Unutulmuş nakışlar güncellenerek günümüze aktarılıyor

DÜNYA 29.12.2023 - 21:35, Güncelleme: 29.12.2023 - 21:35 1896+ kez okundu.
 

Unutulmuş nakışlar güncellenerek günümüze aktarılıyor

Burdur Halk Eğitimi (HEM) tarafından açılan dikiş nakış kursuyla geçmişte kullanılan el işi nakışlar günümüze güncellenerek taşınıyor.
Kursun açılış amacının unutulmuş el işlemelerini güncelleyerek günümüze aktarmak olduğunu anlatan Kurs Eğitmeni Sümeyra Yalınız, “Biz bu kursta geçmişten günümüze uyarlama yapıyoruz. Asıl amacımız kültürümüzdeki nakışları unutturmamak. Nakışlarımızı günümüze uyarlayarak zengin kültürümüzü devam ettirmek istiyoruz. Maraş işi, dantel, aknes, hesap işi, ağırlıklı olarak Maraş işi ve hesap işi yaptırıyoruz. Çünkü bunlar yüzlerce sene kullanılan tekniklerdi. Geleneksel nakışları yaşatmaya çalışıyoruz. Amacımız kültürümüzü unutturmamak. Çünkü bu topraklarda çok zengin bir nakış kültürü var. Bu kültürü de modernize ederek bizde kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz. Çoğunlukla nakışlarımızı iğne ile yapıyoruz, suzeni tekniğimiz var onu tığ ile çalışıyoruz” dedi. Sandıklarda unutulan çeyizlerinde bu kursta güncellenerek tekrar kullanıldığını aktaran Sümeyra Yalınız, “Ayrıca büyüklerimizin sandıklarında bulunan kanaviçe, etamin, bunları da değerlendiriyoruz, günümüzü işliyoruz. Büyüklerimizin çeyizlerinden kalanları pike takımları, oda takımlarında hatta elbiselerde kullanıyoruz. Benim şu anda iki tane nakış grubumuz var. Toplam 48 öğrencimiz var” şeklinde konuştu.    
Burdur Halk Eğitimi (HEM) tarafından açılan dikiş nakış kursuyla geçmişte kullanılan el işi nakışlar günümüze güncellenerek taşınıyor.

Kursun açılış amacının unutulmuş el işlemelerini güncelleyerek günümüze aktarmak olduğunu anlatan Kurs Eğitmeni Sümeyra Yalınız, “Biz bu kursta geçmişten günümüze uyarlama yapıyoruz. Asıl amacımız kültürümüzdeki nakışları unutturmamak. Nakışlarımızı günümüze uyarlayarak zengin kültürümüzü devam ettirmek istiyoruz. Maraş işi, dantel, aknes, hesap işi, ağırlıklı olarak Maraş işi ve hesap işi yaptırıyoruz. Çünkü bunlar yüzlerce sene kullanılan tekniklerdi. Geleneksel nakışları yaşatmaya çalışıyoruz. Amacımız kültürümüzü unutturmamak. Çünkü bu topraklarda çok zengin bir nakış kültürü var. Bu kültürü de modernize ederek bizde kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz. Çoğunlukla nakışlarımızı iğne ile yapıyoruz, suzeni tekniğimiz var onu tığ ile çalışıyoruz” dedi.

Sandıklarda unutulan çeyizlerinde bu kursta güncellenerek tekrar kullanıldığını aktaran Sümeyra Yalınız, “Ayrıca büyüklerimizin sandıklarında bulunan kanaviçe, etamin, bunları da değerlendiriyoruz, günümüzü işliyoruz. Büyüklerimizin çeyizlerinden kalanları pike takımları, oda takımlarında hatta elbiselerde kullanıyoruz. Benim şu anda iki tane nakış grubumuz var. Toplam 48 öğrencimiz var” şeklinde konuştu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve burdurilkadim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.