GALATASARAY TAKIMI İLE AYNI YAŞTA BİNA

KÜLTÜR 23.02.2016 - 15:10, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3508+ kez okundu.
 

GALATASARAY TAKIMI İLE AYNI YAŞTA BİNA

Burdur da Türkiye- Yunanistan arasında ki 30 Ocak 1923 tarihinde nüfus mübadelesi anlaşması ile sahipleri tarafından yeni sahiplerine bırakılan bina yaşama direniyor.
Burdur Zafer Mahallesi’nde bulunan binanın 1905 de yapıldığı ve sahipleri tarafından Türkiye- Yunanistan arasında ki 30 Ocak 1923 tarihinde nüfus mübadelesi anlaşması  ile 1 Mayıs 1923 tarihinde uygulamaya geçilen mübadelede yeni sahiplerine verilerek son ön sene öncesine kadar mesken olan bina terk edilmesine karşılık yaşam koşulları karşısında ayakta kalan son bina olarak günümüze kadar gelebilmiştir.           Burdur, Isparta ve Antalya il ve ilçelerine Yunanistan topraklarında yerleşik, Batı Trakya’nın  dışındaki Müslüman- Rum uyrukluların ise Türkiye’ye zorunlu olarak göç ettirilmesini kapsayan anlaşma gereği Burdur Zafer Mahallesindeki terk edilmiş bina ve meskenlere yerleştirilmiştir. 103 yıl Zafer mahallesi sakinleri tarafından kullanılan bu binaların birçoğu mimari özelliklerini bu gün yitirmişlerdir.   Türkiye’ye mübadele yolu ile getirilen gözmen sayısı toplamı 499.239’dur mübadele ile gelen göçmen sayısının dışında ise 172.029’dur göçmenlere, Türkiye de dağıtılan gayri Müslimlere Rum evlerinin sayısı 88.700 sığınmacı göçmenlere ise 20.797’dir savaştan 1913 de Türkiye’nin nüfusu 15.800.000 iken 1923 de ise 12.000.000’e düştü 1927 yılı nüfus sayımlarında ise ancak 13.600.000 nüfus sayısına erişebilmişti.  Burdur’a gelen mübadele göçmenlerinin sayısını belirten tam bir kaynak bulunmamaktadır.    Burdur Zafer Mahallesi Kavaklı Rum Kilisesi ve Sakarya Mahallesi’ne yerleştirilen ve iskan edilen mübadele göçmenleri kendi mülkiyetlerinde bulunan bu evleri satarak veya yerine günün koşullarına göre bina yaparak bölgenin mimarisinin değişime uğramasına da neden olmuşlardır. Ancak sahipleri tarafından kaderine terk edilen bu bina dışındaki binalar 1923 öncesindeki mimari özellikleri taşımamaktadır.   Burdur Zafer Mahallesindeki kaderine terk edilen bu binada kimse oturmamakta. Ancak 1923 mübadelesinde Burdur’dan Yunanistan’ın Selanik kenti yakınlarında bir yerde ise iskan edilen Burdur’dan Yunanistan’a göç eden Rum ahali’nin hayatta olan Çocuklarını ve torunlarının Turizm amaçlı gezi düzenleyerek bu mahalle ve ailelerinin terk ettiği bu mekanları görmek için geldikleri mahalle halkı tarafından dile getirilmektedir.        
Burdur da Türkiye- Yunanistan arasında ki 30 Ocak 1923 tarihinde nüfus mübadelesi anlaşması ile sahipleri tarafından yeni sahiplerine bırakılan bina yaşama direniyor.

Burdur Zafer Mahallesi’nde bulunan binanın 1905 de yapıldığı ve sahipleri tarafından Türkiye- Yunanistan arasında ki 30 Ocak 1923 tarihinde nüfus mübadelesi anlaşması  ile 1 Mayıs 1923 tarihinde uygulamaya geçilen mübadelede yeni sahiplerine verilerek son ön sene öncesine kadar mesken olan bina terk edilmesine karşılık yaşam koşulları karşısında ayakta kalan son bina olarak günümüze kadar gelebilmiştir.

 

        Burdur, Isparta ve Antalya il ve ilçelerine Yunanistan topraklarında yerleşik, Batı Trakya’nın  dışındaki Müslüman- Rum uyrukluların ise Türkiye’ye zorunlu olarak göç ettirilmesini kapsayan anlaşma gereği Burdur Zafer Mahallesindeki terk edilmiş bina ve meskenlere yerleştirilmiştir. 103 yıl Zafer mahallesi sakinleri tarafından kullanılan bu binaların birçoğu mimari özelliklerini bu gün yitirmişlerdir.

 

Türkiye’ye mübadele yolu ile getirilen gözmen sayısı toplamı 499.239’dur mübadele ile gelen göçmen sayısının dışında ise 172.029’dur göçmenlere, Türkiye de dağıtılan gayri Müslimlere Rum evlerinin sayısı 88.700 sığınmacı göçmenlere ise 20.797’dir savaştan 1913 de Türkiye’nin nüfusu 15.800.000 iken 1923 de ise 12.000.000’e düştü 1927 yılı nüfus sayımlarında ise ancak 13.600.000 nüfus sayısına erişebilmişti.  Burdur’a gelen mübadele göçmenlerinin sayısını belirten tam bir kaynak bulunmamaktadır.

 

 Burdur Zafer Mahallesi Kavaklı Rum Kilisesi ve Sakarya Mahallesi’ne yerleştirilen ve iskan edilen mübadele göçmenleri kendi mülkiyetlerinde bulunan bu evleri satarak veya yerine günün koşullarına göre bina yaparak bölgenin mimarisinin değişime uğramasına da neden olmuşlardır. Ancak sahipleri tarafından kaderine terk edilen bu bina dışındaki binalar 1923 öncesindeki mimari özellikleri taşımamaktadır.

 

Burdur Zafer Mahallesindeki kaderine terk edilen bu binada kimse oturmamakta. Ancak 1923 mübadelesinde Burdur’dan Yunanistan’ın Selanik kenti yakınlarında bir yerde ise iskan edilen Burdur’dan Yunanistan’a göç eden Rum ahali’nin hayatta olan Çocuklarını ve torunlarının Turizm amaçlı gezi düzenleyerek bu mahalle ve ailelerinin terk ettiği bu mekanları görmek için geldikleri mahalle halkı tarafından dile getirilmektedir.

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.