GÖLLER BÖLGESİ ÇÖLLER BÖLGESİ OLMASIN.

SİYASET 07.10.2016 - 12:21, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 2908+ kez okundu.
 

GÖLLER BÖLGESİ ÇÖLLER BÖLGESİ OLMASIN.

CHP Burdur Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Dr. Mehmet GÖKER, Salda Gölünü besleyen Düden çayına Gölet yapılması hakkında yazılı soru önergesi verdi.
Burdur CHP Milletvekili Dr. Mehmet Göker Ülkemizde son elli yılda Salda Gölü ve benzeri sulak alanlar kaçak kuyular, su alımları, tarım ve taş ocaklarıyla birlikte, havzada bulunan çok sayıda gölet ve baraj yapımı nedeniyle kurumaya yüz tutmuştur. Son olarak Salda Gölü’nü besleyen Düden çayı üzerinde baraj yapımına başlanması, ülke gündemini işgal etmektedir. CHP Burdur Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Dr. Mehmet GÖKER, 25. Dönemde (27 Temmuz 2015 tarihinde) Salda Gölünü besleyen Düden çayına Gölet yapılması hakkında iki ayrı Bakanlığa yazılı soru önergesi vermişti.  Yaklaşık 2 milyon yıllık geçmişe sahip olan ve dünya mirası niteliğinde doğal güzelliği bulunan Salda Gölü’nün korunması gerektiğini ifade eden GÖKER, “Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıyan Salda Gölü, bembeyaz kumsallarıyla birlikte benzersiz bir görsel şölen oluşturmakta ve adeta Maldiv Adalarına benzetilmektedir. Söz konusu özellikleri nedeniyle dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresi 1989 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Sit Alanı ve Tabiat Parkı olan bu bölgenin koruma altında olması gerekmektedir” dedi.   Ancak DSİ tarafından başta Burdur Gölü olmak üzere Salda Gölü’nün de içinde bulunduğu Göller Yöresine son yıllarda birçok gölet inşa edildiğini ve bunun sonucunda doğal sulak alanların yok edilmesine seyirci kalındığını dile getiren GÖKER, “Uzmanların da belirttiği gibi, Gölet yapımı nedeniyle su rejimi bundan olumsuz etkilenecek ve Salda Gölü kirlilik baskısına maruz kalacaktır. Söz konusu bu durum da gölde yaşamını sürdüren canlı türlerinin sonunu getirecektir.” diyerek sözlerini noktaladı.  
CHP Burdur Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Dr. Mehmet GÖKER, Salda Gölünü besleyen Düden çayına Gölet yapılması hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Burdur CHP Milletvekili Dr. Mehmet Göker Ülkemizde son elli yılda Salda Gölü ve benzeri sulak alanlar kaçak kuyular, su alımları, tarım ve taş ocaklarıyla birlikte, havzada bulunan çok sayıda gölet ve baraj yapımı nedeniyle kurumaya yüz tutmuştur. Son olarak Salda Gölü’nü besleyen Düden çayı üzerinde baraj yapımına başlanması, ülke gündemini işgal etmektedir.

CHP Burdur Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Dr. Mehmet GÖKER, 25. Dönemde (27 Temmuz 2015 tarihinde) Salda Gölünü besleyen Düden çayına Gölet yapılması hakkında iki ayrı Bakanlığa yazılı soru önergesi vermişti. 

Yaklaşık 2 milyon yıllık geçmişe sahip olan ve dünya mirası niteliğinde doğal güzelliği bulunan Salda Gölü’nün korunması gerektiğini ifade eden GÖKER, “Mars yüzeyinde bulunan toprak yapısıyla benzer özellikler taşıyan Salda Gölü, bembeyaz kumsallarıyla birlikte benzersiz bir görsel şölen oluşturmakta ve adeta Maldiv Adalarına benzetilmektedir. Söz konusu özellikleri nedeniyle dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresi 1989 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Sit Alanı ve Tabiat Parkı olan bu bölgenin koruma altında olması gerekmektedir” dedi.  

Ancak DSİ tarafından başta Burdur Gölü olmak üzere Salda Gölü’nün de içinde bulunduğu Göller Yöresine son yıllarda birçok gölet inşa edildiğini ve bunun sonucunda doğal sulak alanların yok edilmesine seyirci kalındığını dile getiren GÖKER, “Uzmanların da belirttiği gibi, Gölet yapımı nedeniyle su rejimi bundan olumsuz etkilenecek ve Salda Gölü kirlilik baskısına maruz kalacaktır. Söz konusu bu durum da gölde yaşamını sürdüren canlı türlerinin sonunu getirecektir.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.