DÜNYA DA KOBALT NEREDE?

DÜNYA 02.09.2019 - 11:37, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 5445+ kez okundu.
 

DÜNYA DA KOBALT NEREDE?

Dünya’nın en kaliteli Kobalt’ı, Kongo’da çıkartılmaktadır. Ancak rafine kobaltın yüzde birinden fazlası da oradan gelmektedir.
Dünya’nın en kaliteli Kobalt’ı, Kongo’da çıkartılmaktadır. İşlenmesi ve dolayısıyla bir değer haline getirilmesi, başka bir yerlerde gerçekleşir: Hem sanayi hem de esnaf anlamında Kongo kobalt üretiminin yaklaşık yüzde 95’i Çin’e gitmektedir. Pillerin ve elektronik cihazların üretiminde kullanılır. Bir kısmı da aynı amaç için Güney Kore ve Japonya’ya gider. Sorun olan, karmaşık ticaret zinciridir. Kobalt esnafının piyasaya sürüldüğü, daha ayrıntılı olarak şöyle gerçekleşiyor: Kooperatifler aracılara satarlar, aracılar da diğer satıcılara. “Sonra görünmez olur, kaybolur gider”, diyor piyasa aktörleri. “Çeşitli perakende zincirleri ve birçok aktör vardır. Biz sadece aşağı yukarı akımların nasıl olduğunu ve hangi yöne gittiğini biliyoruz.” diyorlar. Kobalt’ın bir kısmı kendi üretimine eklenen daha küçük sanayi madenleriyle karışır. Küçük ölçekli madencilikten gelen Kobalt’ın bir kısmı yasadışı olarak ülke dışına, kısmen komşu ülke Zambiya’ya çıkarılır. Geri kalanı da yasal olarak ihraç edilir ve işleme sırasında endüstriyel üretimine katılır. “Endüstriyel madencilikte geleneksel madenlerden kobaltın kirlenmesi söz konusudur” “Kirlenme olmadığından emin olmak için, kullanılan bakır ve kobaltın saptanması için, erimede ne olduğunu ve nereden geldiğini yakından izleyen insanlara sahip olmak gerekir.” Kongo’daki politikanın, konuya belli bir ilgisi söz konusu. Bu değişim ve ilgi ülkenin dünyadaki imajının gelişmesine rağmen, esnaf madenciliğine katkıda bulunmamaktadır. Dolayısıyla ülke, buna hiç para harcamak istememekte. Ancak, böyle bir harcama gerekirdi. Bu bağlamda, politikanın kendisi Kongo’da küçük çaplı madenciliğin devam etmesinin asıl nedeni olmaktadır. Kongo, 1960’lı yıllardan beri Kobalt’ta piyasa lideri konumundadır. 1990 yıllara kadar sanayi madenlerindeki hammadde mayınlıydı. Ancak o sıralarda hükümet, ücretleri ödeyemeyince, madencilerin ve küçük kooperatiflerin kobalt madenciliğini kendi güçleriyle yapmalarına ve satmalarına izin verdi. “Bu şekilde esnaf bir sektör ortaya çıktı, pratikte devletten ve piyasadan bir daha asla ortadan kaybolmadı” diyor. Sektör büyüyor ve kendini o kadar da hızlı değiştirmeyecek.  
Dünya’nın en kaliteli Kobalt’ı, Kongo’da çıkartılmaktadır. Ancak rafine kobaltın yüzde birinden fazlası da oradan gelmektedir.

Dünya’nın en kaliteli Kobalt’ı, Kongo’da çıkartılmaktadır. İşlenmesi ve dolayısıyla bir değer haline getirilmesi, başka bir yerlerde gerçekleşir: Hem sanayi hem de esnaf anlamında Kongo kobalt üretiminin yaklaşık yüzde 95’i Çin’e gitmektedir. Pillerin ve elektronik cihazların üretiminde kullanılır. Bir kısmı da aynı amaç için Güney Kore ve Japonya’ya gider.

Sorun olan, karmaşık ticaret zinciridir. Kobalt esnafının piyasaya sürüldüğü, daha ayrıntılı olarak şöyle gerçekleşiyor: Kooperatifler aracılara satarlar, aracılar da diğer satıcılara. “Sonra görünmez olur, kaybolur gider”, diyor piyasa aktörleri. “Çeşitli perakende zincirleri ve birçok aktör vardır. Biz sadece aşağı yukarı akımların nasıl olduğunu ve hangi yöne gittiğini biliyoruz.” diyorlar.

Kobalt’ın bir kısmı kendi üretimine eklenen daha küçük sanayi madenleriyle karışır. Küçük ölçekli madencilikten gelen Kobalt’ın bir kısmı yasadışı olarak ülke dışına, kısmen komşu ülke Zambiya’ya çıkarılır. Geri kalanı da yasal olarak ihraç edilir ve işleme sırasında endüstriyel üretimine katılır. “Endüstriyel madencilikte geleneksel madenlerden kobaltın kirlenmesi söz konusudur” “Kirlenme olmadığından emin olmak için, kullanılan bakır ve kobaltın saptanması için, erimede ne olduğunu ve nereden geldiğini yakından izleyen insanlara sahip olmak gerekir.”

Kongo’daki politikanın, konuya belli bir ilgisi söz konusu. Bu değişim ve ilgi ülkenin dünyadaki imajının gelişmesine rağmen, esnaf madenciliğine katkıda bulunmamaktadır. Dolayısıyla ülke, buna hiç para harcamak istememekte. Ancak, böyle bir harcama gerekirdi. Bu bağlamda, politikanın kendisi Kongo’da küçük çaplı madenciliğin devam etmesinin asıl nedeni olmaktadır.

Kongo, 1960’lı yıllardan beri Kobalt’ta piyasa lideri konumundadır. 1990 yıllara kadar sanayi madenlerindeki hammadde mayınlıydı. Ancak o sıralarda hükümet, ücretleri ödeyemeyince, madencilerin ve küçük kooperatiflerin kobalt madenciliğini kendi güçleriyle yapmalarına ve satmalarına izin verdi. “Bu şekilde esnaf bir sektör ortaya çıktı, pratikte devletten ve piyasadan bir daha asla ortadan kaybolmadı” diyor. Sektör büyüyor ve kendini o kadar da hızlı değiştirmeyecek.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.