Yuvacca yayla köyünün Gönen’ e taşınmasından sonra Yuvacca Türkmen yörükleri artık Gönen’ in ana direğin halkından olurlar. Hayvancılığın yanısıra ev-dokuması ve toprakla uğraşan bir vatansever Gönen’ li bayandan bahsetmek istiyorum.
Osmanlı dönemidir. Yıl 1849 ‘un 10 hazıran’ ıdır. Tarlasına ektiği fasulyelerin bakımına gelen Gönen’ li bayan Halime Hatun’ un yurtseverlik duygusunadayalı bir kahraman tavrından söz etmek istiyorum.
Gönen’li Halime Hatun Mamanastırlı Mustafalar sülalesinin gelini. Kasab mahallesine gelin gitmiş. Aslen Gönen’ in Pazar mahallelisi.
Memleketsever Halime hatun Hamidoğulları Beyliği son beyi Kemâlettin Hüseyin Bey’ in akrabası. Bir zamanlar Gönen –Uluborlu arasında bulunan bir Türkmen yörük köyü.
Yuvacca yayla köyünden son Hamidoğlu beyliğinin kalan topraklarını yönetip Gönen’ in Hamidoğu Beyliğinin başkenti yapan Hamidoğlu Hüseyin annesinin köyü.Köy 1780’lerde kalktı. Gönen’e taşındı. Haidoğlu Beyi Hüseyin beyin de mezarı Gönen’dedir. Hamidoğlu beyi Kemâlettin Hüseyin annesi Gönen Yuvacca yayla köyündendir.Gönenlidir!
Anlayacağınız kayıtlar Yuvacca Türkmen yörüklerinden olduğu noktaya götürüyor beni....
Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu beyliklerinin ilk son beyi, Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey ‘in de anne soyu yine Gönen’ lidir. Beylerden İlyas, Hızır beyler ile dedesi Hamid beyinin bir ayağı hep Gönen’ de olmuştur.
Hamidoğlu sancağının Gönen kazasından Mamanastırlı Mustafalarlar sülalesinden hacı Ali Oğlu Osman ağanın kızı habibe Halime hatun kendi tarlası olan Harap bağı bölgesinde ek-ilen fasulyelerinin bakımı yapmak ister. Ot çapalama anında bir çömlek çapasına takılır. Taş niyetiyle çıkarmak ister. Kazar, kazar... Bir çömlek dolusu altın Bizans parası! Görür!.
.10 haziran 1849 günü kat-kat baş örtülerinin birisinin içine kırık çömlekle birlikte birkaç okka altın Bizans paralarını alır.Oracıkta bir şükür namazı kılar.. Sakinleşir.
Kendisine, omuzlarına bir yük binmiştir. Osmanlı’ya vergi veren Macar ve Avusturya egeme-nlikleri her an Osmanlı’ ya karşı kan dökme hevesindedir. Acelecilikle altın dolu çömleği Gönen beyi ile Kadılığın aynı anda olduğu mekanda vefalı devleti Osmanlı’ ya , Osmanlı bütçesine teslim etmek ister.
Her ne kadar da olsa kendi mülkünde bulunan definler mülk sahibinindir dese de Osmanlı kanunları. Buna aile önemsemez. Son bir aile toplantısında artılar, eksiler konuşulur. Aile karar verir: Devlete teslim etmek!. Darphaneye tesliminden sonra zaten kensdisine Osmanlı kanunları gereği bir ödül verilecini de pek düşünmez. 371 Dirhem altınların, o günkü geçerliliği 2 564,5.18 dirhemdir. Anlayacağınız 30 dönüm verimli Gönen ’ den tarla ederidir.
Gönen beyi ve Gönen Kadı’nsına tutanakla teslim edilir çömlek ve altın paralar.
Bir yıl dolma-dan vatansever GÖNEN’ li hacı Ali Oğlu Osman Kızı Habibe Halime Hatun’ a bir teşekkür yazısı Sultan Abdülmecid imzalı şükran yazısı ve bir şeref madalyası gönderilir.