kullanımını bilmediği için fakültemiz hastanesine bu merkezi kurup bunun kullanımının yaygınlaştırılmasını amaçladık. Bu amaçla da Büğdüz’de küçük aile işletmelerinden tutun da Bucak, Tefenni ve Kemer ilçelerinde belirlediğimiz özellikle gönüllü işletmelerden ücretsiz olarak ilk aşamada ölçümler gerçekleştirdik. Hala projemiz devam etmektedir. Gönüllü işletmelere gelebilirler bizimle iletişime geçebilirler. Ayrıca yem üretimi yapan ya da yem satışı yapan firmalarda bizimle protokol yapıp üreticilerine bu hizmeti ulaştırabilirler.” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Ramazan Yıldız: “Bizim Bir Gün Dahi Süt Kaybetme Lüksümüz Yok”
Metabolik Profil Testi’nin ülke, bölge ve şehre olan katkısına da değinen Doç. Dr. Ramazan Yıldız, “Bizim bir gün dahi süt kaybetme lüksümüz yok. Çünkü zorlu koşullarda kara geçmeyi amaçlayan küçük aile işletmelerinde ve büyük aile işletmelerinde kesinlikle bir gün dahi süt kaybetme lüksümüz yok o nedenle hayvan hasta olmadan tedavi masrafları vermeden, diğer hastalıklara yatkınlık yaratmadan bizim bu hastalıkların bir öncesinde risk faktörlerini ortaya koyup yemlememizde neyimiz eksik ise neyimiz fazla ise bunu ortaya koymak gerekiyor” dedi.
Doç. Dr. Yıldız, gerçekleştirilen test sayesinde süt yağ-protein dengesini sağlayarak kaliteli süt ve sağlıklı bir hayvan elde edileceğinin altını çizerek “Böylece hasta olmayan bir hayvan elimizde olacak, ekonomik değeri yüksek olacak ve diğer hastalıklara yatkınlığını da ortadan kaldıracağız.” ifade etti
Veteriner Hekim Kerim Kınay: MAKÜ’nün Geliştirdiği Projeleri Rahatlıkla Kullanıyoruz
Metabolik Profil Testini uygulayan işletmelerden Agro Tarım İşletmesi Veteriner Hekimi Kerim Kınay da bir açıklama yaparak Metabolik Profil Testini kullandıklarını söyledi. MAKÜ Veteriner Fakültesi mezunu olan Kınay çalıştığı firmalarda üniversitenin geliştirdiği projeleri rahatlıkla kullandığını söyledi. Kınay açıklamasında; “Üniversitemizin yürütmüş olduğu projeleri değerlendiriyoruz. Bu projelerden bir tanesi de Metabolik Profil Testi. Bu test bizim için çok önemli. Çarpan sayısının çok fazla olduğu işletmelerde sub klinik dediğimiz yani gizli seyreden metabolizma sorunlarını tespit ederek mümkün mertebe daha az problem ile daha kazançlı bir şekilde ilerlemeye çalışıyoruz. Bunun için kriterleri uygun olan hayvanlardan kan numuneleri alıyoruz. Bunlar laboratuvarlarda belli analizlere tabi tutuluyor. Çıkan sonuçlar değerlendiriliyor. Bu çıkan sonuçlara istinaden daha yüksek oranda besleme üzerine yoğunlaşarak burada bize zararlı olabilecek olan kriterleri minimal hale getirip, daha karlı ve sürdürülebilir bir işletme olarak devam etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.