HANİ SOKAK SÜTÇÜLÜĞÜ İÇİN YASAK GETİRİLMİŞTİ

26.02.2018 - 12:29, Güncelleme: 17.02.2023 - 08:17 3619+ kez okundu.
 

HANİ SOKAK SÜTÇÜLÜĞÜ İÇİN YASAK GETİRİLMİŞTİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çıkartılan bir kanun ile sokak veya pazarlarda sağlıksız ambalajlarda ve açıkta süt satışı yasaklanmıştı.
Hayvandan insana geçen hastalıkların önüne geçmek için “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sağlıklı yaşam için hijyenik gıda tüketimini yaygınlaştırmak için nerede nasıl ve kim tarafından üretildiği, hangi koşullarda saklandığı bilinmeyen sütlerin insanımız tarafından sokakta satılan tüketimini önlemek amacı ile yasak getirilmiştir.ancak son günlerde sayıları hızla artan bir şekilde pazarlarda satışı hızla artmaktadır. Ancak, çok uzun yıllardır alışılagelmiş sokak sütçülüğünün günümüz koşullarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetim, süt üreticilerinin de kontrollü koşulları sağlama konusundaki yetersizliği dikkate alındığında çiğ sütün doğrudan satışının bütünüyle kontrolsüz bir eyleme dönüşeceği açıktır. Çiğ süt, doğal nitelikleri nedeniyle insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaların kolaylıkla bulaşabileceği ve gelişebileceği hassas bir gıdadır. Çiğ sütün mikrobiyolojik kalite özelliklerinin korunması hayvan sağlığı, sağım ve sağım sonrası koşulların çok ciddi bir biçimde kontrol altında tutulması ile kısmen mümkün olabilmektedir. Burdur Köy Kooperatifleri Birliği ve Köy Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Yakup Yıldız, sokak sütçülüğü veya sağlıksız ambalajlardaki süt satışlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yasak getirdiği bu konuda sokak sütçülüğü ve açıkta süt satışını yasakladı ancak Burdur dahil bazı illerde pazarlarda satıldığını biliyoruz Burdur olarak Salı pazarında açtığımız marketimiz de açık pastorize edilmiş süt satışlarımız devam etmektedir. Hayvandan insana geçen hastalıkların önüne geçmenin en basit ve kolay yolu süt’ü kaynatmaktır. Ancak bazı mikropların kaynatmakla da ölmediği bilinmektedir. Günümüz de hayvanlardan insana geçen hastalıkların başında “Burusella ve Şarbon” başı çekmektedir. Nasıl ve nereden elde edildiği bilinmeyen sokak sütlerini alma yerine Süt gibi önemli ve bilhassa çocukların tükettiği bir ürünün satışının ilgili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde denetlenmesini istiyoruz.      
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çıkartılan bir kanun ile sokak veya pazarlarda sağlıksız ambalajlarda ve açıkta süt satışı yasaklanmıştı.

Hayvandan insana geçen hastalıkların önüne geçmek için “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sağlıklı yaşam için hijyenik gıda tüketimini yaygınlaştırmak için nerede nasıl ve kim tarafından üretildiği, hangi koşullarda saklandığı bilinmeyen sütlerin insanımız tarafından sokakta satılan tüketimini önlemek amacı ile yasak getirilmiştir.ancak son günlerde sayıları hızla artan bir şekilde pazarlarda satışı hızla artmaktadır.

Ancak, çok uzun yıllardır alışılagelmiş sokak sütçülüğünün günümüz koşullarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetim, süt üreticilerinin de kontrollü koşulları sağlama konusundaki yetersizliği dikkate alındığında çiğ sütün doğrudan satışının bütünüyle kontrolsüz bir eyleme dönüşeceği açıktır.

Çiğ süt, doğal nitelikleri nedeniyle insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaların kolaylıkla bulaşabileceği ve gelişebileceği hassas bir gıdadır. Çiğ sütün mikrobiyolojik kalite özelliklerinin korunması hayvan sağlığı, sağım ve sağım sonrası koşulların çok ciddi bir biçimde kontrol altında tutulması ile kısmen mümkün olabilmektedir.

Burdur Köy Kooperatifleri Birliği ve Köy Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Yakup Yıldız, sokak sütçülüğü veya sağlıksız ambalajlardaki süt satışlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yasak getirdiği bu konuda sokak sütçülüğü ve açıkta süt satışını yasakladı ancak Burdur dahil bazı illerde pazarlarda satıldığını biliyoruz Burdur olarak Salı pazarında açtığımız marketimiz de açık pastorize edilmiş süt satışlarımız devam etmektedir.

Hayvandan insana geçen hastalıkların önüne geçmenin en basit ve kolay yolu süt’ü kaynatmaktır. Ancak bazı mikropların kaynatmakla da ölmediği bilinmektedir. Günümüz de hayvanlardan insana geçen hastalıkların başında “Burusella ve Şarbon” başı çekmektedir. Nasıl ve nereden elde edildiği bilinmeyen sokak sütlerini alma yerine Süt gibi önemli ve bilhassa çocukların tükettiği bir ürünün satışının ilgili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde denetlenmesini istiyoruz.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.