ALTMIŞ YILDIR SOBA YAPMAK İÇİN ÇABA HARCIYOR

YAŞAM 15.02.2017 - 11:10, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3931+ kez okundu.
 

ALTMIŞ YILDIR SOBA YAPMAK İÇİN ÇABA HARCIYOR

Burdur ateşli sanatlar çarşısında 60 yıldır çaba gösteren Ramazan Özkan, köyler ve kış günü ihtiyacı olanlara baba oğul soba yapmaya devam ediyor.
Ramazan Özkan, ilkokulu bitirir bitirmez köyden şehre çalışmaya geldim ve sobacılık yapan ustamın yanına çırak olarak geldim. Azimliydim iki yıl gibi kısa sürede artık kalfa olmuş soba yapmaya başladım. O zamanlar evlerde bu kadar kalorifer ve doğalgaz yoktu kış günlerinde ihtiyacı olan vatandaşlar eskiyen yada evinde soba olmayan vatandaşlar gelir esnafımızdan ihtiyaçlarını karşılarlardı. Önceleri küçücük atölyelerimizde satan odun sobası yapardık ama daha sonra kömürün yakacak olarak kullanıldığı yıllarda tamamen kömür sobası yapar hale geldik. Şimdi de emaye olarak yapıyoruz Burdur ateşli sanatlar çarşısında bulunan dükkanımı askerlik hizmetini yerine getirmek için kapatmak zorunda kaldım. Ama askerlik hizmeti dönüşünde tekrar tezgahımın başına geçip ekmeğimi kazanmaya başladım ondan sonra ise çocuklarım oldu. Şu anda iki kızım ve oğlum Mehmet olduktan sonra da kendisini yanıma alarak onu da aynı meslek üzerine yetiştirdim. Belki okutabilirdim ama kendisi benim yanımda kalmayı seçti. Artık insanlar çocuklarını bu gibi mesleklere yönlendirmiyor. Onun içinde çırak bulamıyoruz. Sanat öyle bir olgu ki bunu yapan hiç kimse açta açıkta kalmaz ne yazık ki kent insanı bunu yapmaktan kaçınıyor köyde olanların da ekonomik durumu iyileşti. İnsanların mesleklere yönelmemesinin nedenini ben bunlara bağlıyorum. Gençler üniversiteyi bitiriyorlar ama beceri olmadığı için aldıkları  kağıt parçasından öteye gitmiyor çünkü iş bulamıyorlar. Bu gün büyük kentlerin gerek kalorifer gerek doğalgazlı ısınmaya geçmesi ile sektörde bazı daralmalar oldu bu nedenle de büyük çaplı iş yapan işletmeler ya sektör değiştirerek başka işlere yöneldiler ya da işlerini bıraktılar. Bu nedenle bizim gibi küçük atölyelerin işleri buna bağlı olarak artmaya başladı. Yıllık bin adet soba yapabiliyoruz elbette buradaki işletmelerin yıllık üretimi bizim işlerimizin sayısını buluyor. Bizim sektörde sadece soba yapmıyoruz buna ek olarak mangal ve sanatın diğer uğraşlarını da beraberinde götürüyoruz. Sobacı Ramazan Özkan, kendisinin 74 yaşında olduğunu oğlu Mehmet Özkan ise kendisinin 48 yaşında olduğunu belirtti bu mesleği ailede kendilerinden sonra devam ettirecek kimse olmadığını belirterek Mehmet Özkan benim iki kızım var ama aile işletmesi gibi çalışıyoruz  iki kızım var onlarda bana yardımda bulunmak için geliyorlar. Devletimizden beklentimiz burada işlerini yapan esnafın işlerini biraz daha günün koşullarına göre sürdürebilmesi için ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Atölye şartları iyileştirilebilir. 
Burdur ateşli sanatlar çarşısında 60 yıldır çaba gösteren Ramazan Özkan, köyler ve kış günü ihtiyacı olanlara baba oğul soba yapmaya devam ediyor.

Ramazan Özkan, ilkokulu bitirir bitirmez köyden şehre çalışmaya geldim ve sobacılık yapan ustamın yanına çırak olarak geldim. Azimliydim iki yıl gibi kısa sürede artık kalfa olmuş soba yapmaya başladım. O zamanlar evlerde bu kadar kalorifer ve doğalgaz yoktu kış günlerinde ihtiyacı olan vatandaşlar eskiyen yada evinde soba olmayan vatandaşlar gelir esnafımızdan ihtiyaçlarını karşılarlardı. Önceleri küçücük atölyelerimizde satan odun sobası yapardık ama daha sonra kömürün yakacak olarak kullanıldığı yıllarda tamamen kömür sobası yapar hale geldik. Şimdi de emaye olarak yapıyoruz

Burdur ateşli sanatlar çarşısında bulunan dükkanımı askerlik hizmetini yerine getirmek için kapatmak zorunda kaldım. Ama askerlik hizmeti dönüşünde tekrar tezgahımın başına geçip ekmeğimi kazanmaya başladım ondan sonra ise çocuklarım oldu. Şu anda iki kızım ve oğlum Mehmet olduktan sonra da kendisini yanıma alarak onu da aynı meslek üzerine yetiştirdim. Belki okutabilirdim ama kendisi benim yanımda kalmayı seçti. Artık insanlar çocuklarını bu gibi mesleklere yönlendirmiyor. Onun içinde çırak bulamıyoruz. Sanat öyle bir olgu ki bunu yapan hiç kimse açta açıkta kalmaz ne yazık ki kent insanı bunu yapmaktan kaçınıyor köyde olanların da ekonomik durumu iyileşti. İnsanların mesleklere yönelmemesinin nedenini ben bunlara bağlıyorum. Gençler üniversiteyi bitiriyorlar ama beceri olmadığı için aldıkları  kağıt parçasından öteye gitmiyor çünkü iş bulamıyorlar.

Bu gün büyük kentlerin gerek kalorifer gerek doğalgazlı ısınmaya geçmesi ile sektörde bazı daralmalar oldu bu nedenle de büyük çaplı iş yapan işletmeler ya sektör değiştirerek başka işlere yöneldiler ya da işlerini bıraktılar. Bu nedenle bizim gibi küçük atölyelerin işleri buna bağlı olarak artmaya başladı. Yıllık bin adet soba yapabiliyoruz elbette buradaki işletmelerin yıllık üretimi bizim işlerimizin sayısını buluyor. Bizim sektörde sadece soba yapmıyoruz buna ek olarak mangal ve sanatın diğer uğraşlarını da beraberinde götürüyoruz.

Sobacı Ramazan Özkan, kendisinin 74 yaşında olduğunu oğlu Mehmet Özkan ise kendisinin 48 yaşında olduğunu belirtti bu mesleği ailede kendilerinden sonra devam ettirecek kimse olmadığını belirterek Mehmet Özkan benim iki kızım var ama aile işletmesi gibi çalışıyoruz  iki kızım var onlarda bana yardımda bulunmak için geliyorlar. Devletimizden beklentimiz burada işlerini yapan esnafın işlerini biraz daha günün koşullarına göre sürdürebilmesi için ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Atölye şartları iyileştirilebilir. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.