Dikkat: kalitesiz kulaklıkla sağır olabilirsiniz

DÜNYA 07.01.2024 - 23:39, Güncelleme: 07.01.2024 - 23:39 4321+ kez okundu.
 

Dikkat: kalitesiz kulaklıkla sağır olabilirsiniz

Vatandaş gelir seviyesinin düşmesi ve ithal kulaklıkların fiyatının artması nedeniyle ucuz kulaklıkları tercih ediyor.
Konunun uzmanları ise kalitesiz kulaklıkların işitme kaybına neden olduğu konusunda vatandaşı uyarıyor. Burdur’da yıllardır telefon ve telefon aksesuarları konusunda işletmecilik yapan Telalem, kaliteli kulaklık konusunda bilgi verdi. Kablosuz kulaklıklar, son zamanlarda mobil cihaz kullananların tercihi haline geldiğini, kablolu kulaklıklara göre daha ergonomik olan kablosuz kulaklıkların bazen kulak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini anlatan Telalem Satış Uzmanı Mehmet Usluer, “Kulaklıklar uzun zamandır hayatımızda olan cihazlar. Teknoloji sayesinde artık bu kulaklıkları kablolu olmadan da kullanabiliyoruz. Bu kulaklıklar vücuda SAR değeri dediğimiz bir radyasyon etkisi yaratıyor. Türkiye’de TSE ve CE belgeli olan kablosuz kulaklıkların hiçbiri radyasyon açısından sorun yaratmıyor. Bu yüzden bunları kullanmada bir sakınca yok. Bunun dışında kalan kulaklıklar ise yüksek radyasyon ve dengesizi ses seviyesi nedeniyle kulak sağlını bozuyor. Biz kulaklıkları sürekli takmamızı da tavsiye etmiyoruz. Çünkü kulağımızın yapısı herhangi bir şeyi uzun süre takmaya uygun değil. Kulaklıkları en fazla 90 dakika takılmalı. Çok yüksek sesle de dinlenmemeli. Uzun süre ve yüksek sesle kulaklık kullanmak akustik travma dediğimiz kulağa aşırı sesin verdiği hasarı ortaya çıkarabilir.” Ses seviyesi ne olmalı? Kablosuz kulaklıkların kulağa fazla süre takılı kalmasının kalıcı işitme kaybına neden olabileceğini dile getiren Mehmet Usluer kulaklıktan gelen sesin çok yüksek olmasının da zararlı olduğunu söyledi. Usluer, “Kulaklıkların ses ayarlarının çok yüksek olmamasını tavsiye ediyoruz. Kişi kulaklığı taktığında yanındaki kişinin ne dediğini anlayamıyorsa ses seviyesini azaltmalı. 50 desibelin altındaki sesler kullanılabilir sesler olarak kabul ediliyor. Ama sürekli olmamalı. Düşük desibelli ses de işitme kaybına yol açabilir” dedi. Çocuklarda kablosuz kulaklık kullanma süresi en fazla 30 dakika olmalı Kablosuz kulaklık kullanımının çocuklar üzerindeki etkisini de anlatan Usluer, “Çocukların da radyasyon etkisi yaratan cihazlardan uzak durmasını ve bu sürecin de ebeveynler tarafından kontrol altında tutulmasını istiyoruz. Erişkinlerde 90 dakika olan kullanma süresini çocuklar için en fazla 30 dakika olarak belirlemek mümkün. Cep telefonu dahil olmak üzere kablosuz ağa bağlanan cihazlardan da çocukların uzak durmasını hem kulak sağlığı hem de beden sağlık açısından öneriyoruz” diye konuştu.  
Vatandaş gelir seviyesinin düşmesi ve ithal kulaklıkların fiyatının artması nedeniyle ucuz kulaklıkları tercih ediyor.

Konunun uzmanları ise kalitesiz kulaklıkların işitme kaybına neden olduğu konusunda vatandaşı uyarıyor.

Burdur’da yıllardır telefon ve telefon aksesuarları konusunda işletmecilik yapan Telalem, kaliteli kulaklık konusunda bilgi verdi.

Kablosuz kulaklıklar, son zamanlarda mobil cihaz kullananların tercihi haline geldiğini, kablolu kulaklıklara göre daha ergonomik olan kablosuz kulaklıkların bazen kulak sağlığını olumsuz etkileyebileceğini anlatan Telalem Satış Uzmanı Mehmet Usluer, “Kulaklıklar uzun zamandır hayatımızda olan cihazlar. Teknoloji sayesinde artık bu kulaklıkları kablolu olmadan da kullanabiliyoruz. Bu kulaklıklar vücuda SAR değeri dediğimiz bir radyasyon etkisi yaratıyor. Türkiye’de TSE ve CE belgeli olan kablosuz kulaklıkların hiçbiri radyasyon açısından sorun yaratmıyor. Bu yüzden bunları kullanmada bir sakınca yok. Bunun dışında kalan kulaklıklar ise yüksek radyasyon ve dengesizi ses seviyesi nedeniyle kulak sağlını bozuyor. Biz kulaklıkları sürekli takmamızı da tavsiye etmiyoruz. Çünkü kulağımızın yapısı herhangi bir şeyi uzun süre takmaya uygun değil. Kulaklıkları en fazla 90 dakika takılmalı. Çok yüksek sesle de dinlenmemeli. Uzun süre ve yüksek sesle kulaklık kullanmak akustik travma dediğimiz kulağa aşırı sesin verdiği hasarı ortaya çıkarabilir.”
Ses seviyesi ne olmalı?
Kablosuz kulaklıkların kulağa fazla süre takılı kalmasının kalıcı işitme kaybına neden olabileceğini dile getiren Mehmet Usluer kulaklıktan gelen sesin çok yüksek olmasının da zararlı olduğunu söyledi.

Usluer, “Kulaklıkların ses ayarlarının çok yüksek olmamasını tavsiye ediyoruz. Kişi kulaklığı taktığında yanındaki kişinin ne dediğini anlayamıyorsa ses seviyesini azaltmalı. 50 desibelin altındaki sesler kullanılabilir sesler olarak kabul ediliyor. Ama sürekli olmamalı. Düşük desibelli ses de işitme kaybına yol açabilir” dedi.

Çocuklarda kablosuz kulaklık kullanma süresi en fazla 30 dakika olmalı
Kablosuz kulaklık kullanımının çocuklar üzerindeki etkisini de anlatan Usluer, “Çocukların da radyasyon etkisi yaratan cihazlardan uzak durmasını ve bu sürecin de ebeveynler tarafından kontrol altında tutulmasını istiyoruz. Erişkinlerde 90 dakika olan kullanma süresini çocuklar için en fazla 30 dakika olarak belirlemek mümkün. Cep telefonu dahil olmak üzere kablosuz ağa bağlanan cihazlardan da çocukların uzak durmasını hem kulak sağlığı hem de beden sağlık açısından öneriyoruz” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.