Özgür KARAKAYA
Köşe Yazarı
Özgür KARAKAYA
 

Rambo

  'David Morrell in romanından beyaz perdeye uyarlandı. Rambo,yapımda eski Vietnam’da savaşmış eğitimli askerdir. Beyaz erkeğin sembolü olarak yer alır.Erkeğin güçlü olduğu da vurgulanır... Jerry Goldsmith in home coming adlı müzik eşliğinde Rambo’nun yalnız kahraman olduğuna dikkat çekilir.Güçlü azimli tuttuğunu koparan olduğu da yansıtılır. Silahları ve gücü de baş tacı eder. Mottolarla konuşması dikkat çeker. “Herkes katil olabilir , barış yalnızca bir rastlantıdır” sözlerinde olduğu gibi.Anlatıda kadınlar aciz olarak sunulur ve sonunda ölmektedirler. Atlama, sürünme sahneleri yapımda yer alır. Gerçekçi savaş sahnelerini aksiyonu da içine alır. Bıçak kullanılması da önemli bir ayrıntıdır. Hayatını da kurtarır. Kullanımı dışında da kamera birkaç kere bıçağı da yakından göstermektedir.Helikopter kullanır, ok atar yarasının tedavisini de kendisi yapar. Kendi kendinin cerrahıdır. Kaslı bedeniyle de bütünleşir. Algılama ve yansıtma biçimiyle kendisini yenileyebilmesiyle, bir anlamda ölümsüzleşmesini getirir. Yüzünde ise belli belirsiz bir umutlu gülümseme de vardır. Macerayı da yaşar. Yolculuk boyunca olağanüstü zorluklar ve tanımlanan düşman güçlerle karşılaşır. Bu savaşımlardan zaferle de ayrılır.Adaleti de kendisi sağlar. Kendine yeten ve kendine varlık haline gelen, istediği gibi de can almaya devam eder. “Tanrı affeder, ama Rambo affetmez.” Sözleri de yer bulur.Az konuşmasıyla dikkat çeker.”İlk kanı ben dökmedim albayım” sözü de yapımda yer alır. Rambo’ya savaş deyince savaşır, öl dendiğinde ölümüne gider. Yapımda, makineli dev bir tüfekle insanın nasıl kıymaya çevrildiği de gösterilir.Amerikan propagandasının en has örneklerinden biridir bu karakter. Kapitalizm için önemli bir hizmet aracıdır. Amerikan halkı için hayatta tek bir gerçek vardır: Amerika napar eder ve kazanır söylemini de hatırlatır.Bir Amerikalı dünyaya bedeldir mesajını dünya ülkelerinin bilinçaltına çakma amacı da güder.  Anti komunist bir kahramandır. Sovyetler ve işbirlikçileri kötü olarak gösterilir. Modern çağın da “ Amerikan Şavaşcısı” simgesidir. Amerika’nın Vietnam’dan çekilmesinin görünümüdür. Çekememezliğinin yansımasıdır. Vietnam yenilgisinin ete kemiğe bürünmüş halidir. ABD’nin Vietnamlılara yaptığı kadar kendi halkına da yaptığı zülmü de anlatır Rambo karakteri.Yapımda izleyici film kahramanın tarafından konumlandırılmaktadır. Kahramanın öldürdüğü kişi sayısı ne kadar fazla olursa olsun bu bir katliam olarak tanımlanmaz. Bununla beraber bir başka ülke topraklarını işgal etme gizlice girip saldırma, zihinlerde meşrulaştırmayı amaçlar. Savaş esirlerini kurtarıyoruz, medeniyet götürüyoruz söylemlerini de akıllara getirir. Özgür Karakaya ozgur694@hotmail.com                                    
Ekleme Tarihi: 02 Kasım 2023 - Perşembe

Rambo

 

'David Morrell in romanından beyaz perdeye uyarlandı. Rambo,yapımda eski Vietnam’da savaşmış eğitimli askerdir. Beyaz erkeğin sembolü olarak yer alır.Erkeğin güçlü olduğu da vurgulanır...
Jerry Goldsmith in home coming adlı müzik eşliğinde Rambo’nun yalnız kahraman olduğuna dikkat çekilir.Güçlü azimli tuttuğunu koparan olduğu da yansıtılır. Silahları ve gücü de baş tacı eder. Mottolarla konuşması dikkat çeker.
“Herkes katil olabilir , barış yalnızca bir rastlantıdır” sözlerinde olduğu gibi.Anlatıda kadınlar aciz olarak sunulur ve sonunda ölmektedirler. Atlama, sürünme sahneleri yapımda yer alır. Gerçekçi savaş sahnelerini aksiyonu da içine alır.
Bıçak kullanılması da önemli bir ayrıntıdır. Hayatını da kurtarır. Kullanımı dışında da kamera birkaç kere bıçağı da yakından göstermektedir.Helikopter kullanır, ok atar yarasının tedavisini de kendisi yapar.
Kendi kendinin cerrahıdır. Kaslı bedeniyle de bütünleşir. Algılama ve yansıtma biçimiyle kendisini yenileyebilmesiyle, bir anlamda ölümsüzleşmesini getirir. Yüzünde ise belli belirsiz bir umutlu gülümseme de vardır.
Macerayı da yaşar. Yolculuk boyunca olağanüstü zorluklar ve tanımlanan düşman güçlerle karşılaşır. Bu savaşımlardan zaferle de ayrılır.Adaleti de kendisi sağlar. Kendine yeten ve kendine varlık haline gelen, istediği gibi de can almaya devam eder.
“Tanrı affeder, ama Rambo affetmez.” Sözleri de yer bulur.Az konuşmasıyla dikkat çeker.”İlk kanı ben dökmedim albayım” sözü de yapımda yer alır. Rambo’ya savaş deyince savaşır, öl dendiğinde ölümüne gider.
Yapımda, makineli dev bir tüfekle insanın nasıl kıymaya çevrildiği de gösterilir.Amerikan propagandasının en has örneklerinden biridir bu karakter. Kapitalizm için önemli bir hizmet aracıdır.
Amerikan halkı için hayatta tek bir gerçek vardır: Amerika napar eder ve kazanır söylemini de hatırlatır.Bir Amerikalı dünyaya bedeldir mesajını dünya ülkelerinin bilinçaltına çakma amacı da güder.
 Anti komunist bir kahramandır. Sovyetler ve işbirlikçileri kötü olarak gösterilir. Modern çağın da “ Amerikan Şavaşcısı” simgesidir. Amerika’nın Vietnam’dan çekilmesinin görünümüdür.
Çekememezliğinin yansımasıdır. Vietnam yenilgisinin ete kemiğe bürünmüş halidir. ABD’nin Vietnamlılara yaptığı kadar kendi halkına da yaptığı zülmü de anlatır Rambo karakteri.Yapımda izleyici film kahramanın tarafından konumlandırılmaktadır.
Kahramanın öldürdüğü kişi sayısı ne kadar fazla olursa olsun bu bir katliam olarak tanımlanmaz. Bununla beraber bir başka ülke topraklarını işgal etme gizlice girip saldırma, zihinlerde meşrulaştırmayı amaçlar. Savaş esirlerini kurtarıyoruz, medeniyet götürüyoruz söylemlerini de akıllara getirir.
Özgür Karakaya
ozgur694@hotmail.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yazıya ifade bırak !

Diğer Yazıları

15
Kasım
25
Ekim
16
Ekim
03
Ekim
26
Eylül
20
Eylül
13
Eylül
23
Ağustos
30
Temmuz
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.