PANSUMAN ÇÖZÜMLER ÇİFTÇİNİN YARASINI SARMAZ

SİYASET 16.10.2018 - 15:20, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3163+ kez okundu.
 

PANSUMAN ÇÖZÜMLER ÇİFTÇİNİN YARASINI SARMAZ

Geçtiğimiz hafta, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'nda açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımda belli ürünlerde indirime gidildiğini açıklamıştır.
 Burdur CHP Milletvekili Mehmet Göker, yaptığı yazılı açıklamada; “Et ve Süt Kurumu tarafından 10 üründe yüzde 10 indirim yapıldığını, Atatürk Orman Çiftliği tarafından 14 üründe yüzde 10 indirim yapıldığını, sığ ve toz gübreyle yemde yüzde 10 indirim yapıldığını belirten Bakan bunu müjdeli bir haber gibi sunmuştur.” Ancak Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin pansuman çözümleri çiftçinin tarlasını ekmesini sağlayamayacağı açıktır. Bizler tabi ki bu ülkenin vatandaşları olarak, bu zor günleri geride bırakabilmek adına hep beraber elimizden geleni yapacağız. Ancak Bakana hatırlatmak isterim ki gübre, yem, ilaç gibi tarımsal girdilere son üç ayda yüzde 50 ile yüzde 120'ye ulaşan zamların yapıldığı kamuoyunca bilinmektedir bütün bunlar dikkate alındığında cılız sayılacak bir  yüzde 10’luk bir indirimin çiftçiye bir katkı sağlaması ve enflasyonu düşürmesi oldukça zor görünmektedir. Yüksek zamlar nedeniyle çiftçi girdi alamayacağı için üretimde düşüş olacak ve üretim azaldığı için fiyatların artması enflasyonu körükleyecektir. Tarımsal girdilerde çok daha yüksek oranlı indirimlere ihtiyaç olduğu gözle görülür bir gerçektir. Önümüzdeki sezona üretim yapılması için üreticinin tarlasını ekmesi ve bugün temel girdilerde ithalat ile temin ettiğimiz mal ve hizmetleri dışarıdan alma sorunluluğunun ortadan kaldırılmasına inanıyorum. Aslında sorun, ülkemizin özellikle son yıllarda tarımda üretime yönelik politikaları tercih etmemesine dayanmaktadır. Çiftçinin yüksek maliyetlere rağmen üretim yapmak istemesi görmezden gelinerek çiftçinin borçlanmasına, tarlalarını ipotek etmesine göz yumuldu. Yine tüketimin sürekli olarak arttığı ülkemizde üretimin desteklenmemesi sonucu birçok arazinin boş kalmasına göz yumuldu. Sonuç olarak bitkisel ve hayvansal gıda bakımından bir zamanlar dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapan ülkemiz artık kendisine yetmeyen bir ülke konumuna gelmiştir. Son 16 yılda mera varlığı 40 milyon hektarlardan 13 milyon hektarlara gerilemiş, çiftçimizin 1 milyar lira olan borcu 100 milyara yaklaşmış, tarla ipoteği karşılığı kredi kullanımı patlama yapmış, Türkiye tarım ürünlerinde net ihracatçı iken net ithalatçı konuma gelmiştir. Hâlihazırda, süt üreticileri aylardır çok zor günler geçirmektedir. Yem fiyatları artık dövize endeksli olduğu için sürekli artmaktadır. 50 kilogramlık bir çuval yem bugün yaklaşık 73-75 liraya kadar yükselmiştir. Bugün çiğ sütün referans fiyatının 1 lira 70 kuruş olduğu düşünüldüğünde, üreticimiz 1 litre süt ile 1 kilo yem bile alamamaktadır. 1,3 olan süt/yem paritesi hesabından yola çıkıldığında çiğ sütün litre fiyatının 1 lira 95 kuruş olması bir gerekliliktir.                            
Geçtiğimiz hafta, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'nda açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımda belli ürünlerde indirime gidildiğini açıklamıştır.

 Burdur CHP Milletvekili Mehmet Göker, yaptığı yazılı açıklamada; “Et ve Süt Kurumu tarafından 10 üründe yüzde 10 indirim yapıldığını, Atatürk Orman Çiftliği tarafından 14 üründe yüzde 10 indirim yapıldığını, sığ ve toz gübreyle yemde yüzde 10 indirim yapıldığını belirten Bakan bunu müjdeli bir haber gibi sunmuştur.” Ancak Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin pansuman çözümleri çiftçinin tarlasını ekmesini sağlayamayacağı açıktır.

Bizler tabi ki bu ülkenin vatandaşları olarak, bu zor günleri geride bırakabilmek adına hep beraber elimizden geleni yapacağız. Ancak Bakana hatırlatmak isterim ki gübre, yem, ilaç gibi tarımsal girdilere son üç ayda yüzde 50 ile yüzde 120'ye ulaşan zamların yapıldığı kamuoyunca bilinmektedir bütün bunlar dikkate alındığında cılız sayılacak bir  yüzde 10’luk bir indirimin çiftçiye bir katkı sağlaması ve enflasyonu düşürmesi oldukça zor görünmektedir.

Yüksek zamlar nedeniyle çiftçi girdi alamayacağı için üretimde düşüş olacak ve üretim azaldığı için fiyatların artması enflasyonu körükleyecektir. Tarımsal girdilerde çok daha yüksek oranlı indirimlere ihtiyaç olduğu gözle görülür bir gerçektir. Önümüzdeki sezona üretim yapılması için üreticinin tarlasını ekmesi ve bugün temel girdilerde ithalat ile temin ettiğimiz mal ve hizmetleri dışarıdan alma sorunluluğunun ortadan kaldırılmasına inanıyorum.

Aslında sorun, ülkemizin özellikle son yıllarda tarımda üretime yönelik politikaları tercih etmemesine dayanmaktadır. Çiftçinin yüksek maliyetlere rağmen üretim yapmak istemesi görmezden gelinerek çiftçinin borçlanmasına, tarlalarını ipotek etmesine göz yumuldu. Yine tüketimin sürekli olarak arttığı ülkemizde üretimin desteklenmemesi sonucu birçok arazinin boş kalmasına göz yumuldu. Sonuç olarak bitkisel ve hayvansal gıda bakımından bir zamanlar dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapan ülkemiz artık kendisine yetmeyen bir ülke konumuna gelmiştir. Son 16 yılda mera varlığı 40 milyon hektarlardan 13 milyon hektarlara gerilemiş, çiftçimizin 1 milyar lira olan borcu 100 milyara yaklaşmış, tarla ipoteği karşılığı kredi kullanımı patlama yapmış, Türkiye tarım ürünlerinde net ihracatçı iken net ithalatçı konuma gelmiştir.

Hâlihazırda, süt üreticileri aylardır çok zor günler geçirmektedir. Yem fiyatları artık dövize endeksli olduğu için sürekli artmaktadır. 50 kilogramlık bir çuval yem bugün yaklaşık 73-75 liraya kadar yükselmiştir. Bugün çiğ sütün referans fiyatının 1 lira 70 kuruş olduğu düşünüldüğünde, üreticimiz 1 litre süt ile 1 kilo yem bile alamamaktadır. 1,3 olan süt/yem paritesi hesabından yola çıkıldığında çiğ sütün litre fiyatının 1 lira 95 kuruş olması bir gerekliliktir.

                           

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.