25 Yaşından Büyük Araç Sahiplerine Müjde!

DÜNYA 21.11.2024 - 20:14, Güncelleme: 21.11.2024 - 20:14 1614 kez okundu.
 

25 Yaşından Büyük Araç Sahiplerine Müjde!

Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, 25 yaşından büyük araçların trafikten çekilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) hurda teşviki düzenlemesi içeren bir kanun teklifi sundu.
    ÖTV’siz Araç Satışı Önerisi Teklife göre, 25 yaş ve üzerindeki araçların sahipleri, araçlarını geri dönüşüme verdikleri takdirde Türkiye’de üretilmiş yeni araç alımlarında bir defaya mahsus olmak üzere Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf tutulacak. Bu düzenleme ile hem çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hem de ekonomik dönüşüm sağlanması hedefleniyor.   Trafikteki Araçların Yaş Ortalaması Yüksek Teklifin gerekçesinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dikkat çekildi. 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 30 milyonu aştığı belirtilirken, araçların yaş ortalamasının 14,5 olduğu ve yüzde 25’inin 21 yaşından büyük olduğu ifade edildi. Yaşı büyük araçların bakım maliyetleri ve çevreye verdikleri zararların yanı sıra trafik güvenliğini de olumsuz etkilediği vurgulandı.  Ticari Araçlara ÖTV ve KDV Muafiyeti Teklifi TBMM’ye sunulan bir diğer düzenleme ise ticari araç kullanan şoför esnafını kapsıyor. Bu düzenlemeyle, geçimini tek araçla sağlayan şoförlerin 10 yıl boyunca ticari faaliyetlerde kullanacakları yeni araçlarını ÖTV ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeden satın almaları öneriliyor.   TESK’ten Hurda Araç Çağrısı   Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, eski araçların ekonomik ömürlerini tamamladığını ve çevreye zarar verdiğini ifade etti. Palandöken, eski araçların trafikten çekilmesini teşvik edecek düzenlemelerin yeniden gündeme alınması gerektiğini vurguladı.   Hurda Teşviklerinin Tarihçesi Türkiye’de hurda araç teşvikleri ilk kez 2003 yılında uygulanmaya başlandı ve zamanla farklı şekillerde hayata geçirildi. 2018-2019 yıllarında yapılan düzenlemelerde, belirlenen şartları taşıyan araçların hurdaya çıkarılması halinde ÖTV indirimi sağlandı. Ancak 2019’dan bu yana hurda teşvikleri konusunda yeni bir uygulama yapılmadı.   Yeni düzenlemeler, otomotiv sektöründe hareketlilik yaratmayı ve çevresel sürdürülebilirliği desteklemeyi hedefliyor.
Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, 25 yaşından büyük araçların trafikten çekilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) hurda teşviki düzenlemesi içeren bir kanun teklifi sundu.

 

 

ÖTV’siz Araç Satışı Önerisi

Teklife göre, 25 yaş ve üzerindeki araçların sahipleri, araçlarını geri dönüşüme verdikleri takdirde Türkiye’de üretilmiş yeni araç alımlarında bir defaya mahsus olmak üzere Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf tutulacak. Bu düzenleme ile hem çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hem de ekonomik dönüşüm sağlanması hedefleniyor.  

Trafikteki Araçların Yaş Ortalaması Yüksek

Teklifin gerekçesinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dikkat çekildi. 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 30 milyonu aştığı belirtilirken, araçların yaş ortalamasının 14,5 olduğu ve yüzde 25’inin 21 yaşından büyük olduğu ifade edildi. Yaşı büyük araçların bakım maliyetleri ve çevreye verdikleri zararların yanı sıra trafik güvenliğini de olumsuz etkilediği vurgulandı. 

Ticari Araçlara ÖTV ve KDV Muafiyeti Teklifi

TBMM’ye sunulan bir diğer düzenleme ise ticari araç kullanan şoför esnafını kapsıyor. Bu düzenlemeyle, geçimini tek araçla sağlayan şoförlerin 10 yıl boyunca ticari faaliyetlerde kullanacakları yeni araçlarını ÖTV ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemeden satın almaları öneriliyor.  

TESK’ten Hurda Araç Çağrısı  

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, eski araçların ekonomik ömürlerini tamamladığını ve çevreye zarar verdiğini ifade etti. Palandöken, eski araçların trafikten çekilmesini teşvik edecek düzenlemelerin yeniden gündeme alınması gerektiğini vurguladı.  

Hurda Teşviklerinin Tarihçesi

Türkiye’de hurda araç teşvikleri ilk kez 2003 yılında uygulanmaya başlandı ve zamanla farklı şekillerde hayata geçirildi. 2018-2019 yıllarında yapılan düzenlemelerde, belirlenen şartları taşıyan araçların hurdaya çıkarılması halinde ÖTV indirimi sağlandı. Ancak 2019’dan bu yana hurda teşvikleri konusunda yeni bir uygulama yapılmadı.  

Yeni düzenlemeler, otomotiv sektöründe hareketlilik yaratmayı ve çevresel sürdürülebilirliği desteklemeyi hedefliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.