Burdur'da velilere ek kitap dayatması!

DÜNYA 26.09.2024 - 18:23, Güncelleme: 26.09.2024 - 18:23 411 kez okundu.
 

Burdur'da velilere ek kitap dayatması!

2024-2025 Eğitim Öğretim döneminin başlamasıyla birlikte ilkokul- ortaokul ve liselerde tüm ders kitaplarının ücretsiz dağıtılmasına rağmen öğretmenlerin birçok derste kaynak kitap istemesi veliler tarafından tepkiyle karşılandı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Bakanlığa bağlı okullarda okutulacak ders kitapları ile diğer eğitim araçlarının Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilerek Tebliğler Dergisi'nde yayımlandığı hatırlatılmasına rağmen bazı öğretmenlerin kaynak kitap istemeleri kafalarda soru işaretleri oluşturdu. İlgili yönetmelikte "Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar" başlığı altında "Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz." hükmünün yer aldığı belirtilen yazıda, bu hükme ve daha önce yapılan uyarılara rağmen Burdur'da bazı okullarda öğretmenler ek kitapları zorunlu aldırmak için öğrencilere bu kitaplardan ödev verdiği velilerden gelen şikayetler arasında yer alıyor. 'Milli Eğitim Bakanı da ek kitaba karşı çıktı'  MEB'in mevcut ders kitaplarının yeterli olduğunu belirten Bakan Yusuf Tekin, “EBA’da da zengin bir içerik var. Dışarıdan ilave materyal aldırmak, velilerimize ek yük getirecek bir durum oluşturur. Bu yüzden bu tür talepleri tasvip etmiyoruz” dedi. Bu hususta yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesi gereğince disiplin cezası verilebilecek. Öğretmenlere verilebilecek disiplin cezaları uyarma ve kınama olabilecek. Para toplama yoluyla bu kaynaklara erişim sağlayacak öğretmenlere ise daha ağır cezalar verilebilecek. Veliler isyanda Burdur merkezde çocuğunun ortaokula başladığını ve ek kitapları almakta zorlandığını anlatan bir veli, "Yasak olmasına rağmen öğretmenler ek kitapta zorluyor. İngilizce öretmeni MEB'in kitapları yetersiz şu sahaftan şu kitabı alacaksınız diye söylemiş. Kitabı çocuklar zorunlu alsın diye o kitaptan ödev de vermiş. Gittik sorduk bir kitap 900 TL. Matematikçide aynısını söylemiş ve ek kitaptan ödev vermiş. Tek maaşla iki çocuk okutuyoruz. okul başlarken ayrı masraf, okul açılınca ayrı masraf. Bu toplumun yarısından fazlası asgari ücret alıyor nasıl yetecek bu masraflara bu maaş." şeklinde sitem etti.
2024-2025 Eğitim Öğretim döneminin başlamasıyla birlikte ilkokul- ortaokul ve liselerde tüm ders kitaplarının ücretsiz dağıtılmasına rağmen öğretmenlerin birçok derste kaynak kitap istemesi veliler tarafından tepkiyle karşılandı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Bakanlığa bağlı okullarda okutulacak ders kitapları ile diğer eğitim araçlarının Talim ve Terbiye Kurulunca kabul ediler ek Tebliğler Dergisi'nde yayımlandığı hatırlatılmasına rağmen bazı öğretmenlerin kaynak kitap istemeleri kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

İlgili yönetmelikte "Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar" başlığı altında "Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz." hükmünün yer aldığı belirtilen yazıda, bu hükme ve daha önce yapılan uyarılara rağmen Burdur'da bazı okullarda öğretmenler ek kitapları zorunlu aldırmak için öğrencilere bu kitaplardan ödev verdiği velilerden gelen şikayetler arasında yer alıyor.

'Milli Eğitim Bakanı da ek kitaba karşı çıktı'

 MEB'in mevcut ders kitaplarının yeterli olduğunu belirten Bakan Yusuf Tekin, “EBA’da da zengin bir içerik var. Dışarıdan ilave materyal aldırmak, velilerimize ek yük getirec ek bir durum oluşturur. Bu yüzden bu tür talepleri tasvip etmiyoruz” dedi.

Bu hususta yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesi gereğince disiplin cezası verilebilecek. Öğretmenlere verilebilec ek disiplin cezaları uyarma ve kınama olabilecek. Para toplama yoluyla bu kaynaklara erişim sağlayacak öğretmenlere ise daha ağır cezalar verilebilecek.

Veliler isyanda

Burdur merkezde çocuğunun ortaokula başladığını ve ek kitapları almakta zorlandığını anlatan bir veli, "Yasak olmasına rağmen öğretmenler ek kitapta zorluyor. İngilizce öretmeni MEB'in kitapları yetersiz şu sahaftan şu kitabı alacaksınız diye söylemiş. Kitabı çocuklar zorunlu alsın diye o kitaptan ödev de vermiş. Gittik sorduk bir kitap 900 TL. Matematikçide aynısını söylemiş ve ek kitaptan ödev vermiş. T ek maaşla iki çocuk okutuyoruz. okul başlarken ayrı masraf, okul açılınca ayrı masraf. Bu toplumun yarısından fazlası asgari ücret alıyor nasıl yetec ek bu masraflara bu maaş." şeklinde sitem etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.