"SALGININ ÇİN EKONOMİSİNE ETKİLERİ KISA VADELİ"

DÜNYA 16.03.2020 - 14:40, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3367+ kez okundu.
 

"SALGININ ÇİN EKONOMİSİNE ETKİLERİ KISA VADELİ"

Ulusal İstatistikler Bürosu Sözcüsü Mao Shengyong, COVID-19 salgınının Çin ekonomisine etkilerinin kısa vadeli ve kontrol edilebilir olduğunu belirtti.
Ulusal İstatistikler Bürosu Sözcüsü Mao Shengyong, COVID-19 salgınının Çin ekonomisine etkilerinin kısa vadeli ve kontrol edilebilir olduğunu belirtti. Ulusal İstatistikler Bürosu, yılın ilk iki ayına ait önemli ekonomik endeksleri açıkladı. Büronun verilerine göre, Çin'de ilk iki ayda büyük sanayi işletmelerinin katma değeri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 azaldı. Öte yandan tıbbi malzemeler ve günlük eşyaların üretimi artışa geçti. Maske ve fermantasyon alkolü üretimi sırasıyla yüzde 127,5 ve yüzde 15,6 arttı. İleri teknoloji ürünlerinin imalatında da büyük artış görüldü. Hizmet sektörü üretim endeksinde ise ilk iki ayda yüzde 13'lük düşüş yaşandı. Ocak-Şubat aylarında ülke genelinde sabit kıymetlere yatırım yüzde 24,5 düşerken, tüketim mallarının toplam perakende satışları da yüzde 20,5 azaldı. İstihdam açısından Ocak-Şubat aylarında ülke genelinde kent ve kasabalarda 1 milyon 80 bin yeni istihdam gerçekleşti. Şubat ayında kent ve kasabalardaki işsizlik oranı yüzde 6,2'yi buldu. Ulusal İstatistikler Bürosu Sözcüsü Mao Shengyong, söz konusu verilere yönelik değerlendirmesinde, yeni korona virüsünden kaynaklanan COVID-19 salgınının Ocak ve Şubat aylarında Çin ekonomisi üzerine baskı getirdiğini, fakat kapsamlı olarak bakıldığında bu etkinin kısa vadeli ve kontrol edilebilir olduğunun görüldüğünü söyledi. Sözcü, "Önümüzdeki aşamada salgının etkileri asgariye indirilirken, ekonomik ve toplumsal düzenin normale dönmesi, ekonominin de istikrarlı ve sağlıklı büyümesi için çaba harcanacak." diye konuştu.    
Ulusal İstatistikler Bürosu Sözcüsü Mao Shengyong, COVID-19 salgınının Çin ekonomisine etkilerinin kısa vadeli ve kontrol edilebilir olduğunu belirtti.

Ulusal İstatistikler Bürosu Sözcüsü Mao Shengyong, COVID-19 salgınının Çin ekonomisine etkilerinin kısa vadeli ve kontrol edilebilir olduğunu belirtti.

Ulusal İstatistikler Bürosu, yılın ilk iki ayına ait önemli ekonomik endeksleri açıkladı. Büronun verilerine göre, Çin'de ilk iki ayda büyük sanayi işletmelerinin katma değeri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 azaldı.

Öte yandan tıbbi malzemeler ve günlük eşyaların üretimi artışa geçti. Maske ve fermantasyon alkolü üretimi sırasıyla yüzde 127,5 ve yüzde 15,6 arttı. İleri teknoloji ürünlerinin imalatında da büyük artış görüldü. Hizmet sektörü üretim endeksinde ise ilk iki ayda yüzde 13'lük düşüş yaşandı. Ocak-Şubat aylarında ülke genelinde sabit kıymetlere yatırım yüzde 24,5 düşerken, tüketim mallarının toplam perakende satışları da yüzde 20,5 azaldı.

İstihdam açısından Ocak-Şubat aylarında ülke genelinde kent ve kasabalarda 1 milyon 80 bin yeni istihdam gerçekleşti. Şubat ayında kent ve kasabalardaki işsizlik oranı yüzde 6,2'yi buldu.

Ulusal İstatistikler Bürosu Sözcüsü Mao Shengyong, söz konusu verilere yönelik değerlendirmesinde, yeni korona virüsünden kaynaklanan COVID-19 salgınının Ocak ve Şubat aylarında Çin ekonomisi üzerine baskı getirdiğini, fakat kapsamlı olarak bakıldığında bu etkinin kısa vadeli ve kontrol edilebilir olduğunun görüldüğünü söyledi.

Sözcü, "Önümüzdeki aşamada salgının etkileri asgariye indirilirken, ekonomik ve toplumsal düzenin normale dönmesi, ekonominin de istikrarlı ve sağlıklı büyümesi için çaba harcanacak." diye konuştu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.