Burdur'daki araç sahipleri dikkat: Herkes çip taktıracak

DÜNYA 12.11.2024 - 14:48, Güncelleme: 12.11.2024 - 14:48 1612 kez okundu.
 

Burdur'daki araç sahipleri dikkat: Herkes çip taktıracak

Türkiye’de akaryakıt alımında yeni bir döneme giriliyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanmaya başlayacak olan sistemle, benzin, motorin ve otogaz alımlarında araç plaka bilgileri otomatik olarak sisteme tanımlanacak.
   Yeni sistemle birlikte, akaryakıt alım sürecinde artık plaka bilgisi manuel olarak girilmeyecek ve alımlar sırasında taşıt tanıma çipleri kullanılacak.   Sistem kapsamında, araçların depo dolum ağızlarına özel çipler takılacak. Akaryakıt pompasına da uyumlu çipler yerleştirilecek. Böylece, pompa tabancası dolum sırasında araçtaki çip ile iletişime geçerek plaka ve yakıt miktarı gibi bilgileri otomatik olarak sisteme aktaracak. Manuel plaka girişi olmadığı için işlemler hızlanacak ve hata payı azalacak.   Araçlara takılacak çipin maliyeti 1.810 TL + KDV olarak belirlenmiş durumda ve montaj işlemi için yetkili servisler yetkilendiriliyor. İstasyonlara yapılacak toplam yatırımın ise 84 milyar TL’yi bulması bekleniyor. 23 milyon araca ve 12 bin 458 akaryakıt istasyonuna takılacak bu çipler, başta şirket araçları olmak üzere tüm taşıtlara zamanla zorunlu hale gelecek. Yeni araçlarda ise 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren bu çiplerin takılı olması gerekecek.   Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş’a göre, bu uygulama vergi gelirlerini artırabilir. Çip sistemi ile kaçak ve eksik bildirimlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Elle plaka girişi kaynaklı hatalar ve kayıplar, otomatik sistemle minimuma indirilecek.   1 Ocak 2025’te başlayacak uygulamada, akaryakıt istasyonlarının pompa tabancalarına “Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO)” eklenmesi için son tarih 31 Aralık 2024. Bu tarihten itibaren tüm pompalarda çipli sistem aktif olacak ve plaka bilgileri anında sisteme kaydedilecek.
Türkiye’de akaryakıt alımında yeni bir döneme giriliyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanmaya başlayacak olan sistemle, benzin, motorin ve otogaz alımlarında araç plaka bilgileri otomatik olarak sisteme tanımlanacak.

 

 Yeni sistemle birlikte, akaryakıt alım sürecinde artık plaka bilgisi manuel olarak girilmeyecek ve alımlar sırasında taşıt tanıma çipleri kullanılacak.

 

Sistem kapsamında, araçların depo dolum ağızlarına özel çipler takılacak. Akaryakıt pompasına da uyumlu çipler yerleştirilecek. Böylece, pompa tabancası dolum sırasında araçtaki çip ile iletişime geçerek plaka ve yakıt miktarı gibi bilgileri otomatik olarak sisteme aktaracak. Manuel plaka girişi olmadığı için işlemler hızlanacak ve hata payı azalacak.

 

Araçlara takılacak çipin maliyeti 1.810 TL + KDV olarak belirlenmiş durumda ve montaj işlemi için yetkili servisler yetkilendiriliyor. İstasyonlara yapılacak toplam yatırımın ise 84 milyar TL’yi bulması bekleniyor. 23 milyon araca ve 12 bin 458 akaryakıt istasyonuna takılacak bu çipler, başta şirket araçları olmak üzere tüm taşıtlara zamanla zorunlu hale gelecek. Yeni araçlarda ise 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren bu çiplerin takılı olması gerekecek.

 

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Genel Başkanı Fesih Aktaş’a göre, bu uygulama vergi gelirlerini artırabilir. Çip sistemi ile kaçak ve eksik bildirimlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Elle plaka girişi kaynaklı hatalar ve kayıplar, otomatik sistemle minimuma indirilecek.

 

1 Ocak 2025’te başlayacak uygulamada, akaryakıt istasyonlarının pompa tabancalarına “Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO)” eklenmesi için son tarih 31 Aralık 2024. Bu tarihten itibaren tüm pompalarda çipli sistem aktif olacak ve plaka bilgileri anında sisteme kaydedilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.