ÇİN, AY’DAN GETİRDİĞİ ÖRNEKLERİ YABANCI ARAŞTIRMACILARLA PAYLAŞMAYA BAŞLADI

DÜNYA 20.01.2021 - 10:58, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3473+ kez okundu.
 

ÇİN, AY’DAN GETİRDİĞİ ÖRNEKLERİ YABANCI ARAŞTIRMACILARLA PAYLAŞMAYA BAŞLADI

Ay yüzeyinden getirdiği çeşitli materyalleri yabancı araştırmacılarla paylaşacağını açıklayan Çin, bu konudaki ilk adımı attı.
Beijing’deki Çin Ulusal Uzay Dairesi, Çin uydusunun Ay’a inişinden yedi hafta sonra yabancı bilim insanlarıyla yapılacak ortak araştırmaların kurallarını açıkladı. Açıklamada emaneten verme ve iade, Ay örneklerine ilişkin olarak yapılacak işlemler ve bilimsel bulguların alışverişi belirlendi.     Uzay Dairesi Ay Programı Müdür Yardımcısı Pei Zhaoyu, aralarında Avrupa Birliği’ne mensup olanların da bulunduğu diplomatların, söz konusu açıklama vesilesiyle, Ay’dan gelen örneklerin bulunduğu ve incelendiği Beijing’deki merkeze davet edildiğini belirtti. Bilindiği üzere uzay gemisi Chang’e-5, dünyamızın gezegeninden 1.731 gram taş alıp yeryüzüne getirmişti.      40 yıldan bu yana yeryüzüne ilk kez Ay’dan örnekler getirilmiş oldu. Çin, ABD ve Sovyetler Birliği’nden sonra üçüncü uzay ülkesi olarak böyle bir performans kaydetmiş oldu. Üstelik bu örnekler daha önce toplanmış olanlardan daha yeni olduğu için, onlar üzerinde yapılacak araştırmalar Ay’ın volkanik aktiviteleri ve tarihi konusunda gizli kalmış yönleri açıklığa kavuşturma olanağı sağlayabilecek
Ay yüzeyinden getirdiği çeşitli materyalleri yabancı araştırmacılarla paylaşacağını açıklayan Çin, bu konudaki ilk adımı attı.

Beijing’deki Çin Ulusal Uzay Dairesi, Çin uydusunun Ay’a inişinden yedi hafta sonra yabancı bilim insanlarıyla yapılacak ortak araştırmaların kurallarını açıkladı. Açıklamada emaneten verme ve iade, Ay örneklerine ilişkin olarak yapılacak işlemler ve bilimsel bulguların alışverişi belirlendi.  
 
Uzay Dairesi Ay Programı Müdür Yardımcısı Pei Zhaoyu, aralarında Avrupa Birliği’ne mensup olanların da bulunduğu diplomatların, söz konusu açıklama vesilesiyle, Ay’dan gelen örneklerin bulunduğu ve incelendiği Beijing’deki merkeze davet edildiğini belirtti. Bilindiği üzere uzay gemisi Chang’e-5, dünyamızın gezegeninden 1.731 gram taş alıp yeryüzüne getirmişti.   
 
40 yıldan bu yana yeryüzüne ilk kez Ay’dan örnekler getirilmiş oldu. Çin, ABD ve Sovyetler Birliği’nden sonra üçüncü uzay ülkesi olarak böyle bir performans kaydetmiş oldu. Üstelik bu örnekler daha önce toplanmış olanlardan daha yeni olduğu için, onlar üzerinde yapılacak araştırmalar Ay’ın volkanik aktiviteleri ve tarihi konusunda gizli kalmış yönleri açıklığa kavuşturma olanağı sağlayabilecek

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.