BÖLGE ÜRETİCİSİ PAZAR SIKINTISI NEDENİYLE DERTLİ

EKONOMİ 22.08.2019 - 12:49, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3737+ kez okundu.
 

BÖLGE ÜRETİCİSİ PAZAR SIKINTISI NEDENİYLE DERTLİ

Burdur’un yayla seracılığındaki en önemli üretim merkezi olan Söğüt beldesinde bulunan domates üreticilerimiz pazardaki daralma nedeniyle sıkıntı içindedir.
Burdur Çavdır İlçesine bağlı Söğüt Beldesinde Tarımsal üretim yapan üreticiler sebzelerinin para etmediğinden dert yanan çiftçilerimiz gübre, mazot, ilaç ve fide fiyatlarından şikâyet etmekte ve devletten yardım istemektedir. Fide ve gübre fiyatlarında yüzde 50’lik bir bütçe desteği, ÖTV’siz mazot ve tarımsal elektrik ücretlerinde destekleme bekleyen üreticilerimiz söz konusu bu sorunlarının bir an önce çözüme kavuşmasını beklemektedirler. AKP’nin iktidar olduğu 17 yıllık süreçte diğer stratejik sektörler gibi tarım da ne yazık ki hak ettiği değeri bulamamış, aksine bir çöküşün içerisine doğru sürüklenmiştir. Çiftçimiz, üreticilerimiz yoksulluğa itilerek, tarım kesimi yok edilmeye çalışılmıştır. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nda, tarımsal destekleme için bütçeden ayrılması gereken kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağı hükmü bulunmasına rağmen Tarıma ayrılan destek milli gelirin yüzde 0,36'sı ile 0,63’ü aralığında kalmıştır. Yani AKP iktidarı kendi çıkardığı kanuna bile uymamaktadır. Sonuç olarak, destek görmeyen ve ürettiğinden para kazanamayan çiftçimiz borç batağına saplanmıştır. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında 2,8 milyon çiftçinin o günkü borcu 530 milyon lira civarındaydı. Bugün ise çiftçi sayısı 2,1 milyona gerilemiş ve çiftçilerin toplam borcu 118 milyar liraya yükselmiştir. Çiftçimizin borcu 222 kat artmış ve söz konusu bu borçlar yapılandırılmazsa, çiftçimizin gelecekte bu borcu ödemesi ve tekrar üretimde kalması mümkün olmayacaktır. Bu bilgiler ışığında; 1- Üreticilerimiz için, fide ve gübre fiyatlarında yüzde 50’lik bir bütçe desteği, ÖTV’siz mazot ve tarımsal elektrik ücretlerinde destekleme konusunda Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? 2- Üreticilerimizin zarar etmesini engellemek adına, ürün ekiminden önce arz-talep dengesinin gözetilmesi ve tarım planlaması konularında düşünceleriniz nedir? 3- 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nda, tarımsal destekleme için bütçeden ayrılması gereken kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağı hükmü bulunmasına rağmen tarıma ayrılan desteğin yüzde 1’den az olmasını nasıl karşılıyorsunuz? 4- AKP’nin iktidarda olduğu 17 yıl boyunca çiftçinin borcunun 222 kat artmış olması hususunu nasıl değerlendiriyorsunuz      
Burdur’un yayla seracılığındaki en önemli üretim merkezi olan Söğüt beldesinde bulunan domates üreticilerimiz pazardaki daralma nedeniyle sıkıntı içindedir.

Burdur Çavdır İlçesine bağlı Söğüt Beldesinde Tarımsal üretim yapan üreticiler sebzelerinin para etmediğinden dert yanan çiftçilerimiz gübre, mazot, ilaç ve fide fiyatlarından şikâyet etmekte ve devletten yardım istemektedir. Fide ve gübre fiyatlarında yüzde 50’lik bir bütçe desteği, ÖTV’siz mazot ve tarımsal elektrik ücretlerinde destekleme bekleyen üreticilerimiz söz konusu bu sorunlarının bir an önce çözüme kavuşmasını beklemektedirler.

AKP’nin iktidar olduğu 17 yıllık süreçte diğer stratejik sektörler gibi tarım da ne yazık ki hak ettiği değeri bulamamış, aksine bir çöküşün içerisine doğru sürüklenmiştir. Çiftçimiz, üreticilerimiz yoksulluğa itilerek, tarım kesimi yok edilmeye çalışılmıştır. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nda, tarımsal destekleme için bütçeden ayrılması gereken kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağı hükmü bulunmasına rağmen Tarıma ayrılan destek milli gelirin yüzde 0,36'sı ile 0,63’ü aralığında kalmıştır. Yani AKP iktidarı kendi çıkardığı kanuna bile uymamaktadır.

Sonuç olarak, destek görmeyen ve ürettiğinden para kazanamayan çiftçimiz borç batağına saplanmıştır. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında 2,8 milyon çiftçinin o günkü borcu 530 milyon lira civarındaydı. Bugün ise çiftçi sayısı 2,1 milyona gerilemiş ve çiftçilerin toplam borcu 118 milyar liraya yükselmiştir. Çiftçimizin borcu 222 kat artmış ve söz konusu bu borçlar yapılandırılmazsa, çiftçimizin gelecekte bu borcu ödemesi ve tekrar üretimde kalması mümkün olmayacaktır.

Bu bilgiler ışığında;

1- Üreticilerimiz için, fide ve gübre fiyatlarında yüzde 50’lik bir bütçe desteği, ÖTV’siz mazot ve tarımsal elektrik ücretlerinde destekleme konusunda Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?

2- Üreticilerimizin zarar etmesini engellemek adına, ürün ekiminden önce arz-talep dengesinin gözetilmesi ve tarım planlaması konularında düşünceleriniz nedir?

3- 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nda, tarımsal destekleme için bütçeden ayrılması gereken kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağı hükmü bulunmasına rağmen tarıma ayrılan desteğin yüzde 1’den az olmasını nasıl karşılıyorsunuz?

4- AKP’nin iktidarda olduğu 17 yıl boyunca çiftçinin borcunun 222 kat artmış olması hususunu nasıl değerlendiriyorsunuz

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.