Demirci ustası zamana ve teknolojiye direniyor

DÜNYA 15.01.2024 - 23:18, Güncelleme: 15.01.2024 - 23:18 3849+ kez okundu.
 

Demirci ustası zamana ve teknolojiye direniyor

Burdur’da yaşayan 42 yaşındaki Serdal Korkmaz babasından devraldığı demircilik mesleğini teknolojiye karşı direnerek el emeğiyle yaşatmaya çalışıyor.
Demirin sıcak dokusuna şekil vererek ürettiği tahra, orak, çapa, satır gibi el emeği ürünlerle vatandaşların ilgi odağı olan Demir Ustası Serdal Korkmaz, demircilik mesleğinde yetişen ustalar olmadığı için mesleğin unutulmasından korkuyor. Son 10 yıldır demircilik mesleğine insanların hevesinin kalmadığını söyleyen Demir Ustası Korkmaz, “Son 10 yıldan beri bu mesleğe heves kalmadı. Yetişen eleman olmadığı için eski elemanlar devam ettiriyor. Eski çalışan elemanlarda öldüğü zaman iş unutulmaya doğru gidecek” dedi. “Hem demir dövüyoruz hem ısınıyoruz” 10 yaşından beri demircilik yaptığını söyleyen Serdal Korkmaz, soğuk aylarda demirin sıcaklığıyla ısındıklarını da belirterek, “Mesleğimizin geçmişi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Yaptığımız iş soğuk havalarda bize iyi geliyor. Ateş yakmaktansa demir için ocağı açıyoruz hem demir dövüyoruz hem ısınıyoruz. Ustamız olan babamdan devraldığımız iş budur” ifadelerini kullandı. “Demircilik mesleği emek isteyen iştir” Emek harcayarak ürettikleri demir ürünlere vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Korkmaz “Demircilik mesleği bizim için büyük bir zevk işidir. Hem çalışıp hem ısınıp hem de para kazanarak çocuklarımıza yemek götürüyoruz. Dolayısıyla bizim yaptığımız işler emek isteyen iştir. Ürettiğimiz ürünleri ise farklı illere çok gönderiyoruz. Müşterilerimiz İstanbul başta olmak üzere Denizli, Isparta, Antalya, Bursa illerimizden gelip alıyorlar. Çünkü ürettiğimiz ürünler vatandaşların her zaman ihtiyacı olan eşyalardır. Özellikle de tahra ve çapa gibi ürünlerimiz fabrikasyona göre daha dayanıklı olduğu için her yerden sipariş geliyor.” ifadelerine yer verdi.
Burdur’da yaşayan 42 yaşındaki Serdal Korkmaz babasından devraldığı demircilik mesleğini teknolojiye karşı direnerek el emeğiyle yaşatmaya çalışıyor.


Demirin sıcak dokusuna şekil vererek ürettiği tahra, orak, çapa, satır gibi el emeği ürünlerle vatandaşların ilgi odağı olan Demir Ustası Serdal Korkmaz, demircilik mesleğinde yetişen ustalar olmadığı için mesleğin unutulmasından korkuyor.

Son 10 yıldır demircilik mesleğine insanların hevesinin kalmadığını söyleyen Demir Ustası Korkmaz, “Son 10 yıldan beri bu mesleğe heves kalmadı. Yetişen eleman olmadığı için eski elemanlar devam ettiriyor. Eski çalışan elemanlarda öldüğü zaman iş unutulmaya doğru gidecek” dedi.

“Hem demir dövüyoruz hem ısınıyoruz”

10 yaşından beri demircilik yaptığını söyleyen Serdal Korkmaz, soğuk aylarda demirin sıcaklığıyla ısındıklarını da belirterek, “Mesleğimizin geçmişi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Yaptığımız iş soğuk havalarda bize iyi geliyor. Ateş yakmaktansa demir için ocağı açıyoruz hem demir dövüyoruz hem ısınıyoruz. Ustamız olan babamdan devraldığımız iş budur” ifadelerini kullandı.

“Demircilik mesleği emek isteyen iştir”

Emek harcayarak ürettikleri demir ürünlere vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Korkmaz “Demircilik mesleği bizim için büyük bir zevk işidir. Hem çalışıp hem ısınıp hem de para kazanarak çocuklarımıza yemek götürüyoruz. Dolayısıyla bizim yaptığımız işler emek isteyen iştir. Ürettiğimiz ürünleri ise farklı illere çok gönderiyoruz. Müşterilerimiz İstanbul başta olmak üzere Denizli, Isparta, Antalya, Bursa illerimizden gelip alıyorlar. Çünkü ürettiğimiz ürünler vatandaşların her zaman ihtiyacı olan eşyalardır. Özellikle de tahra ve çapa gibi ürünlerimiz fabrikasyona göre daha dayanıklı olduğu için her yerden sipariş geliyor.” ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.