YUNAN “MEGALO İDEA”NI AKDENİZ’İN SULARINA GÖMEN TÜRK BÜLENT ECEVİT

SİYASET 02.11.2020 - 14:23, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3518+ kez okundu.
 

YUNAN “MEGALO İDEA”NI AKDENİZ’İN SULARINA GÖMEN TÜRK BÜLENT ECEVİT

Türkiye Garantör Devlet olarak adaya müdahale hakkını belirteceğini açıkladıktan sonra Yunanistan askeri güçlerini adadan çekti.
Burdur DSP İl Başkanı Ali Ünal, DSP’nin Genel Başkanı ve Merhum lideri Bülent Ecevit’in ölümünün 14 yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. Makarisos adanın Türklerden ancak ekonomik yıpratma ile alınabileceğini savunurken karşı grup ise EOKA lideri Nikos Sampson etrafında toplanarak Makarios’u devirdiler.Türkiye 1960 Anayasasına dayanarak İngiltere’ye ortak müdahale teklifinde bulundu. Fakat Türkler ölmeye devam ettikçe ülkenin vicdanı buna seyirci kalamazdı. Tarihler 20 Temmuz 1974 tarihini gösterdiğinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından “Kıbrıs Barış Harekatı”  başladı. Bu harekat Yunanistan’daki Sampson darbe hükümetinin de sonunu getirecekti. Aslında Yunanistan yüzyıllardır devam eden “Megalo İdea”nın peşinden gitmek için Kıbrıs adasını almaya çalışmaktaydı. Türk Devletinin nefesi tükenmiş ve askeri müdahale şart olmuştu. Tarihler 20 Temmuz 1974 tarihini Bülent Ecevit’in Başbakan Olduğu Türk Hükümeti dış müdahalelere karşın “Kıbrıs Barış Harekatı” sloganı ile adadaki Türklerin can güvenliğini korumak ve akan kanı durdurmak amacı ile Türk uçakları Kıbrıs semalarını süslemeye başladı. Yunan birlikleri bir yandan bombalanırken bir yandan da adaya havadan ve denizden indirme yapılıyordu. Komando birlikleri adaya sevk edilirken 33 donanma gemisi de yola çıkmıştı. Bir yandan Gönyeli ve Kırnı bölgelerine komando indirme yaparken bir yandan da Girne plajına sevkiyatlar sürüyordu. Girne plajına çıkan ilk birlik olan SAT Komandoları güvenliği sağladıktan sonra Geçitköy (Panağra) Boğazına doğru ilerleyerek ana yola ulaştılar. Ankara da diplomatik tüm kanallar açık tutulurken Yunanistan’ın “Enosis” hayali adeta Akdeniz’in soğuk sularına gömülmüştür. 415 Kara, 65 Deniz, 5 Havacı ve 13 Jandarma olmak üzere toplam 498 Türk askeri şehit olmuş ve 1200 asker ise yaralanmıştır.Amerika Kıbrıs da destan yazan Türk Ordusunu ve diplomasiye Önen veren CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit Hükümetinin önünü “Ambargo” ile önünü kesmek gayreti içine Düştü bunun üzerine Afyon ve Burdur bölgesinde daha önceki hükümetlerin Amerika’nın Haşhaş ekimi için getirdiği yasakları kaldırarak haşhaş ekimini serbest bırakarak bir kez daha rest çekti. 1980 Askeri darbesi sonrasında siyasi partilerin kapatılması sonrasında yasaklı hale geldi. Eşi Rahşan Ecevit Ankara Bahçelievler semtinde küçük bir binada DSP’nin Kurucu Başkanı oldu. Bülent Ecevit’in siyasi yasağının kaldırılması ile de DSP’nin Genel Başkanı Oldu CHP’de başladığı siyasi mücadelesini ebediyete göç edinceye kadar sündürdü. Bu gün iktidarda olan hükümetler Akdeniz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Akdeniz de rahat olarak bu ve başka konularda rahat hareket edebiliyorsa DSP’nin Manevi Lideri Bülent Ecevit’in temellerini attığı Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrasında ortaya koyduğu kararlılık sayesindedir. DSP Türk siyasetinde ve Bülent Ecevit’in o sarsılmaz inancı ile mümkün hale gelmiştir. Dün olduğu gibi DSP kadroları geleceğe güvenle yürümektedir.  
Türkiye Garantör Devlet olarak adaya müdahale hakkını belirteceğini açıkladıktan sonra Yunanistan askeri güçlerini adadan çekti.

Burdur DSP İl Başkanı Ali Ünal, DSP’nin Genel Başkanı ve Merhum lideri Bülent Ecevit’in ölümünün 14 yılı nedeniyle bir açıklama yaptı. Makarisos adanın Türklerden ancak ekonomik yıpratma ile alınabileceğini savunurken karşı grup ise EOKA lideri Nikos Sampson etrafında toplanarak Makarios’u devirdiler.Türkiye 1960 Anayasasına dayanarak İngiltere’ye ortak müdahale teklifinde bulundu. Fakat Türkler ölmeye devam ettikçe ülkenin vicdanı buna seyirci kalamazdı. Tarihler 20 Temmuz 1974 tarihini gösterdiğinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından “Kıbrıs Barış Harekatı”  başladı. Bu harekat Yunanistan’daki Sampson darbe hükümetinin de sonunu getirecekti. Aslında Yunanistan yüzyıllardır devam eden “Megalo İdea”nın peşinden gitmek için Kıbrıs adasını almaya çalışmaktaydı.

Türk Devletinin nefesi tükenmiş ve askeri müdahale şart olmuştu. Tarihler 20 Temmuz 1974 tarihini Bülent Ecevit’in Başbakan Olduğu Türk Hükümeti dış müdahalelere karşın “Kıbrıs Barış Harekatı” sloganı ile adadaki Türklerin can güvenliğini korumak ve akan kanı durdurmak amacı ile Türk uçakları Kıbrıs semalarını süslemeye başladı. Yunan birlikleri bir yandan bombalanırken bir yandan da adaya havadan ve denizden indirme yapılıyordu. Komando birlikleri adaya sevk edilirken 33 donanma gemisi de yola çıkmıştı. Bir yandan Gönyeli ve Kırnı bölgelerine komando indirme yaparken bir yandan da Girne plajına sevkiyatlar sürüyordu. Girne plajına çıkan ilk birlik olan SAT Komandoları güvenliği sağladıktan sonra Geçitköy (Panağra) Boğazına doğru ilerleyerek ana yola ulaştılar.

Ankara da diplomatik tüm kanallar açık tutulurken Yunanistan’ın “Enosis” hayali adeta Akdeniz’in soğuk sularına gömülmüştür. 415 Kara, 65 Deniz, 5 Havacı ve 13 Jandarma olmak üzere toplam 498 Türk askeri şehit olmuş ve 1200 asker ise yaralanmıştır.Amerika Kıbrıs da destan yazan Türk Ordusunu ve diplomasiye Önen veren CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit Hükümetinin önünü “Ambargo” ile önünü kesmek gayreti içine Düştü bunun üzerine Afyon ve Burdur bölgesinde daha önceki hükümetlerin Amerika’nın Haşhaş ekimi için getirdiği yasakları kaldırarak haşhaş ekimini serbest bırakarak bir kez daha rest çekti. 1980 Askeri darbesi sonrasında siyasi partilerin kapatılması sonrasında yasaklı hale geldi. Eşi Rahşan Ecevit Ankara Bahçelievler semtinde küçük bir binada DSP’nin Kurucu Başkanı oldu. Bülent Ecevit’in siyasi yasağının kaldırılması ile de DSP’nin Genel Başkanı Oldu CHP’de başladığı siyasi mücadelesini ebediyete göç edinceye kadar sündürdü.

Bu gün iktidarda olan hükümetler Akdeniz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Akdeniz de rahat olarak bu ve başka konularda rahat hareket edebiliyorsa DSP’nin Manevi Lideri Bülent Ecevit’in temellerini attığı Kıbrıs Barış Harekatı ve sonrasında ortaya koyduğu kararlılık sayesindedir. DSP Türk siyasetinde ve Bülent Ecevit’in o sarsılmaz inancı ile mümkün hale gelmiştir. Dün olduğu gibi DSP kadroları geleceğe güvenle yürümektedir.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.