KİRAZ VE KİRAZ ÜRETİMİNİN GELECEĞİ KONULU KİRAZ ÇALIŞTAYI YAPILDI

DİĞER 10.10.2018 - 17:25, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3027+ kez okundu.
 

KİRAZ VE KİRAZ ÜRETİMİNİN GELECEĞİ KONULU KİRAZ ÇALIŞTAYI YAPILDI

Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay DARCAN ise kiraz üzerine yapılacak kümelenme ve spesifik bir çalışma modeli ile kirazın yetiştirilmesi, zirai mücadelesi ve pazarlanmasında önemli bir etken olacağını vurguladı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde ‘ Tarımsal Mücadele Yöntemleri’ konulu Kiraz Çalıştayı düzenlendi.SOMTAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rahmi TÜRK yaptı. TÜRK konuşmasında kirazlara zarar veren böcek türleri ile mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, düzenlenen çalıştay sonrasında birçok çözüm önerisinin sunulmasını dilediklerini belirt Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay DARCAN ise kiraz üzerine yapılacak kümelenme ve spesifik bir çalışma modeli ile kirazın yetiştirilmesi, zirai mücadelesi ve pazarlanmasında önemli bir etken olacağını vurguladı. TAGEM Genel Müdürü Özkan KAYACAN da gerçekleştirilen çalıştayda MAKÜ’nün akademik birikimi, TAGEM’deki araştırmacılar ve ilgili kurumların desteğiyle kiraz yetiştiriciliğinde önemli bir ivme kat edebileceklerini belirterek Türkiye’nin kiraz üretiminde dünya lideri olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olmasına rağmen hasat sonrasında büyük kayıplar yaşandığını vurgulayan KAYACAN, kirazın pazarlanmasında da sıkıntıların olduğunu belirtti.   Göller bölgesi içerisinde kirazın önemli bir yeri olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise kiraz yetiştiriciliğinde önemli bir aşama kaydedildiğini, doğru tarımsal yöntemlerle bu gelişmenin daha da ileriye taşınabileceğini söyledi. Gerçekleştirilen çalıştayın iki ana sebebi olduğunun altını çizen Rektör KORKMAZ, bunlardan ilkinin zararlılarla mücadele olduğunu ikincisinin ise pazardaki değişimlerin olduğunu vurguladı. Çalıştay sonrasında kirazın yol haritasının çıkarılmasını ve bunun tabandan başlayarak pazarlamaya kadar her aşamasında kiraz üretimi ve satışında önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.   Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ali KÜDEN ‘Kirazın Yolculuğu’, Uzm. Ayşe UYSAL ‘Kiraz Hastalıkları’, Dr. Ayşe ÖZDEM ‘Kiraz Zararlıları ve Mücadele Yöntemleri’, Uzm. Fatih TOLGA ‘Sirke Sineği Mücadelesi ve Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Oluşturma’, Prof. Dr. Mustafa ERKAN ‘Kirazın Hasat, Boylama, Ambalaj, Depolama ve Taşınması’ ve Prof. Dr. Senih YAZGAN tarafından ‘Kiraz İç ve Dış Satımında Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi   Çalıştay sonrasında Korkuteli’nde bulunan kiraz üretimi ve işletme entegre tesisleri gezilerek kirazı üretimi ve pazarlanması aşamaları yerinde incelendi.
Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay DARCAN ise kiraz üzerine yapılacak kümelenme ve spesifik bir çalışma modeli ile kirazın yetiştirilmesi, zirai mücadelesi ve pazarlanmasında önemli bir etken olacağını vurguladı.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ev sahipliğinde ‘ Tarımsal Mücadele Yöntemleri’ konulu Kiraz Çalıştayı düzenlendi.SOMTAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rahmi TÜRK yaptı. TÜRK konuşmasında kirazlara zarar veren böcek türleri ile mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, düzenlenen çalıştay sonrasında birçok çözüm önerisinin sunulmasını dilediklerini belirt Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay DARCAN ise kiraz üzerine yapılacak kümelenme ve spesifik bir çalışma modeli ile kirazın yetiştirilmesi, zirai mücadelesi ve pazarlanmasında önemli bir etken olacağını vurguladı.

TAGEM Genel Müdürü Özkan KAYACAN da gerçekleştirilen çalıştayda MAKÜ’nün akademik birikimi, TAGEM’deki araştırmacılar ve ilgili kurumların desteğiyle kiraz yetiştiriciliğinde önemli bir ivme kat edebileceklerini belirterek Türkiye’nin kiraz üretiminde dünya lideri olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin kiraz üretiminde önemli bir yere sahip olmasına rağmen hasat sonrasında büyük kayıplar yaşandığını vurgulayan KAYACAN, kirazın pazarlanmasında da sıkıntıların olduğunu belirtti.

 

Göller bölgesi içerisinde kirazın önemli bir yeri olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise kiraz yetiştiriciliğinde önemli bir aşama kaydedildiğini, doğru tarımsal yöntemlerle bu gelişmenin daha da ileriye taşınabileceğini söyledi. Gerçekleştirilen çalıştayın iki ana sebebi olduğunun altını çizen Rektör KORKMAZ, bunlardan ilkinin zararlılarla mücadele olduğunu ikincisinin ise pazardaki değişimlerin olduğunu vurguladı. Çalıştay sonrasında kirazın yol haritasının çıkarılmasını ve bunun tabandan başlayarak pazarlamaya kadar her aşamasında kiraz üretimi ve satışında önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.

 

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ali KÜDEN ‘Kirazın Yolculuğu’, Uzm. Ayşe UYSAL ‘Kiraz Hastalıkları’, Dr. Ayşe ÖZDEM ‘Kiraz Zararlıları ve Mücadele Yöntemleri’, Uzm. Fatih TOLGA ‘Sirke Sineği Mücadelesi ve Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Oluşturma’, Prof. Dr. Mustafa ERKAN ‘Kirazın Hasat, Boylama, Ambalaj, Depolama ve Taşınması’ ve Prof. Dr. Senih YAZGAN tarafından ‘Kiraz İç ve Dış Satımında Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi

 

Çalıştay sonrasında Korkuteli’nde bulunan kiraz üretimi ve işletme entegre tesisleri gezilerek kirazı üretimi ve pazarlanması aşamaları yerinde incelendi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.