Mevlevi Dervişi unvanlı Isparta Valisi (Mutasarrıf) Azmi Beyzade Ali Rıza bey, dört atla çekilen vilayet yaylı makam arabasıyla erken saatlerle Sav köyüne gelir. Mutasarrıf beyin arkasından birkaç jandarma ile birlikte Sav’a gelirler.
Sav köyünde hem değişik renkte ve türde yetiştirilen kiraz festivali hem de Isparta - Antalya Şosesinin (Ruşen Boğazı) toprak dolgusunun tamamlanması töreninin de Sav da yapılmaktadır.
Sav kiraz festivali, Antalya-Isparta şosesinin düzenli hale getirilmesi anlamında Sav da yapılacak törende Isparta Rüştiye okulunun talebeleri Sav köyünde daha önce hazırladıkları meydan da piyes gösterimi sunacaklardır.
Ayrıca Sav köyü okulu sıhhi (Sağlık) dersleri hocalarından Sav Köle selim sülalesinden Gurbet Selim hocanın gülle ilgili buluşu halka açıklanıp valilikçe hediye verilmesi de planlanmıştır.
Sav köyü kiraz festivaline biraz gecikmeli olarak Konya bölge (Eyalet Valisi) Osmanlı İdare Merkezi Devlet Şurası üyesi Memduh Bey’de katılırlar.
20 Haziran-Cuma 1884’ ün Cuma günü misafirlerle birlikte Dalboyunoğlu camisinde namazlar kılınır. Cami çıkışında verilen pilavlar yenir ve hemen cami yanındaki meydanlığa gidilir.
Sav köylüleri ürettikleri kirazları küfeler içinde Dalboyunoğlu cami arkasındaki meydanlığa sıralanmışlar. Yerlere Sav dokuma işi yer sergisi kalın abalar serilir. Küpler içinde Davraz dağı zirvesinden getirilmiş karlarla içindeki sular soğutulur. Yanlarına toprak su kapları konur.
Misafirlerin at ve katırları Sav ağalığı görevlilerince yemleri ve suları verilir.
Sav köyü Kır ağası Topaç Hüseyin Vali Mutasarrıf ve konukların karşısında el pençe durduğu halde kısa bir konuşma yapar. Sav karyesi (köyü), bağlı mahalleleri Savacık, Savcı ahalisinin
büyük çoğunluğunun Sav Oğuz Türkmen Sav obasına mensup olan kahraman, İslamsever, memleketseler Yeniçeri Osmanlı ordusuna asker göndermiş halk olduğu hatırlatılır
Kiraz küfeleri ve küfelerinin arkasında el pençe duran yetiştiriciler tam mutasarrıf beyin karşısında başları eğik vaziyet alarak bekleşmekteler.
Kır ağası Topaç Hüseyin tek tek küfelerdeki kirazları uzaktan göstererek misafirlere tanıtır. Her bir tanıttığı kirazlardan birer toprak çanak kap içine alıp Mutasarrıf beyin yanında sıralanmış on üst düzey misafirlere birer, ikişer alıp tatmaları istenir.
Ballı kiraz, Alyanak kiraz, Tombuç kiraz, Dıragana kirazı, Boz ve Orak türü kirazlarından tattırılırlar. Misafirlere birkaç tane tadımlık verilen kirazlardan sadece beğendiklerini çöplerini koparmadan birer tanesini de avuçlarında saklamaları istenir. Oy vermeleri gerekecektir!
Sav köylülerinin yetiştirdikleri kirazların öncelikli vatanı Sav karyesi olduğunu söyleyelim. Beş cins Sav kirazları: Ballı kiraz, Alyanak kiraz, Honaz kirazı, Dıragana kirazı ve boz kirazdır. Bu kirazlardan Alyanak, Honaz ve Dıragana asıllı kirazların geldikleri yörelerine göre Sav karyesinde daha bir cins görünümlü, toprağını, havasını sevdiklerinden yetiştikleri Sav’da daha bir yeni cinse bürünmüşlerdir.
“Isparta Rum torunlarından tanınmış Yunanistanlı Yazar Stavros Kaplanoglou’ na çok teşekkür ederim. Ayrıca, kaynak olarak yararlandığım Isparta Ün Mecmuası yazarlarından Tevfik Tığlı’ nın Isparta Köyleri adlı makale araştırmalarından (-1945 Sayı 134-Nisan-Mayıs cilt 11-12) faydalandım.”
Sav karyesinden (Köy) Topaç Hüseyin, Mütevelli oğullarından Hüseyin Avni, kardeşi Hasan, Amcaoğlu Salih’in yetiştirdikleri kirazlar birinci seçilirler. Ödül olarak Isparta Mutasarrıfı (Vali) ve Konya eyalet valisi eliyle yeni fen usulü yapımı makas, bakırdan kalaylı kiraz yeme kabı, abdest alma leğen takımı hediye edilir. Jandarmaların atlarının heybeleri içinden keten torba kaplar içinde getirilen hediyeler Sav köyünde aylarca sofra sohbetlerinde konuşulur.
Sav Kiraz Festivalinde verilen ödüllerden birisi de Sav köyü okulu sıhhi (Sağlık) dersleri hocalarından Köle Selim sülalesinden Gurbet Selim hocanın gülle ilgili buluşu nedeniyle hediye olarak gaz ocağı, deney için cam pipet takımı ile gümüş bir madalya olmuştur.
Sav okulları sıhhi bilgiler(sağlık) hocası Gurbet Selim hoca gülsuyu içine taze uç söğüt dallarını kaynatmış. Kaynama kabının tabanına çöken tortuların bazı yüz el bozuklukları ve çıbanların tedavisinde başarılı sonuçlar alındığı için kendinse bu ödül verilir.
Isparta sancağı Menafi Sandıkları (Sonradan: Ziraat Bankası adını alır) memurlarından Afyonlu Hüseyin Hamit efendinin kızının yüz ve ellerindeki rahatsızlıkları vardır. Yine Isparta eşrafından Ağlarcazade Mustafa Hakkı’nın evlatlık kızının el ve yüz bozuklukları bu krem sayesinde düzelme görülür.
Bundan dolayı Sav okulları sıhhi dersler hocasına ödül verilmesinin yanı sıra köyün Antalya yakasına doğru sivrisinek yuvası haline gelen gölcüğün kurutulması sözü verilir.