Burdur'da Saat Tamirciliği: Bir Mesleğin Yarım Asırlık Serüveni

DÜNYA 25.01.2024 - 21:34, Güncelleme: 25.01.2024 - 21:34 3659+ kez okundu.
 

Burdur'da Saat Tamirciliği: Bir Mesleğin Yarım Asırlık Serüveni

Uzun yıllardır süregelen bir meslek olan saat tamirciliği, Türkiye'nin farklı bölgelerinde hala yaşatılmaya çalışılan nadir mesleklerden biri olarak öne çıkıyor.
Hüseyin Ünlü (66) bu geleneksel mesleğin ustalarından biri olarak, 1974 yılından bu yana saat tamirciliği yapıyor ve yarım asırdan uzun bir süredir bu özel mesleği sürdürmeye devam ediyor. Teknolojinin ilerlemesi cep telefonlarının ve akıllı saatlerin çıkmasıyla beraber unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilen saat tamirciliği mesleğini inatla sürdürüyor. Burdur'da 12 yaşından beri saat tamiri yapan Hüseyin Ünlü, kurmalı mekanizmayla çalışan duvar, cep, kol ve masa saatlerinin tamirini yapmaya devam ediyor. Mesleği boyunca üç çırak yetiştirdiğini belirten Hüseyin Ünlü bir tanesinin hala Burdur'da saat tamirciliği yapmaya devam ettiğini gurur duyarak paylaşıyor. Ünlü, yeni çırakların artık gelmediğini ve mesleğin unutulmaya başladığını üzülerek ifade ediyor. İşlerin eskisi gibi olmadığını anlatan Ünlü, şöyle devam etti: "Herkes kendi çapında ustadır. 50 yıldır duvar, masa, kol ve cep saatlerini tamir ediyorum. Bu, tecrübeyle alakalı bir şey. Genelde 'bimbamlı duvar saati' ve 'kuşlu saat' gibi antika ürünlerle ilgileniyorum. Şu anda kimse bunlara bakmıyor bile. Maalesef işlerimiz eskisi gibi değil." Önceden günde 15-20 tamir yaptıklarını ancak artık günde ortalama 2 taneyi geçemediklerini vurgulayan Hüseyin Ünlü "Akıllı telefonlarda dijital saat bulunduğu için insanlar artık bu tarz ürünlere yönelmiyorlar fakat saat bir kültürdür. Bunun farkında değiller. Tüm dünya mekanik saate geçti. Bizim insanlarımız ise pilli saatlere yöneliyorlar." diye konuştu.
Uzun yıllardır süregelen bir meslek olan saat tamirciliği, Türkiye'nin farklı bölgelerinde hala yaşatılmaya çalışılan nadir mesleklerden biri olarak öne çıkıyor.


Hüseyin Ünlü (66) bu geleneksel mesleğin ustalarından biri olarak, 1974 yılından bu yana saat tamirciliği yapıyor ve yarım asırdan uzun bir süredir bu özel mesleği sürdürmeye devam ediyor. Teknolojinin ilerlemesi cep telefonlarının ve akıllı saatlerin çıkmasıyla beraber unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilen saat tamirciliği mesleğini inatla sürdürüyor.
Burdur'da 12 yaşından beri saat tamiri yapan Hüseyin Ünlü, kurmalı mekanizmayla çalışan duvar, cep, kol ve masa saatlerinin tamirini yapmaya devam ediyor.

Mesleği boyunca üç çırak yetiştirdiğini belirten Hüseyin Ünlü bir tanesinin hala Burdur'da saat tamirciliği yapmaya devam ettiğini gurur duyarak paylaşıyor. Ünlü, yeni çırakların artık gelmediğini ve mesleğin unutulmaya başladığını üzülerek ifade ediyor.

İşlerin eskisi gibi olmadığını anlatan Ünlü, şöyle devam etti: "Herkes kendi çapında ustadır. 50 yıldır duvar, masa, kol ve cep saatlerini tamir ediyorum. Bu, tecrübeyle alakalı bir şey. Genelde 'bimbamlı duvar saati' ve 'kuşlu saat' gibi antika ürünlerle ilgileniyorum. Şu anda kimse bunlara bakmıyor bile. Maalesef işlerimiz eskisi gibi değil."

Önceden günde 15-20 tamir yaptıklarını ancak artık günde ortalama 2 taneyi geçemediklerini vurgulayan Hüseyin Ünlü "Akıllı telefonlarda dijital saat bulunduğu için insanlar artık bu tarz ürünlere yönelmiyorlar fakat saat bir kültürdür. Bunun farkında değiller. Tüm dünya mekanik saate geçti. Bizim insanlarımız ise pilli saatlere yöneliyorlar." diye konuştu.

Habere ifade bırak !
ERCAN ARSLAN (İMTİYAZ SAHİBİ)
ERCAN ARSLAN (İMTİYAZ SAHİBİ)
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.