MİLLETVEKİLİ GÖKER; “ KAMYONCU ESNAFININ SORUNLARINA DEĞİNDİ”

YAŞAM 03.01.2020 - 16:22, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3302+ kez okundu.
 

MİLLETVEKİLİ GÖKER; “ KAMYONCU ESNAFININ SORUNLARINA DEĞİNDİ”

Karayolları Trafik Kanunu gereğince kamyon, çekici ve otobüslerde takograf bulundurulması ve kullanılır durumda olması zorunludur.
Burdur CHP Milletvekili Dr. Mehmet Göker; Bu kapsamda, ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu taşıt sürücülerinin, taşıt kullanma sürelerine aykırı olarak taşıt kullanması ve bunlara taşıt kullandırılması yasaklanmıştır. Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği gereğince yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan 1996 model ve üstü tüm araçların 31.12.2019 tarihinden itibaren dijital takograf kullanmaları zorunlu hale getirilmiştir.   Buna göre, yetki belgesi sahipleri Ocak 2020 içerisinde indirdikleri sayısal takograf verilerini, en geç Şubat 2020 sonuna kadar ve aynı şekilde sonrasında da her ay indirdikleri verileri en geç takip eden ayın sonuna kadar göndermekle yükümlüdür.   Yine 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giren başka bir uygulama ile yük taşımacılığı yapan esnafımızın yükledikleri eşya veya yükün gönderici-alıcı bilgileri, araç bilgileri ve şoför bilgileriyle birlikte yükleme işleminden 6 saat içinde söz konusu bu verileri e-Devlet üzerinden Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne göndermeleri gerekmektedir.   Akaryakıt istasyonları ülkemizde vergi dairesi gibi çalışmaktadır. Bu istasyonların mükellefi gibi görülen yük ve eşya taşımacılığı yapan esnafımız ise para kazanmak bir yana, derin bir ekonomik kriz yaşamaktadır. Kasko, trafik sigortası gibi yüksek maliyetler ile uğraşan esnafımız son yıllarda yedek parça fiyatlarına gelen aşırı zamlarla da boğuşmaktadır. 2019 yılının Mayıs ayında 280 lira olan bir kampana fiyatı yine 2019 yılının Ekim ayında 700 liraya fırlamıştır.    Sonuç olarak altyapısı tam olarak hazır olmayan bu iki yeni ve farklı yöntem nedeniyle birçok firma ve kamyon sahibi sıkıntılar yaşayacaktır. Söz konusu yaptırımların en az 1 yıl süre ile ertelenmesi ve bu yeni sistemler hakkında esnafımızın seminerler aracılığı ile bilgilendirilmesi gayet yerinde bir davranış olacaktır.  
Karayolları Trafik Kanunu gereğince kamyon, çekici ve otobüslerde takograf bulundurulması ve kullanılır durumda olması zorunludur.

Burdur CHP Milletvekili Dr. Mehmet Göker; Bu kapsamda, ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu taşıt sürücülerinin, taşıt kullanma sürelerine aykırı olarak taşıt kullanması ve bunlara taşıt kullandırılması yasaklanmıştır. Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği gereğince yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan 1996 model ve üstü tüm araçların 31.12.2019 tarihinden itibaren dijital takograf kullanmaları zorunlu hale getirilmiştir.  

Buna göre, yetki belgesi sahipleri Ocak 2020 içerisinde indirdikleri sayısal takograf verilerini, en geç Şubat 2020 sonuna kadar ve aynı şekilde sonrasında da her ay indirdikleri verileri en geç takip eden ayın sonuna kadar göndermekle yükümlüdür.  

Yine 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe giren başka bir uygulama ile yük taşımacılığı yapan esnafımızın yükledikleri eşya veya yükün gönderici-alıcı bilgileri, araç bilgileri ve şoför bilgileriyle birlikte yükleme işleminden 6 saat içinde söz konusu bu verileri e-Devlet üzerinden Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne göndermeleri gerekmektedir.  

Akaryakıt istasyonları ülkemizde vergi dairesi gibi çalışmaktadır. Bu istasyonların mükellefi gibi görülen yük ve eşya taşımacılığı yapan esnafımız ise para kazanmak bir yana, derin bir ekonomik kriz yaşamaktadır. Kasko, trafik sigortası gibi yüksek maliyetler ile uğraşan esnafımız son yıllarda yedek parça fiyatlarına gelen aşırı zamlarla da boğuşmaktadır. 2019 yılının Mayıs ayında 280 lira olan bir kampana fiyatı yine 2019 yılının Ekim ayında 700 liraya fırlamıştır.   

Sonuç olarak altyapısı tam olarak hazır olmayan bu iki yeni ve farklı yöntem nedeniyle birçok firma ve kamyon sahibi sıkıntılar yaşayacaktır. Söz konusu yaptırımların en az 1 yıl süre ile ertelenmesi ve bu yeni sistemler hakkında esnafımızın seminerler aracılığı ile bilgilendirilmesi gayet yerinde bir davranış olacaktır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.