Salda Gölü, Jeolojik Miras Listesi’ne Girdi!

DÜNYA 11.10.2024 - 14:27, Güncelleme: 11.10.2024 - 14:27 210 kez okundu.
 

Salda Gölü, Jeolojik Miras Listesi’ne Girdi!

Burdur’un eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Salda Gölü, Mars’a benzer özellikleri nedeniyle ‘Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi’ne girmeyi başardı.
   İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı, Salda Gölü’nün Mars’taki Jezero Krateri'ne benzerliğiyle listeye alınmasının bilimsel çevrelerde büyük ilgi uyandırdığını belirtti.  Prof. Dr. Balcı, Dünya Jeoloji Kongresi'ne sundukları adaylık dosyasında gölün jeolojik değerinin altını çizdiklerini ifade etti. Salda'nın, Mars’taki yaşam izlerine dair araştırmalara ilham verebileceğini ve bilim insanlarının göle olan ilgisinin artacağını söyledi. Özellikle göldeki karbonatların hem görsel hem de bilimsel açıdan önem taşıdığını vurgulayan Balcı, bu doğal alanın korunması gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu. Salda’nın Önemi Bilimsel Olarak Kanıtlandı Prof. Dr. Balcı, Salda Gölü çevresinde yapılan bilimsel araştırmaların önemine dikkat çekerek, NASA ile yapılan çalışmaların gölün uluslararası alanda tanınmasında etkili olduğunu belirtti. Bilimsel verilerin, Salda’nın jeolojik miras olarak tanımlanmasında önemli bir rol oynadığını ifade eden Balcı, "Salda, Mars'taki Jezero Krateri'ne benzeyen nadir yerlerden biri. Bu bilimsel gerçek, gölü jeolojik miras listesine soktu," dedi. Salda Gölü Tehlike Altında: Asfalt Dökmek Tepki Çekti Ancak, bu büyük başarıya rağmen gölün korunması konusundaki sorunlar devam ediyor. Salda Gölü kıyılarında geçtiğimiz Haziran ayında bozuk yolları düzeltmek amacıyla sıcak asfalt döküldü. Uzmanlar, bu uygulamanın göl ekosistemine zarar verebileceği yönünde defalarca uyarıda bulunmuştu. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, dökülen asfaltın kanserojen maddeler içerdiğini ve yağmur sularıyla birlikte göl kıyısındaki beyaz kumların canlı yapısını tehdit edebileceğini söyledi. Dr. Kesici, Salda Gölü çevresinde yapılan bu yol çalışmasının göle büyük zarar verebileceğini ve geri dönülemez sonuçlar doğurabileceğini belirterek yetkililere defalarca uyarılarda bulunmuştu.
Burdur’un eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Salda Gölü, Mars’a benzer özellikleri nedeniyle ‘Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi’ne girmeyi başardı.

 

 İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı, Salda Gölü’nün Mars’taki Jezero Krateri'ne benzerliğiyle listeye alınmasının bilimsel çevrelerde büyük ilgi uyandırdığını belirtti. 

Prof. Dr. Balcı, Dünya Jeoloji Kongresi'ne sundukları adaylık dosyasında gölün jeolojik değerinin altını çizdiklerini ifade etti. Salda'nın, Mars’taki yaşam izlerine dair araştırmalara ilham verebileceğini ve bilim insanlarının göle olan ilgisinin artacağını söyledi. Özellikle göldeki karbonatların hem görsel hem de bilimsel açıdan önem taşıdığını vurgulayan Balcı, bu doğal alanın korunması gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.

Salda’nın Önemi Bilimsel Olarak Kanıtlandı

Prof. Dr. Balcı, Salda Gölü çevresinde yapılan bilimsel araştırmaların önemine dikkat çekerek, NASA ile yapılan çalışmaların gölün uluslararası alanda tanınmasında etkili olduğunu belirtti. Bilimsel verilerin, Salda’nın jeolojik miras olarak tanımlanmasında önemli bir rol oynadığını ifade eden Balcı, "Salda, Mars'taki Jezero Krateri'ne benzeyen nadir yerlerden biri. Bu bilimsel gerçek, gölü jeolojik miras listesine soktu," dedi.

Salda Gölü Tehlike Altında: Asfalt Dökmek Tepki Çekti

Ancak, bu büyük başarıya rağmen gölün korunması konusundaki sorunlar devam ediyor. Salda Gölü kıyılarında geçtiğimiz Haziran ayında bozuk yolları düzeltmek amacıyla sıcak asfalt döküldü. Uzmanlar, bu uygulamanın göl ekosistemine zarar verebileceği yönünde defalarca uyarıda bulunmuştu. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, dökülen asfaltın kanserojen maddeler içerdiğini ve yağmur sularıyla birlikte göl kıyısındaki beyaz kumların canlı yapısını tehdit edebileceğini söyledi.

Dr. Kesici, Salda Gölü çevresinde yapılan bu yol çalışmasının göle büyük zarar verebileceğini ve geri dönülemez sonuçlar doğurabileceğini belirterek yetkililere defalarca uyarılarda bulunmuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.