AVRUPA’YA BAĞLIYOR

EKONOMİ 29.07.2019 - 12:58, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4088+ kez okundu.
 

AVRUPA’YA BAĞLIYOR

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Çin ile Avrupa arasında bugün zor şartlarda gerçekleşen yük trafiğini kolaylaştırmak için paralı yol yapımına yeşil ışık yaktı.
Rusya Çin’i Avrupa’ya Bağlıyor Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Çin ile Avrupa arasındaki yük trafiğini kolaylaştırmak için, paralı yol yapımına yeşil ışık yaktı. “Meridyen” olarak adlandırılan tamamen özel olarak finanse edilen rota, Çin Yatırımının da yardımıyla inşa edilecek. Rus Kesimi, Rusya-Kazak Sınır Kasabası Sagartschin ile Belarus arasında 2.000 kilometre uzunluğa sahip ve yaklaşık sekiz milyar Euroluk İnşaat Maliyeti (600 milyar Ruble) olan, Çin’den yapılan yatırımlar da dahil olmak üzere “Russkaja Holdingowaja Kompanija” şirketiyle birlikte özel fonların da kullanıldığı bir projedir. Buna karşılık Rus Devleti, yatırımcılara, 500 milyon Euro (35 milyar Ruble) eşdeğeri yıllık bir gelir garantisinin yanısıra kapsamlı idari destek vermektedir. Benzersiz Bir Altyapı Projesi Rusya’da şimdiye kadar böyle büyük çaplı bir yol yapım projesi görülmemiştir. Uzun süredir birçok uzman, inşaatın gerçekçi olmadığını düşünüyordu. Çünkü bu boyuttaki projeler, genellikle istikrarlı bir kamu fonu gerektirir. Ancak Kremlin, şimdi “Meridian” Şirketi’nin özel olarak finanse edilen inşaatını desteklemektedir. Çünkü bu proje, acil olarak ihtiyaç duyulan diğer altyapı projeleri için bütçe fonlarından tasarruf sağlayabilir. Yolun İnşaatı hemen Kazakistan sınırında başlayacak. Kommersant Gazetesi’nin haberine göre, inşaat arazisinin 80’i planlanan güzergâh boyunca, çoktan satın alındı. İşletme Şirketi “Russkaja Holdingowaja Kompanija”, projenin oniki yıl sonra kendisine geri para ödeyeceğini öngörmektedir. Rusya Çin Yatırımı’nın Katkısı Olmayan Bir Yararlanıcısı mı? Son zamanlarda birkaç kez Başkan Putin, Batı Avrupa-Çin’de yeni ulaşım koridorları inşa etme ve mevcut bağlantıları modernize etme ihtiyacını vurguladı. “Meridian” Şirketi’nin faaliyetleri, bu projeye çok uymaktadır. Böylece Rusya, Çin tarafından başlatılan “Yeni İpekyolu” projesinde önemli bir geçiş ülkesi olacaktır. Aynı zamanda, Rusya Ekonomisi, Avrupa Birliği ile olan ticari ilişkilerini geliştirmek için altyapı geliştirmeden yararlanabilecektir. Bununla birlikte, finansman planlamasının önemli bir bölümünü temsil eden bir Çin yatırımına ilişkin umudun sorgulanabilir olup olmadığı yeniden değerlendirilebilecektir. Çinliler için Meridian Şirketi, ancak kamyon taşımacılığı deniz ve demiryolu teslimatlarına etkin bir alternatif olduğunu kanıtlarsa, çekici olabilir. Yeni Otoyol’un Batı Çin Eyaletleri’ni Belarus’daki Lojistik Merkez olan “Great Stone” üzerinden Batı Avrupa ile bağlayabilmesi ve böylece Trans-Sibirya güzergâhındaki bazen fazla kullanılan demiryolu trafiğini hafifletmesi düşünülebilir. Bununla birlikte Çin, her zaman bu lojistik altyapıların sadece uygun yatırımların karşılığını vermesi gerektiği durumlarda ortaya çıkması gerektiği ilkesini izler.  
Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Çin ile Avrupa arasında bugün zor şartlarda gerçekleşen yük trafiğini kolaylaştırmak için paralı yol yapımına yeşil ışık yaktı.

Rusya Çin’i Avrupa’ya Bağlıyor

Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, Çin ile Avrupa arasındaki yük trafiğini kolaylaştırmak için, paralı yol yapımına yeşil ışık yaktı. “Meridyen” olarak adlandırılan tamamen özel olarak finanse edilen rota, Çin Yatırımının da yardımıyla inşa edilecek.

Rus Kesimi, Rusya-Kazak Sınır Kasabası Sagartschin ile Belarus arasında 2.000 kilometre uzunluğa sahip ve yaklaşık sekiz milyar Euroluk İnşaat Maliyeti (600 milyar Ruble) olan, Çin’den yapılan yatırımlar da dahil olmak üzere “Russkaja Holdingowaja Kompanija” şirketiyle birlikte özel fonların da kullanıldığı bir projedir. Buna karşılık Rus Devleti, yatırımcılara, 500 milyon Euro (35 milyar Ruble) eşdeğeri yıllık bir gelir garantisinin yanısıra kapsamlı idari destek vermektedir.

Benzersiz Bir Altyapı Projesi

Rusya’da şimdiye kadar böyle büyük çaplı bir yol yapım projesi görülmemiştir. Uzun süredir birçok uzman, inşaatın gerçekçi olmadığını düşünüyordu. Çünkü bu boyuttaki projeler, genellikle istikrarlı bir kamu fonu gerektirir. Ancak Kremlin, şimdi “Meridian” Şirketi’nin özel olarak finanse edilen inşaatını desteklemektedir. Çünkü bu proje, acil olarak ihtiyaç duyulan diğer altyapı projeleri için bütçe fonlarından tasarruf sağlayabilir.

Yolun İnşaatı hemen Kazakistan sınırında başlayacak. Kommersant Gazetesi’nin haberine göre, inşaat arazisinin 80’i planlanan güzergâh boyunca, çoktan satın alındı. İşletme Şirketi “Russkaja Holdingowaja Kompanija”, projenin oniki yıl sonra kendisine geri para ödeyeceğini öngörmektedir.

Rusya Çin Yatırımı’nın Katkısı Olmayan Bir Yararlanıcısı mı?

Son zamanlarda birkaç kez Başkan Putin, Batı Avrupa-Çin’de yeni ulaşım koridorları inşa etme ve mevcut bağlantıları modernize etme ihtiyacını vurguladı. “Meridian” Şirketi’nin faaliyetleri, bu projeye çok uymaktadır. Böylece Rusya, Çin tarafından başlatılan “Yeni İpekyolu” projesinde önemli bir geçiş ülkesi olacaktır. Aynı zamanda, Rusya Ekonomisi, Avrupa Birliği ile olan ticari ilişkilerini geliştirmek için altyapı geliştirmeden yararlanabilecektir. Bununla birlikte, finansman planlamasının önemli bir bölümünü temsil eden bir Çin yatırımına ilişkin umudun sorgulanabilir olup olmadığı yeniden değerlendirilebilecektir. Çinliler için Meridian Şirketi, ancak kamyon taşımacılığı deniz ve demiryolu teslimatlarına etkin bir alternatif olduğunu kanıtlarsa, çekici olabilir. Yeni Otoyol’un Batı Çin Eyaletleri’ni Belarus’daki Lojistik Merkez olan “Great Stone” üzerinden Batı Avrupa ile bağlayabilmesi ve böylece Trans-Sibirya güzergâhındaki bazen fazla kullanılan demiryolu trafiğini hafifletmesi düşünülebilir.

Bununla birlikte Çin, her zaman bu lojistik altyapıların sadece uygun yatırımların karşılığını vermesi gerektiği durumlarda ortaya çıkması gerektiği ilkesini izler.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.