YEDİKLERİ MANTARDAN ZEHİRLENDİLER

SAĞLIK 08.05.2020 - 13:17, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3358+ kez okundu.
 

YEDİKLERİ MANTARDAN ZEHİRLENDİLER

Burdur Merkez Büğdüz Köyünde topladıkları mantardan zehirlenen dört vatandaşımız olay sonrasında hastaneye yatırılarak tedavi altına alınmıştır.
Merkez Büğdüz Köyünde rastgele doğadan topladıkları mantarları yemek yaparak yedikleri anlaşılan vatandaşlar zehirlendiklerinin anlaşılması üzerine dört vatandaşımız hastanemizde  tedavi altına alınmıştır. Burdur Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Nedim Ongun; mantar zehirlenmelerine  dikkat çekmek için yaptığı açıklamada; topladıkları mantardan zehirlenen dört vatandaşımız hastanemiz acil servisine başvurdular. Dağdan topladıkları mantarı zehirli olup olmadığına bakmadan yedikten sonra üşüme, titreme, kusma ve tat değişikliği şikayetleri ile hastanemiz acil servisine getirildiler. hastalarımız  olay üzerine hastanemiz acil servisinde derhal gerekli müdahaleleri yapılarak servise yatırıldılar. Bir hastamız yoğun bakımda, 3 hastamız dahiliye servisimizde tetkikleri yapılarak tedavi altına alındılar. Genel durumları iyi seyreden ve tedavileri tamamlanan hastalarımızı bugün taburcu ediyoruz. Ülkemizde çok sayıda mantar türü olmakla birlikte bunların önemli bir kısmı da zehirlidir. İnsanların zehirli mantar türlerini ayırt etmesi oldukça zordur. Mantar yenilmesini takiben 2-6 saat arasında zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi şikayetlerin yanında karaciğer ve böbrek yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilen durumlar görülebilir. Zehirli mantarların tadı, rengi, kokusu yenebilen mantarlardan farklı değildir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda zehirlenme belirtilerinin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. ’’ dedi.  
Burdur Merkez Büğdüz Köyünde topladıkları mantardan zehirlenen dört vatandaşımız olay sonrasında hastaneye yatırılarak tedavi altına alınmıştır.

Merkez Büğdüz Köyünde rastgele doğadan topladıkları mantarları yemek yaparak yedikleri anlaşılan vatandaşlar zehirlendiklerinin anlaşılması üzerine dört vatandaşımız hastanemizde  tedavi altına alınmıştır. Burdur Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Nedim Ongun; mantar zehirlenmelerine  dikkat çekmek için yaptığı açıklamada; topladıkları mantardan zehirlenen dört vatandaşımız hastanemiz acil servisine başvurdular.

Dağdan topladıkları mantarı zehirli olup olmadığına bakmadan yedikten sonra üşüme, titreme, kusma ve tat değişikliği şikayetleri ile hastanemiz acil servisine getirildiler. hastalarımız  olay üzerine hastanemiz acil servisinde derhal gerekli müdahaleleri yapılarak servise yatırıldılar.

Bir hastamız yoğun bakımda, 3 hastamız dahiliye servisimizde tetkikleri yapılarak tedavi altına alındılar. Genel durumları iyi seyreden ve tedavileri tamamlanan hastalarımızı bugün taburcu ediyoruz.

Ülkemizde çok sayıda mantar türü olmakla birlikte bunların önemli bir kısmı da zehirlidir. İnsanların zehirli mantar türlerini ayırt etmesi oldukça zordur. Mantar yenilmesini takiben 2-6 saat arasında zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi şikayetlerin yanında karaciğer ve böbrek yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilen durumlar görülebilir.

Zehirli mantarların tadı, rengi, kokusu yenebilen mantarlardan farklı değildir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda zehirlenme belirtilerinin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. ’’ dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.