TÜRK ÇİFTÇİSİ PANDEMİ ŞARTLARINI HAFİFLETTİ

EKONOMİ 13.05.2021 - 11:20, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3887+ kez okundu.
 

TÜRK ÇİFTÇİSİ PANDEMİ ŞARTLARINI HAFİFLETTİ

Dünyada gıdaya olan ihtiyaç artarken Ege İhracatçı Birlikleri pandemi döneminde tarım ürünleri ihracatını 5 milyar 100 milyon dolara taşıdı.
Yıllık 239 milyon ton bitkisel üretim yapan, Türkiye Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 6'sını, istihdamın yüzde 19'unu temsil eden Türk Tarım Sektörü, 2020 yılında dünya ekonomisi yüzde 3,3 daralırken, yüzde 4,8 büyüdü.  Pandemide insan üstü güçle çalışan Türk çiftçisinin tarımsal hasılası pandemi döneminde 333,3 milyar TL ile rekor seviyeye ulaşırken, Ege İhracatçı Birlikleri pandemi döneminde tarım ürünleri ihracatını 5 milyar 100 milyon dolara taşıdı.  Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki tarım birlikleri başkanları 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle verdikleri mesajlarda çiftçilerin pandemi sürecindeki emeklerine teşekkür ettiler.  Eskinazi: "Türk çiftçisi pandemiden güçlenerek çıktı" "Paramız var ithal ederiz" söyleminin pandemiyle rafa kalktığını, pandemi sonrasında, "Yerli ve Milli Üretimi Destekliyoruz" yaklaşımının öne çıktığını anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemiyle birlikte sağlıklı gıdaya talebin arttığını, bu süreçten Türk çiftçisinin güçlenerek çıktığını kaydetti.  Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin öneminin net bir şekilde ortaya çıktığına değinen Eskinazi, "Türkiye'de halen 4 milyon hektar işlenebilir ancak boş arazilerimiz var. Devlet destekleriyle çiftçilerimizin üretip emeğinin karşılığını alacağı bir ekosistemi sağlamamız gerekiyor. Çiftçilerimiz alın terinin karşılığı aldığı sürece insanlık için üretmeye devam edecekler" diye konuştu.  Celep: "Çiftçimiz üretimde dünya lideri, biz ihracatta" Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı üretiminde dünya lideri olduğunu hatırlatan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, bu ürünlerde Türkiye'nin talebinden çok daha fazla arz olduğunu bu nedenle üç üründe sürdürülebilir üretimin yolunun ihracattan geçtiğine dikkati çekti.  Celep, "İhracata bağımlı olan incir, üzüm ve kayısımızı Türk ihracatçıları olarak başarılı bir şekilde yüzyıllardır ihraç ederek her yıl ülkemize 1 milyar doların üzerinde döviz getirisi sağlıyoruz. Diğer kuru meyve ürünlerimizle ihracat rakamımız 1.5 milyar dolara yaklaşıyor
Dünyada gıdaya olan ihtiyaç artarken Ege İhracatçı Birlikleri pandemi döneminde tarım ürünleri ihracatını 5 milyar 100 milyon dolara taşıdı.

Yıllık 239 milyon ton bitkisel üretim yapan, Türkiye Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 6'sını, istihdamın yüzde 19'unu temsil eden Türk Tarım Sektörü, 2020 yılında dünya ekonomisi yüzde 3,3 daralırken, yüzde 4,8 büyüdü. 

Pandemide insan üstü güçle çalışan Türk çiftçisinin tarımsal hasılası pandemi döneminde 333,3 milyar TL ile rekor seviyeye ulaşırken, Ege İhracatçı Birlikleri pandemi döneminde tarım ürünleri ihracatını 5 milyar 100 milyon dolara taşıdı. 

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki tarım birlikleri başkanları 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle verdikleri mesajlarda çiftçilerin pandemi sürecindeki emeklerine teşekkür ettiler. 

Eskinazi: "Türk çiftçisi pandemiden güçlenerek çıktı"

"Paramız var ithal ederiz" söyleminin pandemiyle rafa kalktığını, pandemi sonrasında, "Yerli ve Milli Üretimi Destekliyoruz" yaklaşımının öne çıktığını anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemiyle birlikte sağlıklı gıdaya talebin arttığını, bu süreçten Türk çiftçisinin güçlenerek çıktığını kaydetti. 

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin öneminin net bir şekilde ortaya çıktığına değinen Eskinazi, "Türkiye'de halen 4 milyon hektar işlenebilir ancak boş arazilerimiz var. Devlet destekleriyle çiftçilerimizin üretip emeğinin karşılığını alacağı bir ekosistemi sağlamamız gerekiyor. Çiftçilerimiz alın terinin karşılığı aldığı sürece insanlık için üretmeye devam edecekler" diye konuştu. 

Celep: "Çiftçimiz üretimde dünya lideri, biz ihracatta"

Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı üretiminde dünya lideri olduğunu hatırlatan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, bu ürünlerde Türkiye'nin talebinden çok daha fazla arz olduğunu bu nedenle üç üründe sürdürülebilir üretimin yolunun ihracattan geçtiğine dikkati çekti. 

Celep, "İhracata bağımlı olan incir, üzüm ve kayısımızı Türk ihracatçıları olarak başarılı bir şekilde yüzyıllardır ihraç ederek her yıl ülkemize 1 milyar doların üzerinde döviz getirisi sağlıyoruz. Diğer kuru meyve ürünlerimizle ihracat rakamımız 1.5 milyar dolara yaklaşıyor

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.