AKP, PANDEMİDE DE YURTTAŞIN CEBİNE GÖZ DİKTİ

SİYASET 07.04.2021 - 12:29, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4329+ kez okundu.
 

AKP, PANDEMİDE DE YURTTAŞIN CEBİNE GÖZ DİKTİ

25 Mart 2020 uygulamaya konulan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ), vaka sayılarının zirve yapmasına ve uzatılması çağrılarına rağmen 31 Mart’ta yürürlükten kaldırıldı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, “Salgın devam ediyor, işsizlik alarm veriyor. İşsizlik Sigortası Fonu böyle bir zamanda emekçiler için kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak? Fon’da bulunan 98,2 milyar TL işverenlere teşvik için mi saklanıyor?” diye sordu. Tek kalemde yandaşların milyarca liralık vergi borçlarının silindiğini de hatırlatan Karabat, “Her yıl bütçeden garantili projelere milyarca lira akıtan tek adam rejimi, kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasıyla faturayı yine halka kesmiş oldu. Günde 47 lirayla ücretsiz izinli sayılan milyonlarca insan ve sayısı 1,3 milyonu aşan yeni bir işsiz ordusuyla karşı karşıyayız.” Dedi. ‘KOD-29 SUİSTİMAL EDİLİYOR!’ Fon gelirlerinin önemli oranda azalmasına da dikkat çeken Karabat, bu durumun işsizlik gerçeğine işaret ettiğini belirtti. Karabat açıklamasının devamında, işten çıkarılmaların yasaklandığını hatırlatarak, yasak kapsamı dışında bırakılan ‘Kod-29’ uygulamasına dikkat çekti: “Kod-29 denilen, “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gerekçesi ile çok sayıda emekçinin işine son verildi. Kod-29 ile işten atılan işçiler adeta fişleniyor. Bu ortamda iş bulmaları adeta imkânsız hale geliyor. Bunun kadın emekçiler için daha yıkıcı sonuçları olduğu kesin.” ifadelerini kulandı. Hükümetin çalışma ve işsizlik verileri konusunda şeffaf olmadığını söyleyen CHP’li Karabat: “Sosyal Güvenlik Kurumu ve İşkur'un bu yolla işten çıkarılan sayılarını paylaşmıyor. Konuyla ilgili verdiğimiz yazılı soru önergemize de hala yanıt alabilmiş değiliz.  DİSK verilerine göre 2020 yılında 177 bin işçi Kod-29 ile işten atıldı. Bu yöntemle işten atılanlar kıdem ve ihbar tazminatından yararlanamadığı gibi işsizlik ödeneği de alamıyor.” dedi. İŞSİZLİK FONU EN ÇOK PATRONLARA YARADI! CHP’li Karabat açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verdi; “AKP Hükümeti Covid-19 kapsamında Nisan 2020 ile Şubat 2021 arasında yurttaşa toplamda 49,5 milyar TL nakit desteği sağladı. Bu nakit transferinin 41 milyar TL’si İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlandı. 2020’de işveren teşvik ve destek için İşsizlik Fonu’ndan 18 milyar TL kaynak harcanırken işçilere ayrılan kaynak ise sadece 6 milyar TL oldu. Açıkça görüldüğü gibi, İşsizlik Fonu, emekçiler için değil patronlar için kullanılıyor. Oysa işverenlere yapılacak destek doğrudan bütçeden yapılmalıydı 2019’da işsizlik ödenekleri ile geçtiğimiz yılı da karşılaştırdığımızda Fon’dan yapılan işsizlik ödeneklerinin toplam giderdeki payı 2019 yılında 27,4 iken 2020’de bu oran 12,6’ya kadar gerilemiştir. “  
25 Mart 2020 uygulamaya konulan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ), vaka sayılarının zirve yapmasına ve uzatılması çağrılarına rağmen 31 Mart’ta yürürlükten kaldırıldı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, “Salgın devam ediyor, işsizlik alarm veriyor. İşsizlik Sigortası Fonu böyle bir zamanda emekçiler için kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak? Fon’da bulunan 98,2 milyar TL işverenlere teşvik için mi saklanıyor?” diye sordu.

Tek kalemde yandaşların milyarca liralık vergi borçlarının silindiğini de hatırlatan Karabat, “Her yıl bütçeden garantili projelere milyarca lira akıtan tek adam rejimi, kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasıyla faturayı yine halka kesmiş oldu. Günde 47 lirayla ücretsiz izinli sayılan milyonlarca insan ve sayısı 1,3 milyonu aşan yeni bir işsiz ordusuyla karşı karşıyayız.” Dedi.

‘KOD-29 SUİSTİMAL EDİLİYOR!’

Fon gelirlerinin önemli oranda azalmasına da dikkat çeken Karabat, bu durumun işsizlik gerçeğine işaret ettiğini belirtti. Karabat açıklamasının devamında, işten çıkarılmaların yasaklandığını hatırlatarak, yasak kapsamı dışında bırakılan ‘Kod-29’ uygulamasına dikkat çekti: “Kod-29 denilen, “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gerekçesi ile çok sayıda emekçinin işine son verildi. Kod-29 ile işten atılan işçiler adeta fişleniyor. Bu ortamda iş bulmaları adeta imkânsız hale geliyor. Bunun kadın emekçiler için daha yıkıcı sonuçları olduğu kesin.” ifadelerini kulandı.

Hükümetin çalışma ve işsizlik verileri konusunda şeffaf olmadığını söyleyen CHP’li Karabat: “Sosyal Güvenlik Kurumu ve İşkur'un bu yolla işten çıkarılan sayılarını paylaşmıyor. Konuyla ilgili verdiğimiz yazılı soru önergemize de hala yanıt alabilmiş değiliz.  DİSK verilerine göre 2020 yılında 177 bin işçi Kod-29 ile işten atıldı. Bu yöntemle işten atılanlar kıdem ve ihbar tazminatından yararlanamadığı gibi işsizlik ödeneği de alamıyor.” dedi.

İŞSİZLİK FONU EN ÇOK PATRONLARA YARADI!

CHP’li Karabat açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verdi; “AKP Hükümeti Covid-19 kapsamında Nisan 2020 ile Şubat 2021 arasında yurttaşa toplamda 49,5 milyar TL nakit desteği sağladı. Bu nakit transferinin 41 milyar TL’si İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlandı. 2020’de işveren teşvik ve destek için İşsizlik Fonu’ndan 18 milyar TL kaynak harcanırken işçilere ayrılan kaynak ise sadece 6 milyar TL oldu. Açıkça görüldüğü gibi, İşsizlik Fonu, emekçiler için değil patronlar için kullanılıyor. Oysa işverenlere yapılacak destek doğrudan bütçeden yapılmalıydı

2019’da işsizlik ödenekleri ile geçtiğimiz yılı da karşılaştırdığımızda Fon’dan yapılan işsizlik ödeneklerinin toplam giderdeki payı 2019 yılında 27,4 iken 2020’de bu oran 12,6’ya kadar gerilemiştir. “

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.