ÇİN VE ABD İKİLİ İLİŞKİLERİ İKİ ÜLKENİN GERİLİMİNİ ARTIRIYOR

DÜNYA 29.07.2020 - 14:24, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3120+ kez okundu.
 

ÇİN VE ABD İKİLİ İLİŞKİLERİ İKİ ÜLKENİN GERİLİMİNİ ARTIRIYOR

ABD'nin Çin'in Houston Başkonsolosluğu'nun kapatılması talebi, ikili ilişkilerdeki gerilimi artırırken, dünya basını konuyu yakından takip ediyor.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'in çıkarlarının birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğuna işaret edildi. İlişkilerin kötüleşmesinin hem iki ülke hem de dünya için risk teşkil edeceğine dikkat çekilen haberde, ABD'de başlayacak seçim kampanyalarıyla beraber ilişkilerin daha da kötüleşmesinin beklendiği ifade edildi. AP'nin haberine göre, 2018 yılında başlayan ticaret sürtüşmesi iki ülke için büyük kayıplara yol açarken, ABD ile Çin'in ticaretteki anlaşmazlıkları çözememesi durumunda Asya'daki diğer ekonomiler de bundan etkilenecek. Haberde, ayrıca ABD ve Çin'in telekomünikasyon, bilgiyasar ve tıp gibi sektör ve piyasalarının birbirine bağlı olduğu ifade edilirken, Apple, Dell ve HP gibi ABD'li işletmelerin ürettiği cep telefonu ve bilgisayar gibi elektronik ürünlerin montajının Çin'deki fabrikalarda yapıldığı, Trump yönetiminin Huawei'ye getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ABD'li tedarikçilerin milyarlarca dolar zarar edeceği belirtildi. Öte yandan, BBC'nin haberine göre, Trump yönetiminin Çin'in Houston Başkonsolosluğu'nun kapatılmasını talep etmesiyle ikili ilişkiler geride kalan onlarca yıldaki en düşük seviyesini gördü. Trump yönetiminin Covid-19 salgınıyla mücadeledeki başarısızlığının sorumluluğunu Çin'e yüklemeye çalıştığına dikkat çekilen haberde, uzun vadede Beijing'in de Washington'un da ilişkilerde ciddi bir zıtlaşmadan yana olmadıkları belirtildi.
ABD'nin Çin'in Houston Başkonsolosluğu'nun kapatılması talebi, ikili ilişkilerdeki gerilimi artırırken, dünya basını konuyu yakından takip ediyor.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'in çıkarlarının birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğuna işaret edildi. İlişkilerin kötüleşmesinin hem iki ülke hem de dünya için risk teşkil edeceğine dikkat çekilen haberde, ABD'de başlayacak seçim kampanyalarıyla beraber ilişkilerin daha da kötüleşmesinin beklendiği ifade edildi.

AP'nin haberine göre, 2018 yılında başlayan ticaret sürtüşmesi iki ülke için büyük kayıplara yol açarken, ABD ile Çin'in ticaretteki anlaşmazlıkları çözememesi durumunda Asya'daki diğer ekonomiler de bundan etkilenecek.

Haberde, ayrıca ABD ve Çin'in telekomünikasyon, bilgiyasar ve tıp gibi sektör ve piyasalarının birbirine bağlı olduğu ifade edilirken, Apple, Dell ve HP gibi ABD'li işletmelerin ürettiği cep telefonu ve bilgisayar gibi elektronik ürünlerin montajının Çin'deki fabrikalarda yapıldığı, Trump yönetiminin Huawei'ye getirdiği kısıtlamalar nedeniyle ABD'li tedarikçilerin milyarlarca dolar zarar edeceği belirtildi.

Öte yandan, BBC'nin haberine göre, Trump yönetiminin Çin'in Houston Başkonsolosluğu'nun kapatılmasını talep etmesiyle ikili ilişkiler geride kalan onlarca yıldaki en düşük seviyesini gördü.

Trump yönetiminin Covid-19 salgınıyla mücadeledeki başarısızlığının sorumluluğunu Çin'e yüklemeye çalıştığına dikkat çekilen haberde, uzun vadede Beijing'in de Washington'un da ilişkilerde ciddi bir zıtlaşmadan yana olmadıkları belirtildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.