Burdur’da bir el emeği daha kayboluyor!

DÜNYA 24.09.2024 - 15:07, Güncelleme: 24.09.2024 - 15:07 164 kez okundu.
 

Burdur’da bir el emeği daha kayboluyor!

Burdur’da hayvancılıkla uğraşanlar için demircilerin sürekli yaptığı hayvan yemlik tokaları teknolojiye yenik düştü.
Yeni ahır yapan herkesin hayvanlarını bağlamak için yaptırdığı toklalar açık besi ve şakşak sisteminin gelişmesiyle yemlik tokaları artık üretilmiyor. Zamana ve teknolojiye direnen Demirci Ustası Serdal Korkmaz 10 yıl önce ayda binlerce hayvan yemlik tokası yaptıklarını anlattı. Gelişen teknoloji nedeniyle yılda 100-200 siparişe kadar düştüklerini anlatan Demirci Serdal Korkmaz, “Eskiden babamla birlikte aylık binlerce yemlik tokası yapardık. Gelişen teknoloji ve yeniliklerle artık hayvancılık yapanlar açık besi ve şakşak sistemine geçti. Köylerde yeni ahır yapanlar bu sistemleri kullanıyor. Eski tip yemlik ve kapalı sistem yapan çok az çiftçi kaldı. Onlardan da yılda 100-200 ancak sipariş geliyor” dedi. Son 10 yıldır demircilik mesleğine insanların hevesinin kalmadığını söyleyen Demir Ustası Korkmaz, “Son 10 yıldan beri bu mesleğe heves kalmadı. Yetişen eleman olmadığı için eski elemanlar devam ettiriyor. Eski çalışan elemanlarda öldüğü zaman iş unutulmaya doğru gidecek. Çünkü maliyetler arttı, el emeğine kıymet veren yok.” Şeklinde konuştu.
Burdur’da hayvancılıkla uğraşanlar için demircilerin sürekli yaptığı hayvan yemlik tokaları teknolojiye yenik düştü.

Yeni ahır yapan herkesin hayvanlarını bağlamak için yaptırdığı toklalar açık besi ve şakşak sisteminin gelişmesiyle yemlik tokaları artık üretilmiyor.
Zamana ve teknolojiye direnen Demirci Ustası Serdal Korkmaz 10 yıl önce ayda binlerce hayvan yemlik tokası yaptıklarını anlattı.
Gelişen teknoloji nedeniyle yılda 100-200 siparişe kadar düştüklerini anlatan Demirci Serdal Korkmaz, “Eskiden babamla birlikte aylık binlerce yemlik tokası yapardık. Gelişen teknoloji ve yeniliklerle artık hayvancılık yapanlar açık besi ve şakşak sistemine geçti. Köylerde yeni ahır yapanlar bu sistemleri kullanıyor. Eski tip yemlik ve kapalı sistem yapan çok az çiftçi kaldı. Onlardan da yılda 100-200 ancak sipariş geliyor” dedi.
Son 10 yıldır demircilik mesleğine insanların hevesinin kalmadığını söyleyen Demir Ustası Korkmaz, “Son 10 yıldan beri bu mesleğe heves kalmadı. Yetişen eleman olmadığı için eski elemanlar devam ettiriyor. Eski çalışan elemanlarda öldüğü zaman iş unutulmaya doğru gidecek. Çünkü maliyetler arttı, el emeğine kıymet veren yok.” Şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.