BURDUR KIZ MESLEK LİSESİ BİNASININ TESCİLİ YAPILDI.

KÜLTÜR 26.11.2016 - 12:32, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2266+ kez okundu.
 

BURDUR KIZ MESLEK LİSESİ BİNASININ TESCİLİ YAPILDI.

Burdur Burç Mahallesi, istasyon caddesinde bulunan “ Eski Kız Meslek Lisesi” ‘ikinci Grup’ korunması gereken kültür varlığı olarak tescili yapıldı.
  Burdur Merkez Burç Mahallesi İstasyon Caddesi, üzerinde bulunan Eski Kız Meslek Lisesi daha önce Isparta Bölge İdare Mahkemesi tarafından kültür varlığı sayılmaması yönünde aldığı kararın bozulması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan itiraz üzerine karar bozuymuş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından yapılan inceleme neticesi de “dava konusu yapının” “korunmamı gerekli kültür varlığı”  tanımına uyduğu, yapının Cumhuriyet Dönemi mimari anlayışının son temsilcisi olma özelliğini gösterdiği, korumayı gerektiren ortak karakteristik özellikler taşıdığı, toplumun ve kamunun ortak mirası olma özelliğine sahip olduğu anlaşılmıştır.         Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu söz konusu yapının korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi yönünde yapılan talebin reddine yönelik tesis edilen dava konusu işlemde mevzuata ve hukuku uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı, açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline,” hükmünün verildiği anlaşılmıştır.   Burç Mahallesinde 294 ada 5 nolu parselde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli Eski Kız Meslek Lisesinin Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür varlığı olarak tescil edilmesine “11.Grup” olarak belirlenmesine; söz konusu binaya yönelik hazırlanan paftasının yapıldığı açıklanmıştır. Kurulumuzdan izinsiz herhangi bir inşai ve fiziki uygulamada bulunulmamasına ilişkin plan hükmü oluşturularak kurulumuza iletilmesi gerekmektedir. Ayrıca yapının onarımına esas rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin de hazırlatılması gerektiğine karar verildi.  
Burdur Burç Mahallesi, istasyon caddesinde bulunan “ Eski Kız Meslek Lisesi” ‘ikinci Grup’ korunması gereken kültür varlığı olarak tescili yapıldı.

  Burdur Merkez Burç Mahallesi İstasyon Caddesi, üzerinde bulunan Eski Kız Meslek Lisesi daha önce Isparta Bölge İdare Mahkemesi tarafından kültür varlığı sayılmaması yönünde aldığı kararın bozulması için Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan itiraz üzerine karar bozuymuş ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından yapılan inceleme neticesi de “dava konusu yapının” “korunmamı gerekli kültür varlığı”  tanımına uyduğu, yapının Cumhuriyet Dönemi mimari anlayışının son temsilcisi olma özelliğini gösterdiği, korumayı gerektiren ortak karakteristik özellikler taşıdığı, toplumun ve kamunun ortak mirası olma özelliğine sahip olduğu anlaşılmıştır.

 

      Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu söz konusu yapının korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi yönünde yapılan talebin reddine yönelik tesis edilen dava konusu işlemde mevzuata ve hukuku uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı, açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline,” hükmünün verildiği anlaşılmıştır.

 

Burç Mahallesinde 294 ada 5 nolu parselde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli Eski Kız Meslek Lisesinin Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür varlığı olarak tescil edilmesine “11.Grup” olarak belirlenmesine; söz konusu binaya yönelik hazırlanan paftasının yapıldığı açıklanmıştır. Kurulumuzdan izinsiz herhangi bir inşai ve fiziki uygulamada bulunulmamasına ilişkin plan hükmü oluşturularak kurulumuza iletilmesi gerekmektedir. Ayrıca yapının onarımına esas rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin de hazırlatılması gerektiğine karar verildi.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.