Kışın aracınızda bu kontrolleri mutlaka yaptırın

DÜNYA 11.01.2024 - 22:33, Güncelleme: 11.01.2024 - 22:33 5204+ kez okundu.
 

Kışın aracınızda bu kontrolleri mutlaka yaptırın

Kış aylarında otomobil sürücülerin antifriz ve akü kontrolü yapmaları konusunda uyaran Çelik Oto İşletmecisi Rıza Çelik aksi taktirde motorun zarar göreceği bilgisini verdi.
Soğuk havalarda otomobiller için kullanılan antifrizin kontrol edilmezse motora zarar verdiğini anlatan Oto Tamir Ustası Rıza Çelik, “Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Donma noktası -60 derece olan saf antifriz, su ile karıştırıldığında donma noktası bulunulan bölgeye ayarlanılmaktadır. Ancak su oranı veya antifriz oranı arttıkça donma noktası düşmektedir. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemlidir. Su oranı %70'i aşarsa donma %30'un altına düşmekte ve hareket tehlikesi baş göstermektedir. Antifirizin ısıyı taşıma özelliği suya izafi olarak daha az olduğundan düşük ağırlığın önem arz ettiği uygulamalarda daha da az kullanılır. Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için % 33 ila % 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltmaktadır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılmalıdır” dedi. Kışın akü bakımının mutlaka yapılması gerektiğini aksi taktirde aracın çalışmayacağını vurgulayan Rıza Çelik, “Kış mevsiminde araç kullanım sıklığının azalması ile yaşanan doğal deşarj ve çevre birimlerinin sıcak mevsimlere göre daha yüksek akımlara ihtiyaç duymasından dolayı marş basma sorununu yaratabiliyor. Bu gibi sorunların önüne geçmek için öncelikle akünün garanti belgesinde belirtilen üç aylık periyodik bakımların kış öncesi mutlaka yaptırılması gerekiyor. Çünkü, marş ve şarj dinamosundaki arızalar yada kaçak akım var ise aküde aşırı şarj ya da deşarj problemlerine yol açabilir ve sizi istenmeyen durumlarda yolda bırakabilir bu durumun riski, kış aylarında daha da artmaktadır. Aracın elektrik donanımına uygun, garanti belgesinde tanımlanmış olan kapasite ve soğukta marş değerlerine sahip akünün araca takıldığından emin olunmalıdır. Aracınıza sonradan taktırmış olabileceğiniz donanımları dikkate alarak, yetkili servisinize bu konuda ayrıca bilgi veriniz, gerekli durumlarda size araç için yeni akü önerilebilir. Mutlaka akü kutup başlarını bağlantı ve kablolarını düzenli olarak kontrol ediniz. Eğer koro-ze olan bir durum görüyorsanız fırça ile korozyon olmuş kutup başı ve kablo bağlantısı temizleyiniz. Akünün kutup başlarının sıkılık durumu kontrol edilmeli, gevşek bağlantı var ise mutlaka sıkılmalıdır. Tam kapalı, tam bakımsız aküler haricinde bir aküye sahipseniz, akünün sadece saf su kaybettiğini bilerek, suyu kontrol ediniz, herhangi bir gözde suyun azaldığını görüyorsanız, tüm gözlerde eşit ve buşon altı seviyesinden 1 cm kadar aşağıda, tüm gözlere saf su ilave ederek, buşonları sıkı şekilde kapatınız. Akünün gaz çıkış tahliye noktalarının kapalı olmadığını ve temiz olduğunu mutlaka kontrol ediniz. Yolunuz daima açık, dikkatiniz tam olsun” şeklinde konuştu.
Kış aylarında otomobil sürücülerin antifriz ve akü kontrolü yapmaları konusunda uyaran Çelik Oto İşletmecisi Rıza Çelik aksi taktirde motorun zarar göreceği bilgisini verdi.

Soğuk havalarda otomobiller için kullanılan antifrizin kontrol edilmezse motora zarar verdiğini anlatan Oto Tamir Ustası Rıza Çelik, “Antifriz radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan korumak amacıyla da kullanılmaktadır. Donma noktası -60 derece olan saf antifriz, su ile karıştırıldığında donma noktası bulunulan bölgeye ayarlanılmaktadır. Ancak su oranı veya antifriz oranı arttıkça donma noktası düşmektedir. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemlidir. Su oranı %70'i aşarsa donma %30'un altına düşmekte ve hareket tehlikesi baş göstermektedir. Antifirizin ısıyı taşıma özelliği suya izafi olarak daha az olduğundan düşük ağırlığın önem arz ettiği uygulamalarda daha da az kullanılır. Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için % 33 ila % 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye edilmektedir. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekmektedir. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltmaktadır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılmalıdır” dedi.

Kışın akü bakımının mutlaka yapılması gerektiğini aksi taktirde aracın çalışmayacağını vurgulayan Rıza Çelik, “Kış mevsiminde araç kullanım sıklığının azalması ile yaşanan doğal deşarj ve çevre birimlerinin sıcak mevsimlere göre daha yüksek akımlara ihtiyaç duymasından dolayı marş basma sorununu yaratabiliyor. Bu gibi sorunların önüne geçmek için öncelikle akünün garanti belgesinde belirtilen üç aylık periyodik bakımların kış öncesi mutlaka yaptırılması gerekiyor. Çünkü, marş ve şarj dinamosundaki arızalar yada kaçak akım var ise aküde aşırı şarj ya da deşarj problemlerine yol açabilir ve sizi istenmeyen durumlarda yolda bırakabilir bu durumun riski, kış aylarında daha da artmaktadır. Aracın elektrik donanımına uygun, garanti belgesinde tanımlanmış olan kapasite ve soğukta marş değerlerine sahip akünün araca takıldığından emin olunmalıdır. Aracınıza sonradan taktırmış olabileceğiniz donanımları dikkate alarak, yetkili servisinize bu konuda ayrıca bilgi veriniz, gerekli durumlarda size araç için yeni akü önerilebilir. Mutlaka akü kutup başlarını bağlantı ve kablolarını düzenli olarak kontrol ediniz. Eğer koro-ze olan bir durum görüyorsanız fırça ile korozyon olmuş kutup başı ve kablo bağlantısı temizleyiniz. Akünün kutup başlarının sıkılık durumu kontrol edilmeli, gevşek bağlantı var ise mutlaka sıkılmalıdır. Tam kapalı, tam bakımsız aküler haricinde bir aküye sahipseniz, akünün sadece saf su kaybettiğini bilerek, suyu kontrol ediniz, herhangi bir gözde suyun azaldığını görüyorsanız, tüm gözlerde eşit ve buşon altı seviyesinden 1 cm kadar aşağıda, tüm gözlere saf su ilave ederek, buşonları sıkı şekilde kapatınız. Akünün gaz çıkış tahliye noktalarının kapalı olmadığını ve temiz olduğunu mutlaka kontrol ediniz. Yolunuz daima açık, dikkatiniz tam olsun” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.