-“İnsan kendisini alıkoyan şeylere "Hayır!" dediğinde varolur”.-Ali Şeriati
Evetin karşıtı, iyilik anlamına da gelmektedir.Karşılık beklenmeden yapılan yardımdır. Yararlı faydalı olan kelimedir.
Onaylamamak, inkar etmekdir. Olumsuz cümlelerde anlamı pekiştirmektedir. İnsanın yapmak istemediklerine set çekendir. İçersinde mücadeleyi barındırmaktadır.
Onurlu isyanın kelimesidir. Düzene baş kaldırmaktır. Vazgeçmemeyi getirir.Onurlu insanın, bedel ödemeyi göze alan bilinçli insanın duruşudur.Ezberi bozmaktır.
Doğru bildiğinden şaşmamaktır. Kolaya kaçmayıştır. Dik duruşu beraberinde getirir çıkarı içersinde barındırmamaktadır. Kişisel ve toplumsal çıkar için de hayıra ses verilir.
İdeal olanı yansıtarak yaranmacılığa uzak duruştur “hayır”. Çaresizlik, sinmek, döneklik de değildir, insanın insanlığını ortaya çıkarır.
Yalnız olmadığını htirmeye yetendir. İradenin, beyanın dile gelişidir. Kabullenmemeyi getirmektedir. Uygun olmayan koşullar altında o işin yapılamayacağını gerekçeleriyle bildirmektir.
İstemediğini belirtmek içinde kullanılmaktadır. Kişisel ve toplumsal dayatmaları ret etmedir.
Karşı tarafı durduran bir kelimedir. Sınır koymak demektir.Geçmişte içine düşülen olumsuzlukları yeniden yaşamayı istememektedir.
Karar veriştir “hayır”. İsteğini dile getirmektir. Umudun yeniden yeşertilmesidir. Baharin yeniden gelişidir.
Hayırlara sahip çıkmak ateşlere su dökmek gibidir. Karanlığa karşı aydınlık bir kumaşı ilmik ilmik dokur gibi umudun büyümesidir.
Tarih,bilim, sanat bugünkü ilerleyişini bu sözcüğe borçludur. Galileo hayır demeseydi, dünyanın değil güneşin yeryüzü etrafında döndüğünü sanacaktık. Spartacus hayır demeseydi özgürlükten haberimiz olmayacaktı.
Sansürü, karartmayı, itibarsızlaştırma propagandasını ret ediştir. Her türlü baskının karşısında yer alıştır “hayır.”
Canların toprağa düşmesini istememektir ve gençlerimizin kanının akmasına dur demenin dile gelişidir.Kutuplaştırmadan,gerginlikten uzak olmaktır.Yozlaşmaya karşı durmadır.
Korkmamak, susmamak, itaat etmemektir. Haksızlığı kabul etmeyiştir. Doymak bilmeyen sermayenin ucuz ve güvencisiz çalışma şartlarına karşı çıkıştır. Kıdem tazminatının kaldırılmasını,güvencesiz çalışmayı, işsizliği kabul etmemektir.
Eşitsizliği, sömürüyü yaratan kapitalist sistemi benimsememektedir. Çocuk işciliğini ve yoksullaştırılmayı kabul etmemektir. Çocuk istismarcılarının affını kabul etmeyiştir.
“Çocuklar öldürülmesin” diyebilmektir. Yaşamımızı kuşatan şiddete, cehalete karşı ses vermedir.
Ayrımcılıkta, kışkırtmada yer almamaktır. Kulluğa biat etmemektir ve düzeninin içersinde olmamaktır.
Kadın erkek eşitsizliğine karşı duruştur. Tecavüzü ret ediştir. Faşizme, zorbalığa, adaletsizliğe, zulme karşı umutlandırandır .
Kamuda kadının varlığını, egitim hakkını engelleyene ve şiddete mahkum olmamanın sözüdür. Siyasetin de eril biçimde oluşmasına tepkinin ortaya koyuluşudur.
Müftü nikahına, eşin aile reisi olmasına, çalışmak için onun iznine tabi olmaya, otobüslerde ayrı yerlere ve hatta ayrı renk otobüslere hayır diyerek kabul etmeyiştir.
Doğa talanına ve parkların yok edilmesine, yaşam alanlarını yağmalayan, dışa bağımlı hale getiren enerji politikalarına karşı hayır iş cinayetlerine, gdo ya hayır.
Hayvan istismarına, kürk ve deri kullanımına, hayvan deneylerine, zorla üretilip yok edilmesine, Sirklere, boğa güreşlerine, deve güreşlerine, köpek dövüşlerine, pet shoplara...hayır diyoruz.
Sağlıklı ve güvenli gıdalarla gelecek nesillere hazır bir ülke yaratmanın da sesidir hayır. Paran kadar sağlık politikasını ret etmedir.
Suyun ticarileştirilmesine hayırı dile getirmek, suyun meta üretimine dahil edilmesine, karşı çıkıştır.
Üniversitelerin bir tek kişinin keyfi yönetimine bağlanmasına dur diyebilmektir. Sendikacılığın da hapisle susturulmasına tepkidir.
Diktaya hayır denmesi yurttaşların kendilerinin demokrasiyi benimsediklerinin göstergesidir.
Referandumlarda ise iktidarlar “hayır” seçeneğini beyazın karşıtı olan renklere vermektedirler.Karşı çıkmak olumsuzlaştırılmaktadır. Algıda şartlı yönlendirme ile istenen sonuç elde edilmektedir.
Hayır halkın gücüyle yaşama yansımaktadır. Adalete, gerçeğe ve insanlık onuruna haykırıştır.Yalana, korkuya dahil olmayışının adımıdır.
Dünyadan kopmamayı ve hukuk devletini kabul etmeyi getirmektedir. Denge, denetleme iradesinin ortaya çıkışıdır.
Yaşama hakkının dile getirilişidir. Bir onurlu yaşam, özgürlük ve eşitlik mücadelesinin sesidir.
Hayır demek birleştirici gücün ortaya çıkışıdır. “Kimdir başkaldıran insan’? Hayır diyen biri”. diyerek başlar. "Başkaldıran İnsan" adlı kitabına Albert Camus. Biz de bu sözüyle bitirelim. Evet sözünü kullanmadan önce biraz düşünmeli mi?