“BURDUR HALK KÜLTÜRÜ” YENİDEN ARAŞTIRILIYOR

KÜLTÜR 09.05.2019 - 16:36, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 4333+ kez okundu.
 

“BURDUR HALK KÜLTÜRÜ” YENİDEN ARAŞTIRILIYOR

Mehmet Aktif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğünün akademik destekleri ile sürdürülen "Burdur Halk Kültürü Araştırmaları Projesi" alan çalışmaları devam ediyor.
Burdur Valisi Hasan Şıldak’ın talimatları ile hazırlanan ve özel önem verdiği bu proje Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından destekleniyor. Proje ile zengin bir kültürel mirasa sahip olan Burdur’un kültürünü tanıtmak, korumak ve geliştirmeye yönelik sorunları belirlemek amaçlanıyor. İlimizin halk kültürü alanındaki konu çeşitliliğini ortaya koyarak, yapılan alan araştırmaları ile elde edilen veriler ışığında görselleriyle beraber yayıma dönük bir çalışma oluşturulması hedefleniyor.   Bu kapsamda “halk edebiyatı, halk mutfağı, halk müziği, halk oyunları, halk hekimliği, geleneksel el sanatları, geleneksel giyim kuşam” alanında Burdur’un kültürel mirasının tespiti için alanında uzman akademik ve idari personelin yer aldığı bir kurul oluşturulmuştur. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden 7 öğretim üyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden 1 folklor araştırmacısının ve Müze Müdürlüğü’nden 1 personelin görev almakta olduğu kurul tarafından yürütülen çalışma kapsamında 7 ilçede (Ağlasun, Çeltikçi, Bucak, Karamanlı, Tefenni, Kemer, Gölhisar) alan araştırması yapılmıştır.   Halk kültürü konularına ilişkin görüşmeler esnasında ses kaydı yapılmış, fotoğraf ve video kaydıyla görsel belgeleme çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar Ramazan ayından sonra Altınyayla, Çavdır, Yeşilova ve Merkez ilçeye bağlı bazı köylerde devam edecektir. Yapılan alan araştırması sırasında ikinci bir çalışma konusu olarak halk kültürü evi için tespit edilen etnografik malzemeler kayıt altına alınmıştır.   VALİ HASAN ŞILDAK; PROJE KONUSUNDA DEĞERLENDİRME YAPTI   İlimizde unutulma riski taşıyan, son temsilcileri ile yaşatılmaya çalışılan kültürel unsurların, halk sanatlarının tespit edilerek, gelecek kuşaklara aktarılması, yaşatılması amacıyla başlatılan çalışmayı yürüten kurul üyelerine öncelikle teşekkür ediyorum.   Şehrimizi ve kültürümüzü tanıtmak, korumak ve geliştirmeye yönelik sorunları belirlemek, İlimizin halk kültürü alanındaki konu çeşitliliğini ortaya koymak adına başlattığımız bu projeyi önemsiyorum. Yapılacak alan araştırmalar ile elde edilen verilerin gündeme taşınması, tasnif edilen bazı unsurların yeni tasarımlarla çeşitlendirilip yeni tekniklerle yeni malzemeler kullanılarak turistik ve hediyelik eşya pazarlarıyla, makro ve mikro düzeyde geliştirilmesi ve unutulma riskine karşı önlemlerin alınması açısından da önemli olduğunu değerlendiriyorum. Bu anlamda kurulun yürüttüğü çalışmalar ile geleneksel unsurların korunmasına yönelik, yeni projelere kaynaklık edebilecek nitelikte bilimsel veriler elde edilmesi sağlanacaktır. Bu çalışma İlimiz açısından da önemli bir veri kaynağı haline gelecektir” diye konuştu.  
Mehmet Aktif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğünün akademik destekleri ile sürdürülen "Burdur Halk Kültürü Araştırmaları Projesi" alan çalışmaları devam ediyor.

Burdur Valisi Hasan Şıldak’ın talimatları ile hazırlanan ve özel önem verdiği bu proje Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından destekleniyor. Proje ile zengin bir kültürel mirasa sahip olan Burdur’un kültürünü tanıtmak, korumak ve geliştirmeye yönelik sorunları belirlemek amaçlanıyor. İlimizin halk kültürü alanındaki konu çeşitliliğini ortaya koyarak, yapılan alan araştırmaları ile elde edilen veriler ışığında görselleriyle beraber yayıma dönük bir çalışma oluşturulması hedefleniyor.

 

Bu kapsamda “halk edebiyatı, halk mutfağı, halk müziği, halk oyunları, halk hekimliği, geleneksel el sanatları, geleneksel giyim kuşam” alanında Burdur’un kültürel mirasının tespiti için alanında uzman akademik ve idari personelin yer aldığı bir kurul oluşturulmuştur. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden 7 öğretim üyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden 1 folklor araştırmacısının ve Müze Müdürlüğü’nden 1 personelin görev almakta olduğu kurul tarafından yürütülen çalışma kapsamında 7 ilçede (Ağlasun, Çeltikçi, Bucak, Karamanlı, Tefenni, Kemer, Gölhisar) alan araştırması yapılmıştır.

 

Halk kültürü konularına ilişkin görüşmeler esnasında ses kaydı yapılmış, fotoğraf ve video kaydıyla görsel belgeleme çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar Ramazan ayından sonra Altınyayla, Çavdır, Yeşilova ve Merkez ilçeye bağlı bazı köylerde devam edecektir. Yapılan alan araştırması sırasında ikinci bir çalışma konusu olarak halk kültürü evi için tespit edilen etnografik malzemeler kayıt altına alınmıştır.

 

VALİ HASAN ŞILDAK; PROJE KONUSUNDA DEĞERLENDİRME YAPTI  

İlimizde unutulma riski taşıyan, son temsilcileri ile yaşatılmaya çalışılan kültürel unsurların, halk sanatlarının tespit edilerek, gelecek kuşaklara aktarılması, yaşatılması amacıyla başlatılan çalışmayı yürüten kurul üyelerine öncelikle teşekkür ediyorum.

 

Şehrimizi ve kültürümüzü tanıtmak, korumak ve geliştirmeye yönelik sorunları belirlemek, İlimizin halk kültürü alanındaki konu çeşitliliğini ortaya koymak adına başlattığımız bu projeyi önemsiyorum. Yapılacak alan araştırmalar ile elde edilen verilerin gündeme taşınması, tasnif edilen bazı unsurların yeni tasarımlarla çeşitlendirilip yeni tekniklerle yeni malzemeler kullanılarak turistik ve hediyelik eşya pazarlarıyla, makro ve mikro düzeyde geliştirilmesi ve unutulma riskine karşı önlemlerin alınması açısından da önemli olduğunu değerlendiriyorum. Bu anlamda kurulun yürüttüğü çalışmalar ile geleneksel unsurların korunmasına yönelik, yeni projelere kaynaklık edebilecek nitelikte bilimsel veriler elde edilmesi sağlanacaktır. Bu çalışma İlimiz açısından da önemli bir veri kaynağı haline gelecektir” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.