Uzmanı uyardı: Evde baharat kullananlar dikkat!

DÜNYA 05.02.2024 - 18:36, Güncelleme: 05.02.2024 - 18:36 3021+ kez okundu.
 

Uzmanı uyardı: Evde baharat kullananlar dikkat!

Burdur’da tüketim alışkanlığı uzun yıllar öncesine dayanan, kimi zaman yemeklerimize tat vermek için kimi zaman vücudumuzu hastalıklardan korumak için kullanılan baharatlar evlerde vazgeçilmez besinlerdendir.
Taze, kurutulmuş veya toz haline getirilmesi gibi birçok şekilde tüketilen baharatları tazeliğini koruması açısından uygun koşullarda saklanması çok önemlidir. Burdur’da uzun yıllar baharat sektöründe faaliyet gösteren Civelek Baharat işletmecisi Ahmet Civelek evde baharatların doğal şekilde saklanması konusunda önemli bilgiler verdi. Lezzetli yemeklerin olmazsa olmazı baharatların tazeliğini koruyabilmesi için en doğru şekilde saklanması gerektiğini belirten Ahmet Civelek, “Her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir. Çoğumuzun yaptığı hatalardan biri de kolay erişilebilir olması için baharatları, fırın üstü ya da ocak yanı gibi sıcaklığın sürekli artıp azaldığı yerlerde saklamaktır. Burada nem, sıcaklık ve ışığa maruz kalan baharatlar tadını çok çabuk kaybeder” dedi. Baharatların hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda muhafaza edilmesi gerektiğini anlatan Ahmet Civelek, “Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı. Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı. Baharatlar, yemek buharından etkilenmemeli. Baharatı yemeğe eklerken, bulunduğu kapı tencereye yaklaştırmak yerine içinden kaşıkla kullanacağımız kadar almak gerekir. Biberiye, kekik, nane gibi baharatları taze değerlendirmek için yağ küplerine dizerek, üzerlerini zeytinyağı ile doldurup buzlukta saklamak yeterli. Baharatlarınız kısa sürede bozuluyorsa, muhtemelen ortamda sıcaklık değişimi sorunu vardır. Bu durumda alınacak en etkili yöntem, baharatları buzdolabına kaldırmaktır. Pul biber, toz kırmızı biber, köri gibi sıcaktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.  Toz halinde satın alınan baharatların hızlı bozulma riskine karşı; mümkünse taneli ya da yapraklı alıp evde, kullanacağınız kadar öğütmek daha doğru. Son olarak, baharatlarınızı kavanoza/buzdolabına kaldırdığınız tarihi not edip bir yıldan fazla kullanmamalısınız” şeklinde konuştu. Kadir Çelik
Burdur’da tüketim alışkanlığı uzun yıllar öncesine dayanan, kimi zaman yemeklerimize tat vermek için kimi zaman vücudumuzu hastalıklardan korumak için kullanılan baharatlar evlerde vazgeçilmez besinlerdendir.

Taze, kurutulmuş veya toz haline getirilmesi gibi birçok şekilde tüketilen baharatları tazeliğini koruması açısından uygun koşullarda saklanması çok önemlidir.

Burdur’da uzun yıllar baharat sektöründe faaliyet gösteren Civelek Baharat işletmecisi Ahmet Civelek evde baharatların doğal şekilde saklanması konusunda önemli bilgiler verdi.

Lezzetli yemeklerin olmazsa olmazı baharatların tazeliğini koruyabilmesi için en doğru şekilde saklanması gerektiğini belirten Ahmet Civelek, “Her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir. Çoğumuzun yaptığı hatalardan biri de kolay erişilebilir olması için baharatları, fırın üstü ya da ocak yanı gibi sıcaklığın sürekli artıp azaldığı yerlerde saklamaktır. Burada nem, sıcaklık ve ışığa maruz kalan baharatlar tadını çok çabuk kaybeder” dedi.

Baharatların hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda muhafaza edilmesi gerektiğini anlatan Ahmet Civelek, “Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı. Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı. Baharatlar, yemek buharından etkilenmemeli. Baharatı yemeğe eklerken, bulunduğu kapı tencereye yaklaştırmak yerine içinden kaşıkla kullanacağımız kadar almak gerekir. Biberiye, kekik, nane gibi baharatları taze değerlendirmek için yağ küplerine dizerek, üzerlerini zeytinyağı ile doldurup buzlukta saklamak yeterli. Baharatlarınız kısa sürede bozuluyorsa, muhtemelen ortamda sıcaklık değişimi sorunu vardır. Bu durumda alınacak en etkili yöntem, baharatları buzdolabına kaldırmaktır. Pul biber, toz kırmızı biber, köri gibi sıcaktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.  Toz halinde satın alınan baharatların hızlı bozulma riskine karşı; mümkünse taneli ya da yapraklı alıp evde, kullanacağınız kadar öğütmek daha doğru. Son olarak, baharatlarınızı kavanoza/buzdolabına kaldırdığınız tarihi not edip bir yıldan fazla kullanmamalısınız” şeklinde konuştu.

Kadir Çelik

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.