BORSA BAŞKANI GÜNDÜZALP; “ KENDİ ÜRÜNÜNE FİYAT VEREBİLEN BORSA OLMALIYIZ”

GÜNDEM 28.06.2021 - 13:20, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3506+ kez okundu.
 

BORSA BAŞKANI GÜNDÜZALP; “ KENDİ ÜRÜNÜNE FİYAT VEREBİLEN BORSA OLMALIYIZ”

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp Borsa başkanlığında basın mensupları ve gazete sahipleri ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.
  Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp basın ile bir araya gelmeyi ve Burdur’un ve Borsa çalışmaları üzerinden üreticinin sorunları konusunda açıklama yapmayı istedik. Tüm dünya’da olduğu gibi ülkemizi de etkileyen “Pandemi” Nedeniyle maalesef bir araya gelemedik. Borsalarımızın sorunlarını ve çözüm yollarını elbette en yüksek düzeyde dile getirdik. Ne var ki taleplerimizin birçoğu gerek bakanlık gerekse TOBB tarafından yerinde karşılandı birçoğu da gerçekleşmedi. Burdur Hayvancılığının yeterli büyükbaş hayvan sayısına ulaştığını dile getiren Ömer Faruk Gündüzalp bölgemiz de mutlaka küçükbaş hayvancılığın sayısal artışının sağlanmasından yana olduğunu söyledi. Bir dönem ne yazık ki bazı nedenler ileri sürülerek küçükbaş hayvancılık adeta yok edilmeye sürülürde hayvan sayısının sınırlandırılması cihetine gidilmiştir. Şu anda saman ve benzeri yem çeşitlerinin sınırlı olması süt hayvancılığında ve besicilikte üreticiyi girdiler açısından zora sıkmaktadır                   GÜNDÜZALP” SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ”  Girdi maliyetleri her hafta zamlanırken, çiftçinin ürünleri aynı oranda maalesef artmıyor. Türkiye’de şuanda girdi maliyetlerinden dolayı ekilemeyen 2 milyon hektar arazi bulunuyor. Kısacası çiftçi para kazanamadığı için tarlasını ekmiyor, üretim yapmıyor.  Gübre fiyatları ikiye katladığı için gübre kullanamayan çiftçilerin sayısı da az değil. Gübre kullanmayınca rekolte düşüyor, çiftçimizin maliyeti daha da yükseliyor. Girdi fiyatlarındaki aşırı yükselmenin sonucunda, rekabet gücümüzü kaybediyoruz. Üreticimizin para kazanabilmesi için öncelikle süt üretim maliyetini azaltması gerek. Bunu yapabilmek içinse korunga, yerli fiğ, macar fiğ, yem bezelyesi vs. gibi kaba yemlere ağırlık verilmelidir Tarım ve Orman Bakanlığı, her yıl et ve süt fiyatlarında, fiyat aralığı belirlediği gibi girdi maliyetlerine de taban ve tavan fiyatı belirmeli. Yaptırım gücü olan, planlama yapan, yem sektörünü de içini alan, 6 aylık-1 yıllık plan ve fiyat ortaya koyabilen, gerektiğinde üreticiyi de yön veren bir yapı oluşturulmalı. BAKA tarafından fizibilite raporu onaylanan Satış Salonu’na yıl sonuna kadar hizmete geçirmek. Böylelikle alıcı ve satıcıyı bir araya getirerek, Borsamıza getirilen ürünleri daha hızlı, daha güvenilir ve daha rekabetçi bir ortamda gerçek değerinde alım/satımını sağlamak, Ürünlerin analiz değerleri , fiziksel  özellikleri gibi kriterlere göre ayırarak, açık artırma usulü ile uygun fiyata satışını yaptırmak. Bölgemizde hayvancılığın geliştirilmesine katkıda bulunmak için Hayvan Park Pazar Satış Yeri kurulması, Lisanslı depoculuk A. Ş. Kurmak      
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp Borsa başkanlığında basın mensupları ve gazete sahipleri ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

  Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp basın ile bir araya gelmeyi ve Burdur’un ve Borsa çalışmaları üzerinden üreticinin sorunları konusunda açıklama yapmayı istedik. Tüm dünya’da olduğu gibi ülkemizi de etkileyen “Pandemi” Nedeniyle maalesef bir araya gelemedik. Borsalarımızın sorunlarını ve çözüm yollarını elbette en yüksek düzeyde dile getirdik. Ne var ki taleplerimizin birçoğu gerek bakanlık gerekse TOBB tarafından yerinde karşılandı birçoğu da gerçekleşmedi.

Burdur Hayvancılığının yeterli büyükbaş hayvan sayısına ulaştığını dile getiren Ömer Faruk Gündüzalp bölgemiz de mutlaka küçükbaş hayvancılığın sayısal artışının sağlanmasından yana olduğunu söyledi. Bir dönem ne yazık ki bazı nedenler ileri sürülerek küçükbaş hayvancılık adeta yok edilmeye sürülürde hayvan sayısının sınırlandırılması cihetine gidilmiştir. Şu anda saman ve benzeri yem çeşitlerinin sınırlı olması süt hayvancılığında ve besicilikte üreticiyi girdiler açısından zora sıkmaktadır

                  GÜNDÜZALP” SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ” 

Girdi maliyetleri her hafta zamlanırken, çiftçinin ürünleri aynı oranda maalesef artmıyor. Türkiye’de şuanda girdi maliyetlerinden dolayı ekilemeyen 2 milyon hektar arazi bulunuyor. Kısacası çiftçi para kazanamadığı için tarlasını ekmiyor, üretim yapmıyor. 

Gübre fiyatları ikiye katladığı için gübre kullanamayan çiftçilerin sayısı da az değil. Gübre kullanmayınca rekolte düşüyor, çiftçimizin maliyeti daha da yükseliyor. Girdi fiyatlarındaki aşırı yükselmenin sonucunda, rekabet gücümüzü kaybediyoruz.

Üreticimizin para kazanabilmesi için öncelikle süt üretim maliyetini azaltması gerek. Bunu yapabilmek içinse korunga, yerli fiğ, macar fiğ, yem bezelyesi vs. gibi kaba yemlere ağırlık verilmelidir

Tarım ve Orman Bakanlığı, her yıl et ve süt fiyatlarında, fiyat aralığı belirlediği gibi girdi maliyetlerine de taban ve tavan fiyatı belirmeli. Yaptırım gücü olan, planlama yapan, yem sektörünü de içini alan, 6 aylık-1 yıllık plan ve fiyat ortaya koyabilen, gerektiğinde üreticiyi de yön veren bir yapı oluşturulmalı.

BAKA tarafından fizibilite raporu onaylanan Satış Salonu’na yıl sonuna kadar hizmete geçirmek. Böylelikle alıcı ve satıcıyı bir araya getirerek, Borsamıza getirilen ürünleri daha hızlı, daha güvenilir ve daha rekabetçi bir ortamda gerçek değerinde alım/satımını sağlamak, Ürünlerin analiz değerleri , fiziksel  özellikleri gibi kriterlere göre ayırarak, açık artırma usulü ile uygun fiyata satışını yaptırmak.

Bölgemizde hayvancılığın geliştirilmesine katkıda bulunmak için Hayvan Park Pazar Satış Yeri kurulması, Lisanslı depoculuk A. Ş. Kurmak

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.