“HANGİ ŞİRKETLER KOLLANIYOR?”

SİYASET 04.11.2021 - 13:45, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2058+ kez okundu.
 

“HANGİ ŞİRKETLER KOLLANIYOR?”

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, tahsil edilmeyen cezaların toplamının Kurumun yaklaşık 10 yıllık toplam gelirine denk düştüğünü söyledi.
Son dönemde ardı arkası kesilmeyen zamlarla ismi gündemden düşmeyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kanuna aykırı hareket eden enerji şirketlerine kestiği 3 milyar 696 milyon TL’lik cezayı tahsil etmediği ortaya çıktı. Kurumda personel ihtiyacı olduğu halde uzman kadrolarının da boş olduğu belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kanuna aykırı uygulamaları tespit edilen enerji şirketlerine kestiği 3 milyar 696 milyon TL’lik cezayı tahsil etmediği geçtiğimiz yılın Sayıştay raporlarında belgelenmişti. Son Sayıştay raporları tahsilatlarla ilgili sorunun devam ettiğini gösteriyor. Konuyu yazılı bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, tahsil edilmeyen cezaların toplamının Kurumun yaklaşık 10 yıllık toplam gelirine denk düştüğünü söyledi. YILLARA YAYILAN İHMAL EPDK’ye ilişkin Sayıştay raporunda pek çok sorunlu unsurun tespit edildiğini belirten CHP’li Karabat, söz konusu tespitler önceki yıllara ait Sayıştay raporlarına da (2017-2018-2019) yansıdığı halde çözüm için adım atılmadığını söyledi. Kamu idaresinin denetimlere verdiği yanıtlarda iş yoğunluğundan şikâyet edildiğine değinen Karabat; “Bu noktada da bir tutarsızlık var. Kurumda 131 uzman yardımcısı kadrosu olduğu halde bunların sadece 48’i dolu, dolayısıyla bu mazeretin geçerli bir yanı yok.” dedi. “MİLYONLARCA LİRA ZAMAN AŞIMINA GİRECEK” Tespit edilen en önemli bulgunun EPDK’nin doğalgaz, petrol, elektrik ve sıvılaştırılmış petrol alanındaki firmalara kestiği cezaların tahsiline ilişkin olduğunu belirten Karabat, “Maliye ile eşgüdümlü bir tahsilat takip sistemi kurmaması sorunu önceki Sayıştay raporlarına yansımasına rağmen, buna ilişkin somut adımlar atılmadı. Kurumdaki ihmallerin kronik hale gelmesi aklımıza ister istemez bazı enerji şirketlerinin kollandığı şüphesini getiriyor. Kaldı ki geçen süre zarfında kimi alacaklar zaman aşımına uğramış. Yakın gelecekte önemli miktarda alacağın zaman aşımına uğrayabileceği görülüyor. Son Sayıştay raporu, sorunların devam ettiğini gösteriyor.” dedi. CEZALARIN YÜZDE 96’SI TAHSİL EDİLMEMİŞ EPDK’nin 2020’ye kadar kestiği 3 milyar 848 milyon TL’lik cezanın 3 milyar 696 milyon TL’sini yani yaklaşık yüzde 96’sının tahsil edemediğinin Sayıştay tarafından tespit edildiğini söyleyen Karabat; “EPDK’nin 2019 yılı toplam geliri 375 milyon 731 bin TL. 2020 net gelir toplamı 438,3 milyon TL. Dolayısıyla kurumun tahsil etmediği 3 milyar 696 milyon TL’lik ceza EPDK’nin 10 yıllık toplam gelirine denk düşüyor. Göz göre göre, sayısız tespite ve uyarıya rağmen EPDK yetkilileri cezaların tahsili için harekete geçmemiş. Ortada bir ihmalden çok aleni bir kamu zararı suçu var. Birilerine kol kanat mı geriliyor? Cezalarını ödemeyen bu enerji şirketleri hangileri? Cezaların konusu çevreye verilen zarar mı, kaçakçılık mı, hileli işlemler mi? Hepimizin bunu bilmeye hakkı var.” dedi.  
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, tahsil edilmeyen cezaların toplamının Kurumun yaklaşık 10 yıllık toplam gelirine denk düştüğünü söyledi.

Son dönemde ardı arkası kesilmeyen zamlarla ismi gündemden düşmeyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kanuna aykırı hareket eden enerji şirketlerine kestiği 3 milyar 696 milyon TL’lik cezayı tahsil etmediği ortaya çıktı. Kurumda personel ihtiyacı olduğu halde uzman kadrolarının da boş olduğu belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kanuna aykırı uygulamaları tespit edilen enerji şirketlerine kestiği 3 milyar 696 milyon TL’lik cezayı tahsil etmediği geçtiğimiz yılın Sayıştay raporlarında belgelenmişti. Son Sayıştay raporları tahsilatlarla ilgili sorunun devam ettiğini gösteriyor. Konuyu yazılı bir soru önergesi ile TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, tahsil edilmeyen cezaların toplamının Kurumun yaklaşık 10 yıllık toplam gelirine denk düştüğünü söyledi.

YILLARA YAYILAN İHMAL

EPDK’ye ilişkin Sayıştay raporunda pek çok sorunlu unsurun tespit edildiğini belirten CHP’li Karabat, söz konusu tespitler önceki yıllara ait Sayıştay raporlarına da (2017-2018-2019) yansıdığı halde çözüm için adım atılmadığını söyledi. Kamu idaresinin denetimlere verdiği yanıtlarda iş yoğunluğundan şikâyet edildiğine değinen Karabat; “Bu noktada da bir tutarsızlık var. Kurumda 131 uzman yardımcısı kadrosu olduğu halde bunların sadece 48’i dolu, dolayısıyla bu mazeretin geçerli bir yanı yok.” dedi.

“MİLYONLARCA LİRA ZAMAN AŞIMINA GİRECEK”

Tespit edilen en önemli bulgunun EPDK’nin doğalgaz, petrol, elektrik ve sıvılaştırılmış petrol alanındaki firmalara kestiği cezaların tahsiline ilişkin olduğunu belirten Karabat, “Maliye ile eşgüdümlü bir tahsilat takip sistemi kurmaması sorunu önceki Sayıştay raporlarına yansımasına rağmen, buna ilişkin somut adımlar atılmadı. Kurumdaki ihmallerin kronik hale gelmesi aklımıza ister istemez bazı enerji şirketlerinin kollandığı şüphesini getiriyor. Kaldı ki geçen süre zarfında kimi alacaklar zaman aşımına uğramış. Yakın gelecekte önemli miktarda alacağın zaman aşımına uğrayabileceği görülüyor. Son Sayıştay raporu, sorunların devam ettiğini gösteriyor.” dedi.

CEZALARIN YÜZDE 96’SI TAHSİL EDİLMEMİŞ

EPDK’nin 2020’ye kadar kestiği 3 milyar 848 milyon TL’lik cezanın 3 milyar 696 milyon TL’sini yani yaklaşık yüzde 96’sının tahsil edemediğinin Sayıştay tarafından tespit edildiğini söyleyen Karabat; “EPDK’nin 2019 yılı toplam geliri 375 milyon 731 bin TL. 2020 net gelir

toplamı 438,3 milyon TL. Dolayısıyla kurumun tahsil etmediği 3 milyar 696 milyon TL’lik ceza EPDK’nin 10 yıllık toplam gelirine denk düşüyor. Göz göre göre, sayısız tespite ve uyarıya rağmen EPDK yetkilileri cezaların tahsili için harekete geçmemiş. Ortada bir ihmalden çok aleni bir kamu zararı suçu var. Birilerine kol kanat mı geriliyor? Cezalarını ödemeyen bu enerji şirketleri hangileri? Cezaların konusu çevreye verilen zarar mı, kaçakçılık mı, hileli işlemler mi? Hepimizin bunu bilmeye hakkı var.” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.