KAMUOYUNA DUYURU

GÜNDEM 21.05.2021 - 17:07, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3708+ kez okundu.
 

KAMUOYUNA DUYURU

İlimiz Belediyemize Ait Parklar ve Rekreasyon Alanlarında Bulunan Kızılçam Ağaçlarında Yaşanan Sorunlara Ait Durum Raporu
Belediyemize ait park, bahçe, refüj, cadde, mezarlık ve Kent Ormanı’nda bulunan kızılçam türü ağaçlarda son yıllarda alt dallardan başlayarak üst kısma kadar ilerleyen kurumalar başlamış ve sonrasında ağacın tamamen kurumasına neden olan hastalıkla karşı karşıyayız. Yaptığımız incelemeler ve araştırmalarda çamların kurumasına Tomicus destruens (Akdeniz çam kabuk böceği), Tomicus minör (Küçük orman bahçıvanı), Orthotomicus erosus (Akdeniz çam kabuk böceği), İps sextentatus (On iki dişli çam kabuk böceği) ve Marchalina hellenica (Çam pamuklu koşnili) zararlıların neden olduğu tespit edilmiştir. Ağaçlarda hızla yayılan bu zararlıların önüne geçmek amacıyla kimyasal mücadele yasak olduğu için 2019 yılında biyolojik mücadeleye başlayarak feromon tuzakları ve dal tuzakları hazırlayarak hastalığın etkisini azaltmak hedeflenmiştir. Ancak İstasyon Caddesi, İstasyon Parkı, Cumhuriyet Parkı, Güzelleştirme Parkı, Nurhan Çiftçibaşı Parkı ve Kent Ormanı’ndaki kızılçam türlerinde yaygın olarak görülen Çam kabuklu koşnili için biyolojik mücadele bulunmamaktadır. Bu çevredeki ağaçlar bu zararlı tarafından yoğun hasara uğramıştır. Ağaçların alt dallardan başlayarak tepe kısmına doğru kurumalar başlamış, ekonomik ve görsel olarak ömrünü tamamlamış ve kuruduğu içinde devrilme riski taşımaktadır. Orman İşletme Müdürlüğü ve Isparta Uygulama Bilimler Üniversitesi Orman Mühendisliği’nin bu alanlarla ilgili hazırladığı teknik rapora istinaden söz konusu alanlarda tespit edilen budanması ve kesilmesi gereken ağaçlar: Cumhuriyet Parkı: 7 adet çam ağacının budanması İstasyon Caddesi Toplam: 7 adet çam ağacı kesimi, 24 çam ağacı budaması Nurhan Çiftçibaşı Parkı: 5 adet kuru ağacın kesimi İstasyon Parkı: Kuru dalların budanması ve kesimi  
İlimiz Belediyemize Ait Parklar ve Rekreasyon Alanlarında Bulunan Kızılçam Ağaçlarında Yaşanan Sorunlara Ait Durum Raporu

Belediyemize ait park, bahçe, refüj, cadde, mezarlık ve Kent Ormanı’nda bulunan kızılçam türü ağaçlarda son yıllarda alt dallardan başlayarak üst kısma kadar ilerleyen kurumalar başlamış ve sonrasında ağacın tamamen kurumasına neden olan hastalıkla karşı karşıyayız.

Yaptığımız incelemeler ve araştırmalarda çamların kurumasına Tomicus destruens (Akdeniz çam kabuk böceği), Tomicus minör (Küçük orman bahçıvanı), Orthotomicus erosus (Akdeniz çam kabuk böceği), İps sextentatus (On iki dişli çam kabuk böceği) ve Marchalina hellenica (Çam pamuklu koşnili) zararlıların neden olduğu tespit edilmiştir.

Ağaçlarda hızla yayılan bu zararlıların önüne geçmek amacıyla kimyasal mücadele yasak olduğu için 2019 yılında biyolojik mücadeleye başlayarak feromon tuzakları ve dal tuzakları hazırlayarak hastalığın etkisini azaltmak hedeflenmiştir.

Ancak İstasyon Caddesi, İstasyon Parkı, Cumhuriyet Parkı, Güzelleştirme Parkı, Nurhan Çiftçibaşı Parkı ve Kent Ormanı’ndaki kızılçam türlerinde yaygın olarak görülen Çam kabuklu koşnili için biyolojik mücadele bulunmamaktadır. Bu çevredeki ağaçlar bu zararlı tarafından yoğun hasara uğramıştır.

Ağaçların alt dallardan başlayarak tepe kısmına doğru kurumalar başlamış, ekonomik ve görsel olarak ömrünü tamamlamış ve kuruduğu içinde devrilme riski taşımaktadır.

Orman İşletme Müdürlüğü ve Isparta Uygulama Bilimler Üniversitesi Orman Mühendisliği’nin bu alanlarla ilgili hazırladığı teknik rapora istinaden söz konusu alanlarda tespit edilen budanması ve kesilmesi gereken ağaçlar:

Cumhuriyet Parkı: 7 adet çam ağacının budanması

İstasyon Caddesi Toplam: 7 adet çam ağacı kesimi, 24 çam ağacı budaması

Nurhan Çiftçibaşı Parkı: 5 adet kuru ağacın kesimi

İstasyon Parkı: Kuru dalların budanması ve kesimi

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.