Doğrusu hep bu günleri bekliyorduk Isparta halkı olarak.
Öncelikle söylemeliyim: Birkaç aydır ihale yasasından kaynaklanan yavaşlamaya rağmen SDÜ TIP Fakülte’miz yeni Emar’ ına (MR) yani Manyetik Rezonans Görüntüleme cihazına kavuşuyor. Pek yakında da montajına başlanacak olduğunun haberi şahsıma ulaştırıldı.
Isparta’mızdaki bazı özel hastaneler tedavide boyutlarını aşan durumlarda hastaları SDÜ TIP yerine Antalya’ya gitmeleri konusunda tavsiyede bulundukları şeklindeki iddiaları diz boyu..
Bu durum Isparta’mız için, bölgesel SDÜ TIP Fakültesi hastanemiz için zarar verici bir durum değil mi? Bu iddiayı, bu yanlışlığı Isparta konuşa dursun. Bu niye böyle? Haklı Tıbbi neden mi var; yoksa ticari bir kaygı mı var? Bunu sonra ayrıntılı tartışırız ilerde.
Duyurmak istediğim: Araştırmalarım beni çok sevindirici bir noktaya götürdü.
Uluorta, haksızca her konuda olduğu gibi Isparta’mıza, ülkemize zarar verici iddialarla uzun süredir eksik olmayan dedikodular.. “SDÜ TIP hastanemizde kalitenin kalmadığı” gibi konuşulanları hep duyur olduk. SDÜ TIP fakültemizin “zorlu tedavilerde pek başarılı olmadığı, doktorların dışa kaçtığı” gibi iddiaları hemen hemen duymayan kalmadı.
Tıp fakültelerinin kısmen bütçesel olarak ellerinin kollarının bağlanmasından dolayı doktorlara gereken ücretin verilememesinden dolayı bir kaçışı yok sayamayız. Ancak gerçekten Ispartasever, vatansever doktorlarımızın SDÜ TIP ‘ta, hasta tedavisinde cansiperane çalıştıkları gerçeğimi de görmemiz gerekir. “SDÜ TIP’ ta yönetim çalışanlarına mobbing uyguluyor” görüşlerinin ispata değer olmadığını da hatırlatalım.
Yaygın söylentileri 2010’dan beri duyuyoruz. “SDÜ TIP tedavide geri kalıyor” iddialarına asla katılmıyorum. Isparta içinde bu dedikodular söylene dursun, SDÜ Tıp’tan en çok faydalananlar
Ispartalılar değil; çevre illerden gelenler olduğunu hasta giriş kayıtlarından anlıyoruz. O halde SDÜ TIP’ da şifa arayan, şifa bulanlar çok memnu!
Araştırmalarıma göre SDÜ TIP Fakültemizin mali devlet desteğinden kısmen yoksun olmasına karşın Türkiye’miz ve dünya üzerinde az sayıda örneğini görebileceğimiz uğraşı, başarılı buluşlara imza atıldığını görüyoruz.
Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Uzman doktorlarından daha doğrusu tıp bilim adamımız, İnme konusunda Türkiye’mizdeki birkaç bilim insanımızdan birisi olan (Sinirbilim Topluluğu üyesi) Doç. Dr Nihat Şengeze ’nin çalışmaları takdire değer!.
İnme olarak bilinen (Felç ) bir hastalığın çaresini bulan bilim insanımızdır. Isparta’mızda bu başarılı çalışmanın yapılıp uygulamaya konması memleketimiz için gurur verici. İnme geçiren bireyin diğer hastalıklarına bağlı olarak inme geçiren hastaları tamamen olmasa bile tedavi yöntemiyle önceki sağlık konumuna hemen hemen ulaştırıldığını anlamaktayız.
Tıp çevrelerinden edindiğimiz bilgilere göre: Beyin kan akımının ani olarak azalmasına bağlı olarak vücut devinduyum hareketlerinde kısmen veya tamamen felç yani kontrolsüzlük, hareketsizlik hali halk arasında inme olarak bilinir. Sigara, içki, beslenme bozukluğu, yüksek tansiyon, şeker, stres gibi nedenler inmeyi hızlandırdığı şeklinde bildiklerimiz bilgilerdi.
Genel merkezi Almanya Berlin’de olan Tıp araştırma kuruluşunun ResearchGate dergisindeki makalesinde Isparta’dan Tıp Bilim adamımız Doc. Dr. Sayın Dr. Nihat Şengeze kapalı devre ameliyatla inmeye (Felç) çözüm yolu bulmuş, hastalarını tedavi etmede başarı kazanmış. Uluslararası Tıp dergisindeki makalesinde Sayın Şengeze şunları söylüyor:
“İnme veya Felç hali: Beyindeki damarlardan birisinin veya birkaçının kan pıhtısıyla tıkanması durumudur. Sayısal olarak tüm dünya da yıllık 17 milyon sağlam insanın felç yani inmeye yakalandığını verilerle açıklamakta. Çevremizde her altı kişimizden birimizin (Allah korusun) inmeye yakalanmasının verilerle ortaya çıkmış olmasıdır. Kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşmada bozulma, ağızda, yüzde kayma, baş dönmesi ve dengesizlik gibi bulgularla tanınabilen felç yani inme hastalığı günümüzde ekonomik, sosyal nedenlerle sık görülmektedir” diye yazmışlar. Hasta ilk dört saat içinde hastaneye yetiştirilirse bu hastalıkla mücadelenin sonunda kurtulmak mümkün olduğun sayın doktorumuz, bilim adamımız ortaya koyabilmiş. Bunu Isparta’da SDÜ Tıp fakültesinde bu çareleri bulmuş.
Doktor Bilim adamımız bu başarısında sadece kendisinin değil; meslek arkadaşlarının yanı sıra SDÜ yönetiminin de payının olduğunu da incelikle dillendirmekte. Süleyman Demirel Üniversitesi yönetiminden sayın Prof. İlker Çarıkçı, Sayın Rektör yardımcısı Prof. Murat Dulupçu Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, Prof. Dr. Vedat Ali Yürekli, Doç. Dr. Mustafa Karabacak ile birlikte SDÜ TIP ailesinden birçok saygıdeğer insanımızın bu bilimsel bulguya katkıda bulunduklarıdır.
Ayrıca Isparta Şehir Hastanesi sevilen doktorlarından Nöroloji uzmanı Dr. Mustafa Adanır’ ın da geriye doğru Isparta bölgesinde hasta tedavisindeki tecrübeleri de Sayın Şengeze’ ye ipucu ve ders verici, faydalı bulunmuş.
Anlıyoruz ki adını saymadığımız Isparta’mızdaki Nöroloji ve kalp doktorlarımızın bir aile sevgisi anlamında Sayın Bilim adamımız Doc. Dr. Nihat Şengeze’ nin tedavi buluşlarına yardımcı olduklarını, çalışma ve buluşundan dolayı da gurur duyduklarını söylemeliyim.
Sonuçta Türkiye ve dünya genelinde sayın Dr. Şengeze’ nin İNME (Felç) konusundaki başarılı buluş ve çalışmalarının hayranlıkla takip edildiğini söyleyelim.
Bu başarılı çalışmasının ardından tıp bilim adamımızı yüksek fiyatlarla Isparta SDÜ TIP ‘tan götürmek istediklerinin haberlerini alıyoruz. Ancak Sayın Şengeze’ nin Isparta’ daki (SDÜ rektörlüğünün, Tıp fakültesinin yönetimi dâhil) çalışma ve buluşlarının özünde Ispartalıların, saygıdeğer idareci ve meslektaşlarının sevgi ve desteklerinin önemli olduğunu vurgulamaktadırlar. Isparta’ da kalmak istediğini, Isparta’dan tüm tıp dünyasına güzel hizmet ve buluşlar verebileceğini anlamaktayız. Şahsım adına Doç. Dr. Bilim adamımız Nihat
Şengeze’ yi İnme yani beyin damarlarına pıhtı atmasının sonucunda hastanın felç durumundan önceki durumuna az-çok kavuşturma buluş ve çalışmalarından dolayı kutluyorum. Dilerim ki bu güzel duruma diğer doktorlarımızda katılır, kendi dallarında uğraş vererek; insanımızın sağlığına kavuşturulmasında yapacakları buluşlarını takdirle karşılarız.