Geçtiğimiz günlerde Ankara’da CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı koordinesinde, Gönen Belediye Başkanı Osman Kesmen ‘in başkanlığını yaptığı ilçesi için bir girişimde bulunurlar.
CHP Genel Merkez sözcüsü Faik Öztrak’ la Isparta Vekili’ miz Süreyya Bilgiç’i telefonda buluşturulur. Gönen’in içme suyu ihtiyacı için açılan kuyularla birlikte henüz açılmayı bekleyen kuyulardaki suların Gönen’e taşınması amacıyla gerekecek boru ve diğer giderler için İller bankasından destek alınması isteğidir. İller bankası yetkilileri iktidar kanadından bir sayın yetkilinin (çabukluk açısından) buyrukta bulunmasını ister.
Ve Grup Başkan vekilimiz Sayın Bilgiç CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ ın Gönen’in içme suyu için İller Bankasından destek alınması için yardımcı olunması isteğini geri çevirmez.
Gelişmelerin öncesi de şöyle:
“Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, Gönen’e iki adet sondaj kuyusu kazandırıldığını açıklamıştı geçtiğimiz hafta. Gerek Başkan Halıcı’ nın, gerekse Gönen (Konana) Belediye Başkanı Osman Kesmen’ in gayretleriyle susuzluğa doğru hızla giden Gönen ilçemiz için güzel bir haber oldu” haberlerini duymuşsunuzdur.
Geçtiğimiz yıllarda Yunanistan’da Isparta’dan 1924’ te gönderilen Isparta Rumlarıyla ilgili birkaç yıl süren araştırma gezilerim oldu. Üniversitelerinin tarihçilerinin Isparta, Uluborlu, Gönen, Eğirdir Nis, Barla, Kuleönü, Burdur bölgelerinin sosyal tarihleri konulu akademik araştırmalarını derlemiştim. Geçtiğimiz ağustos ayında Gönen’le (Konana) ilgili Sosyal Tarih araştırmalarımı sonuçlandırmak ve Gönen’ de Akyokuş ve Kalekent bölgelerindeki SDÜ ‘nün arkeolojik çalışmalarını yerinde görmek için Gönen’e gitmiştim. Gönen’ de su sıkıntısı çekildiği haberini aldım. Üzülmüştüm. Gerçi Anadolu’daki sık depremler yeraltı sularını daha da derinlere çekti. Bundan dolayı Türkiye’mizde önümüzdeki yıllarda su sıkıntısı daha da ciddi hale alacağıdır. İnşallah yanılan ben olurum.
Gönen Belediye’mize de uğramıştım. Bi süre Başkan Osman Kesmen’ in gelmesini bekledim. Nihayet geldiler. Yuvacce Gönen yaylasından, su keşif aramasından geliyormuş. Ayağında çizme falan arazi de teknik insanlarla su aramalarına gidiyorlarmış Ağustos sıcağında.
Nihayet geçtiğimiz günlerde Yuvacce yaylasının tabanından gelen zengin su potansiyeline ulaşılmış. Sevindirici haber. İki kuyu açılmış. Birinci kuyudan 220 metreden saniyede dört litre, diğer kuyudan ise saniyede 18-20 litrelik su zenginliğine ulaşılmış. Kuyuların sondaj masrafı toplam 300 milyon, boru çekilip şebekeye verilmesi, elektrik veya güneş enerjisi aygıtının masrafı toplam bir milyara yakın masraf. Tabi sondaj kuyuların açılması, su aran ması makine desteği Antalya Büyükşehir’den gelmiş.
Antalya Büyükşehir’in bu jesti diğer belediyelerimiz için de örnek olmalı. Başka kuyuların tarihi Yuvacce yaylasında da yakında açılacağı haberini aldım. Saygıdeğer Isparta Vekili Süreyya Bilgiç’in İller Bankası projesi ile yakından ilgilenmekte. Gönen ilçemizin su sıkıntısının çözülmesi planlanıyor. Bu konuda CHP İl Başkanı Yalım Halıcı’nın Ankara’da CHP sözcüsü Faik Öztrak ile Isparta Vekili’ miz Süreyya Bilgiç beyi buluşturup desteğini istemişler. Gerek Vekil Süreyya Bey’in gerek CHP sözcüsü Faik Öztrak’ ın aynı hizmet amaçlı konuşarak Gönen’ in su sorununu çözmede hem fikir ve eyleme geçmeleri biz seçmenleri çok sevindirdi. Böyle olmalı. Kayıkçı atışmaları kimseye fayda getirmez.
Gönen Yuvacce yaylası Uluborlu ile Gönen arasında bir büyük yayla. Selçuklu ve daha da eski dönemlerde Uluborlu’da demircilik gelişmişti. Sivas Divriği’den deve kervanlarıyla getirilen demir filizleri Yuvacce yaylasında demire dönüştürülüyor. Uluborlu’ nun, Gönen’in tarihi devirlerde bu yayla hep verimli olmuş.
Oğuz Türkmenlerin bir oba kolunun adı da Yuvacce Yörükleridir. Hamidoğulları’ nın sülale adıdır Yuvacce adı. Gönen, Uluborlu arasındaki yaylaya bu ad verilmiş.
Yuvacce Hamidoğlu sülalesinden akrabalarının da yer aldığı bu köy 1780’lerde kalkmış. Halk ının bir kısmı Uluborlu’ya bir kısmı da Gönen’e yerleşmiş. Son Hamidoğlu Bey’i Hüseyin Bey, beyliği bu yayladan idare etti. Annesi Kübra ananın baş örtüsü beyliğin bayrağıydı. Yaylada iki bin sayısından hiç eksilmeyen Hamidoğlu koyunlarının son çobanı Dursun Ağa burada bulunan çeşmenin yanında gömülüdür. Bey’ lik sonra Osmanlı’ya katılır.(1391)
Uluborlu (Apollonia)ve Gönen (Konana) Roma şehir devletleri dönemlerinde tüm Anadolu ’daki şehir devletlerinin paraları bu yaylada (basılıyor) dökülüyordu. Çünkü yayla iklimi, havası nedeniyle metal parada kuş gözenekleri boşluğu oluşmuyordu.
Gönen ve Uluborlu’da Hamidoğlu beyliği sülalesi aileler şu anda mevcut. Roma şehir devletleri döneminde Yuvacce yaylası her iki devletin Gönen (Konana), Uluborlu (Apollonia) ortak kullanım alanıydı. Suyu bol yayla: Büyük İskender’in, 5. İslam Halifesi Harun Reşit’in, Hamidoğlu beylerinin, Aksak Timur’un, Hz. İsa elçisi Aziz Pavlos’ un, gezgin Arundel’ in tarafından bulunmuştur. Coğrafyacı Strabon’ unda da Uluborlu’lu Roma şehir devleti bilgini Zosimus’ un, Yunus Emre’nin ve dedelerinin uğrak yeriydi. Uluborlu Gönen ara yolu eski uygarlıklarda askeri stratejik yoldu. O dönemlerde Gönen önlerindeki alanlar, Kırık çayır ve bölgesi sularla kaplıydı.
Vekil’imiz Bilgiç’le CHP parti sözcüsü Öztrak’ ın halka hizmet etmedeki girişimleri diğer devlet görevlilerine, siyasetçilerimize de örnek olur inşallah