Özgür KARAKAYA
Köşe Yazarı
Özgür KARAKAYA
 

Soğuk

                                                  “ Kışın en soğuk zamanında, ben nihayet içimde yenemediğim bir yaz olduğunu öğrendim”. Albert Camus   Hava Soğuk  Hava puslu, soğuk  Kırlar koyu, kırmızı  Saman sarısı, ölü yeşil  Kış gelmek üzere oysaki gönül  Kışa girmeye hazır değil.  Şiir: Nazım Hikmet    Kışın en sevimsiz tarafını anlatır. Kar ve yağmuru anımsatır… İnsanın hareketlerini kısıtlayandır. Sıcağın tersidir. Alışıldığında ise  normal gelen ısı durumudur.      Yalın ayakla tuvalete giderken “bır” diye üşümeyi getirendir. Sıcak,soğuk çocuk oyununda  yön gösterendir. Uzaklaştıkça soğuk, yaklaştıkça sıcağın söylenmesidir. Dışarı çıkmak istememe sebebidir.    Göreceli olarak yünlü veya kalın elbiselerle etkisi azaltılabilendir. Kapıdan giremezse bacadan da gelendir. Bir tür insanlık halidir. İtici olma durumudur. Yakın ve içten olmayıştır.              İçe dönüklüğü,aşırı bireyselleşmeyi de getirir ya da insanların kendilerini birbirleriyle ilgili ve samimi hissetmemelerini  tanımlar.Varlık sebebidir. Katılığı,buzu sertliği,enerjinin emilmesini de anlatır.    Kaloriferlerin ya da sobanın yakılmaması yüzünden maruz kalınabilen durumdur.Uyandıran ayağa da kaldırandır… Ona kötü de denir. İçime işledi diyerekte söylenir.Şiddeti arttıkça da  üşümeyi de meydana getirir.    Muhabbet konusu da olur.  Zıtlığı da anımsatır.Yazın  aranan kışın da istenmeyendir.Yapılan  bilimsel araştırmalara göre: Soğuk hava cilde iyi gelmektedir. Deri gözeneklerini sıkılaştırarak derideki şişkinliği, ödemi de azaltmaktadır.     Metabolizmayı hızlandırır. Soğuk su da gözenekleri daralttığı için sivilce oluşumunu engellemektedir.Yağ yakılmasını da kolaylaştırmaktadır. Soğuk ortamlarda kalmanın hastalıklarla doğrudan hiçbir ilişkisi olmadığını göstermektedir.    Fıkralarda da yerini bulur :Adamın biri birgün kahvehaneye gitmis ordaki adama soguk çay var mı diye sormus tabii adam da "yok" demiş. Ertesi gün adam tekrar gitmis ve yine "soğuk çay var mı soğuk çay" demiş . Adam da yine "yok" demiş. Bu gidiş geliş bir hafta kadar sürmüs. Adam tekrar gitmiş ve yine sormuş  "soguk çay var mı? Kahveci de çok sinirlenmiş sonun da "evet var" demiş. Adam da "ehh, ısıt da içelim.            Medyada yerini alır: Dondurucu soğuklarda yiyecek bulamayan güvercinler şehir merkezine akın ediyor. Şehir merkezlerinde zor kış şartlarına rağmen yem satıcılarının sattığı yemlerden vatandaşların kendilerine atmasını bekliyorlar olarak yer alır.     Üşümeyi, yüreğin sızlamasını da getirir.Gözlerin kısılmasıdır.Birlikte ısınma da  onunla anlam kazanır.Çok kelimesiyle birlikte kullanılması da  ona  ağırlık verir, dinçleştirmeyi sarsmayı da getirir.  Özgür Karakaya  ozgur694@hotmail.com 
Ekleme Tarihi: 05 Aralık 2023 - Salı

Soğuk

                                 

               

“ Kışın en soğuk zamanında, ben nihayet içimde yenemediğim bir yaz olduğunu öğrendim”. Albert Camus 

 Hava Soğuk 

Hava puslu, soğuk 

Kırlar koyu, kırmızı 

Saman sarısı, ölü yeşil 

Kış gelmek üzere oysaki gönül 

Kışa girmeye hazır değil. 

Şiir: Nazım Hikmet 

 

Kışın en sevimsiz tarafını anlatır. Kar ve yağmuru anımsatır… İnsanın hareketlerini kısıtlayandır. Sıcağın tersidir. Alışıldığında ise  normal gelen ısı durumudur.   

 

Yalın ayakla tuvalete giderken “bır” diye üşümeyi getirendir. Sıcak,soğuk çocuk oyununda  yön gösterendir. Uzaklaştıkça soğuk, yaklaştıkça sıcağın söylenmesidir. Dışarı çıkmak istememe sebebidir. 

 

Göreceli olarak yünlü veya kalın elbiselerle etkisi azaltılabilendir. Kapıdan giremezse bacadan da gelendir. Bir tür insanlık halidir. İtici olma durumudur. Yakın ve içten olmayıştır. 

 

 

 

 

 

 

İçe dönüklüğü,aşırı bireyselleşmeyi de getirir ya da insanların kendilerini birbirleriyle ilgili ve samimi hissetmemelerini  tanımlar.Varlık sebebidir. Katılığı,buzu sertliği,enerjinin emilmesini de anlatır. 

 

Kaloriferlerin ya da sobanın yakılmaması yüzünden maruz kalınabilen durumdur.Uyandıran ayağa da kaldırandır… Ona kötü de denir. İçime işledi diyerekte söylenir.Şiddeti arttıkça da  üşümeyi de meydana getirir. 

 

Muhabbet konusu da olur.  Zıtlığı da anımsatır.Yazın  aranan kışın da istenmeyendir.Yapılan  bilimsel araştırmalara göre: Soğuk hava cilde iyi gelmektedir. Deri gözeneklerini sıkılaştırarak derideki şişkinliği, ödemi de azaltmaktadır.  

 

Metabolizmayı hızlandırır. Soğuk su da gözenekleri daralttığı için sivilce oluşumunu engellemektedir.Yağ yakılmasını da kolaylaştırmaktadır. Soğuk ortamlarda kalmanın hastalıklarla doğrudan hiçbir ilişkisi olmadığını göstermektedir. 

 

Fıkralarda da yerini bulur :Adamın biri birgün kahvehaneye gitmis ordaki adama soguk çay var mı diye sormus tabii adam da "yok" demiş. Ertesi gün adam tekrar gitmis ve yine "soğuk çay var mı soğuk çay" demiş . Adam da yine "yok" demiş. Bu gidiş geliş bir hafta kadar sürmüs. Adam tekrar gitmiş ve yine sormuş  "soguk çay var mı? Kahveci de çok sinirlenmiş sonun da "evet var" demiş. Adam da "ehh, ısıt da içelim.         

 

Medyada yerini alır: Dondurucu soğuklarda yiyecek bulamayan güvercinler şehir merkezine akın ediyor. Şehir merkezlerinde zor kış şartlarına rağmen yem satıcılarının sattığı yemlerden vatandaşların kendilerine atmasını bekliyorlar olarak yer alır.  

 

Üşümeyi, yüreğin sızlamasını da getirir.Gözlerin kısılmasıdır.Birlikte ısınma da  onunla anlam kazanır.Çok kelimesiyle birlikte kullanılması da  ona  ağırlık verir, dinçleştirmeyi sarsmayı da getirir. 

Özgür Karakaya 

ozgur694@hotmail.com 

Yazıya ifade bırak !

Diğer Yazıları

15
Kasım
25
Ekim
16
Ekim
03
Ekim
26
Eylül
20
Eylül
13
Eylül
23
Ağustos
30
Temmuz
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.