BTB BAŞKANI GÜNDÜZALP: GENÇ NÜFUSU TARIMSAL ÜRETİME TEŞVİK ETMELİYİZ

EKONOMİ 17.08.2021 - 14:02, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4204+ kez okundu.
 

BTB BAŞKANI GÜNDÜZALP: GENÇ NÜFUSU TARIMSAL ÜRETİME TEŞVİK ETMELİYİZ

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Türk tarımındaki yapısal sorunlarının, her geçen gün giderek daha da arttığını söyledi
Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, son 10 yılda 39 milyon 11 bin hektar olan toplam ülke tarım alanının, 2020 yılında 37 milyon 753 bin hektara, 16 milyon 333 bin hektar ekilen alanın 15 milyon 615 bin hektara, son 20 yılda kırsal nüfusun yüzde 35’den yüzde 23’e, yine son 10 yılda tarım sigortalı çiftçi sayısının 1 milyon 121’den, 547 bine düştüğünü belirterek, acilen tarım sektöründe iş kurmak isteyen gençlere, üretime teşvik edici, faizsiz yatırım desteği gibi cazip desteklerin verilmesi talep etti. Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Türk tarımındaki yapısal sorunlarının, her geçen gün giderek daha da büyüdüğünü, önlem alınmadığı takdirde önü alınamaz sorunlarla karşı karşıya kalınacağını söyledi. İstatistiki verilerle tarım sektöründeki vahameti ortaya koyan Gündüzalp, “Bir sebeple yerleşimlerin içinden veya yakınından geçen karayollarının, yine yerleşim yerlerine kurulan sanayinin, madencilik faaliyetlerinin, ülkemizdeki tarım topraklarının gerilemesine yol açtı. 2010 yılında 39 milyon 11 bin hektar olan toplam ülke tarım alanı, 3,5 küçülerek 37 milyon 753 bin hektara, 16 milyon 333 bin hektar ekilen alanın 4 küçülerek 15 milyon 615 bin hektara geriledi. ” dedi. Ekonomik Kalkınma İş Birliği Örgütü (OECD) verilerine göre son 20 yılda kırsal nüfusun yüzde 35’den yüzde 23’e, tarımsal istihdamın ise aynı dönemde TÜİK istatistiklerine göre yarı yarıya azalarak yüzde 36’dan yüzde 18’e gerilediğini aktaran Gündüzalp, “SGK verilerine göre 2011 yılında tarım sigortalı çiftçi sayısı 1 milyon 121 bin 777’den, 2020 yılı sonunda 547 bine düştü. ÇKS’ye kayıtlı üretici sayısı 2017’de 2 milyon 100 bin idi ancak, 2017’den sonraki veriler resmi olarak açıklanmadı. Ancak üretici sayısının 2 milyonun altına gerilediğinden eminiz” şeklinde konuştu. Her yıl artan ülke nüfusu, buna bağlı olarak artan gıda talebi ve azalan tarım arazilerinin ileriye dönük büyük risk oluşturduğunu ifade eden Gündüzalp, şu şekilde konuştu, “Bu riski en aza indirmek için tarımsal üretim potansiyelimizi artırarak, tarım ve gıda sektöründeki sürdürülebilirliği sağlamamız gerek. Bunu sağlamak içinse yeni tarım politikalarına ihtiyacımız var. Bunların başında, özellikle genç nüfusu kırsal alanlarda, tarımsal üretime daha fazla teşvik etmekten geçiyor. Köyden kente göçü önlemek için gençlerimize özendirici destekler verilmeli. Faizsiz yatırım destekleri sağlanmalı, kırsal kalkınma yatırımlarına ağırlık verilmeli. Atılacak olan her yeni adım, üretimin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz ediyor.”  
Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Türk tarımındaki yapısal sorunlarının, her geçen gün giderek daha da arttığını söyledi

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, son 10 yılda 39 milyon 11 bin hektar olan toplam ülke tarım alanının, 2020 yılında 37 milyon 753 bin hektara, 16 milyon 333 bin hektar ekilen alanın 15 milyon 615 bin hektara, son 20 yılda kırsal nüfusun yüzde 35’den yüzde 23’e, yine son 10 yılda tarım sigortalı çiftçi sayısının 1 milyon 121’den, 547 bine düştüğünü belirterek, acilen tarım sektöründe iş kurmak isteyen gençlere, üretime teşvik edici, faizsiz yatırım desteği gibi cazip desteklerin verilmesi talep etti.

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Türk tarımındaki yapısal sorunlarının, her geçen gün giderek daha da büyüdüğünü, önlem alınmadığı takdirde önü alınamaz sorunlarla karşı karşıya kalınacağını söyledi. İstatistiki verilerle tarım sektöründeki vahameti ortaya koyan Gündüzalp, “Bir sebeple yerleşimlerin içinden veya yakınından geçen karayollarının, yine yerleşim yerlerine kurulan sanayinin, madencilik faaliyetlerinin, ülkemizdeki tarım topraklarının gerilemesine yol açtı. 2010 yılında 39 milyon 11 bin hektar olan toplam ülke tarım alanı, 3,5 küçülerek 37 milyon 753 bin hektara, 16 milyon 333 bin hektar ekilen alanın 4 küçülerek 15 milyon 615 bin hektara geriledi. ” dedi.

Ekonomik Kalkınma İş Birliği Örgütü (OECD) verilerine göre son 20 yılda kırsal nüfusun yüzde 35’den yüzde 23’e, tarımsal istihdamın ise aynı dönemde TÜİK istatistiklerine göre yarı yarıya azalarak yüzde 36’dan yüzde 18’e gerilediğini aktaran Gündüzalp, “SGK verilerine göre 2011 yılında tarım sigortalı çiftçi sayısı 1 milyon 121 bin 777’den, 2020 yılı sonunda 547 bine düştü. ÇKS’ye kayıtlı üretici sayısı 2017’de 2 milyon 100 bin idi ancak, 2017’den sonraki veriler resmi olarak açıklanmadı. Ancak üretici sayısının 2 milyonun altına gerilediğinden eminiz” şeklinde konuştu.

Her yıl artan ülke nüfusu, buna bağlı olarak artan gıda talebi ve azalan tarım arazilerinin ileriye dönük büyük risk oluşturduğunu ifade eden Gündüzalp, şu şekilde konuştu, “Bu riski en aza indirmek için tarımsal üretim potansiyelimizi artırarak, tarım ve gıda sektöründeki sürdürülebilirliği sağlamamız gerek. Bunu sağlamak içinse yeni tarım politikalarına ihtiyacımız var. Bunların başında, özellikle genç nüfusu kırsal alanlarda, tarımsal üretime daha fazla teşvik

etmekten geçiyor. Köyden kente göçü önlemek için gençlerimize özendirici destekler verilmeli. Faizsiz yatırım destekleri sağlanmalı, kırsal kalkınma yatırımlarına ağırlık verilmeli. Atılacak olan her yeni adım, üretimin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz ediyor.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.