BURDUR ÜRETİCİSİNE “YEMİMİ ALMAZSAN SÜTÜNÜ ALMAM” DAYATMASI

SİYASET 26.01.2018 - 10:22, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4247+ kez okundu.
 

BURDUR ÜRETİCİSİNE “YEMİMİ ALMAZSAN SÜTÜNÜ ALMAM” DAYATMASI

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’ya süt fiyatları ile ilgili yazılı soru önergesi verdi.
Hayvancılık sektörünün en temel ürünlerinden biri olan sütte son dönemlerde ciddi sorunlar yaşandığını belirten GÖKER, “Bu sorunların en önemlisi, çiğ süte verilen fiyatın maliyetlerin altında belirlenmesi sonucunda süt üreticilerinin karşı karşıya kaldığı mağduriyettir. Ulusal Süt Konseyi son aldığı kararla 1 Şubat – 30 Haziran 2018 tarihleri arasında çiğ süt için referans fiyatını litre başına 1,53 lira olarak belirlemiştir. Bununla birlikte, çiğ sütün litre maliyetinin 1 lira 53 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği ortadadır” diyerek maliyetlerin yüksekliğinden yakındı.   1 lira 53 kuruşluk fiyatın tavan fiyat olup serbest piyasada çiğ sütün litresinin ortalama 1 lira 20 kuruştan alıcı bulduğu söyleyen CHP’li Vekil, “Üreticimiz bir şekilde sütünü satsa bile bedelini zamanında alamadığı için yine sıkıntıdadır. Eskiden üreticilere 15 günde bir çiğ süt bedeli ödemesi yapılırken günümüzde bazı firmalar ortalama 3 ayda bir ödeme yapmaktadır. Buna ek olarak bazı firmalarsa, “yemimi almazsan sütünü almam” baskısıyla yem almayı adeta zorunlu bir hale getirmişlerdir. Üstelik verilen yemin kalitesi ve içeriği konusunda süt üreticilerinin ciddi endişeleri ve şikâyetleri bulunmaktadır” dedi.   AKP hükümetlerinin kendi çıkardıkları kanuna dahi uymadığını ve çiftçinin hak ettiği parayı vermediğini de söyleyen GÖKER, “2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21’inci Maddesine göre, “Tarımsal destekleme programları için Bütçeden ayrılacak kaynak, milli gelirin yüzde birinden az olamaz” denilmesine rağmen aradan geçen 11 yıllık dönemde tarım desteklerinin milli gelirin yüzde 0,5’ini geçmediği görülmektedir” dedi.  
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’ya süt fiyatları ile ilgili yazılı soru önergesi verdi.

Hayvancılık sektörünün en temel ürünlerinden biri olan sütte son dönemlerde ciddi sorunlar yaşandığını belirten GÖKER, “Bu sorunların en önemlisi, çiğ süte verilen fiyatın maliyetlerin altında belirlenmesi sonucunda süt üreticilerinin karşı karşıya kaldığı mağduriyettir. Ulusal Süt Konseyi son aldığı kararla 1 Şubat – 30 Haziran 2018 tarihleri arasında çiğ süt için referans fiyatını litre başına 1,53 lira olarak belirlemiştir. Bununla birlikte, çiğ sütün litre maliyetinin 1 lira 53 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği ortadadır” diyerek maliyetlerin yüksekliğinden yakındı.

 

1 lira 53 kuruşluk fiyatın tavan fiyat olup serbest piyasada çiğ sütün litresinin ortalama 1 lira 20 kuruştan alıcı bulduğu söyleyen CHP’li Vekil, “Üreticimiz bir şekilde sütünü satsa bile bedelini zamanında alamadığı için yine sıkıntıdadır. Eskiden üreticilere 15 günde bir çiğ süt bedeli ödemesi yapılırken günümüzde bazı firmalar ortalama 3 ayda bir ödeme yapmaktadır. Buna ek olarak bazı firmalarsa, “yemimi almazsan sütünü almam” baskısıyla yem almayı adeta zorunlu bir hale getirmişlerdir. Üstelik verilen yemin kalitesi ve içeriği konusunda süt üreticilerinin ciddi endişeleri ve şikâyetleri bulunmaktadır” dedi.

 

AKP hükümetlerinin kendi çıkardıkları kanuna dahi uymadığını ve çiftçinin hak ettiği parayı vermediğini de söyleyen GÖKER, “2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21’inci Maddesine göre, “Tarımsal destekleme programları için Bütçeden ayrılacak kaynak, milli gelirin yüzde birinden az olamaz” denilmesine rağmen aradan geçen 11 yıllık dönemde tarım desteklerinin milli gelirin yüzde 0,5’ini geçmediği görülmektedir” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.