Yılların eskitemediği Elektronik Ustası, hem tamir yapıyor hem vatandaşın derdine koşuyor

DÜNYA 19.12.2023 - 20:00, Güncelleme: 29.12.2023 - 19:32 1804+ kez okundu.
 

Yılların eskitemediği Elektronik Ustası, hem tamir yapıyor hem vatandaşın derdine koşuyor

Burdur’da gençlik yıllarında elektrikli ve elektronik cihaz tamirciliğine yönelen Kadir Arı (61), mesleğinde 41 yılı geride bıraktı.
. Bu işe hevesle başladığını söyleyen Kolaylı, "Mesleğin ilk adımını kendi radyomuzda attım. Radyoyu bozdum ve sonra tamir ettim" dedi. Burdur’da yaşayan 61 yaşındaki emekli Kadir Arı, çocukken ilgi duyduğu mesleğini 41 yıldır sürüyor. Elektrikli ve elektronik cihaz tamirciliğine 11 yaşında adım atan Arı, bu işe bozuk radyoyu tamir ederek başladı. İlgisi dolayısıyla gençlik yıllarında radyo tamircisinde çalışmaya başlayan Arı, kısa sürede işinde usta oldu. Yıllar önce kendi dükkanını açan Kadir Arı müşterilerinin getirdiği bozuk cihazlar ile özenle ilgileniyor. Bozulan elektrikli ve elektronik eşyaları onarıp, ilk günkü hallerine kavuşturan Arı, müşterileri tarafından da seviliyor.   "Mesleğin ilk adımını kendi radyomuzda attım" Mesleğe başlama hikayesini anlatan Kadir Arı, "Bu mesleğe hevesle başladım. Evde bir radyo vardı, lambalı. Radyo yanmıştı. Onu karıştıra karıştıra ses çıkardım. Ondan sonra heves edip bu işe başladım. Mesleğin ilk adımını kendi radyomuzda attım. Radyoyu bozdum ve sonra tamir ettim. O zamanlar elektronikçinin ne olduğunu bilmiyoruz. Televizyon da yoktu. Radyocunun camından içeriye baktım. Beni içeriye aldılar, 'Burada gel başla' dediler. Çıraklık dönemimde ortalık toparladık. Malzemeleri tanıdım, lambanın ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve nasıl söküldüğünü öğrendim. Askere gitmeden önce dükkan açmaya niyetlendim. O günden bugüne burada 41 yıldır devam ediyorum" dedi. Mahalleli tarafından çok sevilen Kadir Arı geçen dönem muhtar olduğunu anlatarak şunları ekledi; “Benim muhtarlık gibi bir niyetim yoktu ama mahalledeki dostlarımız ısrar edince kazandık ve hem elektronik arızaları yapıyoruz hem de mahallemizin her derdine koşuyoruz. Bu sene niyetimiz yoktu ama mahalleli gene aday olmamızı istedi. Bizde kıramadık, gene adayız. Yine elimizden geldiği kadar yine İnönü Mahallemize hizmete devam edeceğiz” "Bizim gibi mahalle esnafına çırak gelmiyor" Her usta gibi çırak bulamadığından yakınan Kadir Arı, "Çırak yetişiyor ama büyük servislerde yetişiyor. Bizim gibi mahalle esnafına çırak çok gelmiyor. Çok da benimsemiyor kimse bu mesleği. Niye benimsemiyor bilmiyorum. Söylediğimiz kişiler gelse de burada bir şey yapmak istemiyor. Herkes paraya dönmüş artık. Para muhabbeti olunca çıraklık işi yatıyor" şeklinde konuştu.    
Burdur’da gençlik yıllarında elektrikli ve elektronik cihaz tamirciliğine yönelen Kadir Arı (61), mesleğinde 41 yılı geride bıraktı.

. Bu işe hevesle başladığını söyleyen Kolaylı, "Mesleğin ilk adımını kendi radyomuzda attım. Radyoyu bozdum ve sonra tamir ettim" dedi.

Burdur’da yaşayan 61 yaşındaki emekli Kadir Arı, çocukken ilgi duyduğu mesleğini 41 yıldır sürüyor. Elektrikli ve elektronik cihaz tamirciliğine 11 yaşında adım atan Arı, bu işe bozuk radyoyu tamir ederek başladı. İlgisi dolayısıyla gençlik yıllarında radyo tamircisinde çalışmaya başlayan Arı, kısa sürede işinde usta oldu. Yıllar önce kendi dükkanını açan Kadir Arı müşterilerinin getirdiği bozuk cihazlar ile özenle ilgileniyor. Bozulan elektrikli ve elektronik eşyaları onarıp, ilk günkü hallerine kavuşturan Arı, müşterileri tarafından da seviliyor.

 

"Mesleğin ilk adımını kendi radyomuzda attım"

Mesleğe başlama hikayesini anlatan Kadir Arı, "Bu mesleğe hevesle başladım. Evde bir radyo vardı, lambalı. Radyo yanmıştı. Onu karıştıra karıştıra ses çıkardım. Ondan sonra heves edip bu işe başladım. Mesleğin ilk adımını kendi radyomuzda attım. Radyoyu bozdum ve sonra tamir ettim. O zamanlar elektronikçinin ne olduğunu bilmiyoruz. Televizyon da yoktu. Radyocunun camından içeriye baktım. Beni içeriye aldılar, 'Burada gel başla' dediler. Çıraklık dönemimde ortalık toparladık. Malzemeleri tanıdım, lambanın ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve nasıl söküldüğünü öğrendim. Askere gitmeden önce dükkan açmaya niyetlendim. O günden bugüne burada 41 yıldır devam ediyorum" dedi.

Mahalleli tarafından çok sevilen Kadir Arı geçen dönem muhtar olduğunu anlatarak şunları ekledi; “Benim muhtarlık gibi bir niyetim yoktu ama mahalledeki dostlarımız ısrar edince kazandık ve hem elektronik arızaları yapıyoruz hem de mahallemizin her derdine koşuyoruz. Bu sene niyetimiz yoktu ama mahalleli gene aday olmamızı istedi. Bizde kıramadık, gene adayız. Yine elimizden geldiği kadar yine İnönü Mahallemize hizmete devam edeceğiz”

"Bizim gibi mahalle esnafına çırak gelmiyor"

Her usta gibi çırak bulamadığından yakınan Kadir Arı, "Çırak yetişiyor ama büyük servislerde yetişiyor. Bizim gibi mahalle esnafına çırak çok gelmiyor. Çok da benimsemiyor kimse bu mesleği. Niye benimsemiyor bilmiyorum. Söylediğimiz kişiler gelse de burada bir şey yapmak istemiyor. Herkes paraya dönmüş artık. Para muhabbeti olunca çıraklık işi yatıyor" şeklinde konuştu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.