"Bazen derin etki hemen keşfettiğiniz değil, daha sonra fark ettiğinizdir”. Umberto Eco
Sözlüğümüze göre etki, Bir kimsenin ya da bir nesnenin başka bir kimse ya da nesne üzerindeki düşünce, yön, eğilim vb. değiştirmeye yol açan güce denir. Tesirle beraber zaman kesitidir.Tepki yaratacak eylemi de getirir.Harekete verilen anlamdır. Bir cismi de etkileyen kuvvettir.
Sosyal önemi içine alır. Karşılıklı etkileme halidir. Ona anlam yüklenerek doğanın buyruğu da denir. Gelişim de onla beraber yürür. Beyin yıkamayı da kapsar.Değişimi de yol açabilir.
Gelecekteki bir sonuca da işaret edebilmektedir. Doğrudan söylenmeden de önerileni de gösterebilir.Doğrudan ve dolaylı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir kimse üzerinde bırakılan izlenimdir. Bir etken veya bir sebebin de sonucudur.
İnsanı etrafında olan olaylarda, çoğrafi koşullar da etkilemektedir. Bireyler,gruplar,toplumları ve toplum da bireye yön vermektedir. Toplumsal grupların bireyin davranışlarını olumlu ya da olumsuz yönde değiştirmesi sosyal etkiyi getirir.
Aynı zamanda çoğunluk tarafından nasıl algılandığı ve davranışlarda nasıl yorumlandığı da önemlidir.Doğru bilginin de etkisi de gözardı edilmemelidir. Kurulan iletişim, alt üst ilişkisi dayatmalar ve yasaklar da kişilerin sosyal yaşantısını etkilemektedir.
İnsanların yaşamda etkili olması, kendi iç dünyasında olaylara, hayata bakış açısına verdiği değerle orantılıdır.Karşılıklı diyolog ve birbirini anlama iletişimi kolaylaştırır. Olumsuz yönde etkilenmesi de dinleme ve anlama güçlüğünü ortaya çıkarır. Konuşmanın da kesintiye uğramasını getirir.
Bu noktada Albert Einstein’in “her insan enerji yayar” sözünü hatırlamalı. Enerjimizi kendi dışımızda harcamakla kendimizi yenileme arasında bir denge olması da gereklidir.İnsanlara ve doğaya faydalı olma düşüncesi olan kişinin de etkisi olumlu yönde olacaktır.
Özgür Karakaya
ozgur694@hotmail.com