ÜZÜM MEYVESİNİN GEÇMİŞİ NEOLİTİK ÇAĞA DAYANIYOR

DÜNYA 08.03.2023 - 16:47, Güncelleme: 09.03.2023 - 16:56 4308+ kez okundu.
 

ÜZÜM MEYVESİNİN GEÇMİŞİ NEOLİTİK ÇAĞA DAYANIYOR

Batı Asya ve Kafkasya’da eş zamanlı olarak gerçekleştiğini ve sofralık ve şaraplık üzüm asmalarının neolitik çağda ortaya çıktığını kanıtladı.
Arasında Çinlilerin de olduğu 89 bilim insanı tarafından yürütülen ortak bir çalışma, farklı yabani üzüm ekotiplerinin evcilleştirilmesinin yaklaşık 11 bin yıl önce Batı Asya ve Kafkasya’da eş zamanlı olarak gerçekleştiğini ve sofralık ve şaraplık üzüm asmalarının ortaya çıktığını kanıtladı. Araştırmanın bulguları, Science dergisi tarafından kapak konusu olarak işlendi. Makaleye göre, üzümler Batı Asya’daki erken çiftçilerle birlikte Avrupa’ya dağıldı, eski vahşi Batı ekotipleriyle iç içe girdi. Ardından geç Neolitik’te insan göçü yolları boyunca muskat ve benzersiz batı şaraplık üzüm atalarına doğru çeşitlendi. Evcilleştirme özelliklerinin analizleri ayrıca meyvenin lezzeti, hermafroditizm, misket aroması ve ten rengi için seçim konusunda yeni bilgiler ortaya koyuyor. Yunnan Ziraat Üniversitesi’nden Prof. Dong Yang ve ekibi dünya çapında yaklaşık 5 bin üzüm genetik kaynağı topladı, genom analizini tamamlamak için üç yıl harcadı ve ekili asmaların referans genomunun haritasını çıkardı. Ekip, araştırma sonuçlarının fonksiyonel genom araştırmalarını ve üzüm ıslahını desteklediğini söyledi.  
Batı Asya ve Kafkasya’da eş zamanlı olarak gerçekleştiğini ve sofralık ve şaraplık üzüm asmalarının neolitik çağda ortaya çıktığını kanıtladı.

Arasında Çinlilerin de olduğu 89 bilim insanı tarafından yürütülen ortak bir çalışma, farklı yabani üzüm ekotiplerinin evcilleştirilmesinin yaklaşık 11 bin yıl önce Batı Asya ve Kafkasya’da eş zamanlı olarak gerçekleştiğini ve sofralık ve şaraplık üzüm asmalarının ortaya çıktığını kanıtladı. Araştırmanın bulguları, Science dergisi tarafından kapak konusu olarak işlendi.

Makaleye göre, üzümler Batı Asya’daki erken çiftçilerle birlikte Avrupa’ya dağıldı, eski vahşi Batı ekotipleriyle iç içe girdi. Ardından geç Neolitik’te insan göçü yolları boyunca muskat ve benzersiz batı şaraplık üzüm atalarına doğru çeşitlendi. Evcilleştirme özelliklerinin analizleri ayrıca meyvenin lezzeti, hermafroditizm, misket aroması ve ten rengi için seçim konusunda yeni bilgiler ortaya koyuyor.

Yunnan Ziraat Üniversitesi’nden Prof. Dong Yang ve ekibi dünya çapında yaklaşık 5 bin üzüm genetik kaynağı topladı, genom analizini tamamlamak için üç yıl harcadı ve ekili asmaların referans genomunun haritasını çıkardı. Ekip, araştırma sonuçlarının fonksiyonel genom araştırmalarını ve üzüm ıslahını desteklediğini söyledi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.